X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Історія українського кіно

Завантажити презентацію

Історія українського кіно

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Історія українського кіно Підготувала: вчитель української мови та літератури Запорізької загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 109 Доновська І.В.

Слайд 2

У 1893 році головний механік Одеського Новоросійського університету Йосип Тимченко винайшов і сконструював прототип сучасного кінознімального апарату та апарату для кінопроекції. Тоді ж він здійснив перші в світі кінозйомки – зафільмував вершників і метальників списів. Із 7 листопада до 20 грудня 1893 року в готелі “Франція” (Одеса) демонструвалися ці дві стрічки.

Слайд 3

Піонери українського кінематографу початку 1900-х років віддавали перевагу екранізації популярних українських вистав «Наталка Полтавка» (за участю відомої актриси Марії Заньковецької), «Москаль-чарівник», «Наймичка». Королевою екрану тих часів була Віра Холодна

Слайд 4

НІМЕ КІНО З 1919 р. в Радянській Україні починається тотальне одержавлення кіно. 1922 року було засновано Всеукраїнське фотокіноуправління, а 1928 року введено в дію київську кінофабрику (майбутню Київську кіностудію ім. О.Довженка) — одну з найбільших та найсучасніших на той час у світі.

Слайд 5

Ігрове кіно намагалося поєднати революційну тематику з традиційною для попереднього періоду мелодрамою та пригодницькими жанрами Кадри з кінофільмів “Сумка дипкур'єра», «Ягідка кохання»

Слайд 6

В Одесі проходили зйомки багатьох фільмів, що ставили московські кінорежисери. У 1925 р. на екрани країни вийшов кінофільм Сергія Ейзенштейна «Броненосець Потьомкін», що увійшов у десятку кращих фільмів світового кінематографу і став візитною карткою Одеси.

Слайд 7

Особливу роль у становленні українського кіномистецтва відіграли фільми О.Довженка «Звенигора» (1928), «Арсенал» (1929), «Земля» (1930). У 1958 році на Всесвітній виставці в Брюселі (Бельгія) із 26 країн світу фільм «Земля» було названо в числі 12 найкращих картин усіх часів і народів. Стилістика, створена Довженком, поклала початок напряму, який визначають як «українське поетичне кіно».

Слайд 8

Звукове кіно У 1930 р. в Україні з'являється перший звуковий фільм — документальна стрічка Дзиги Вертова «Симфонія Донбасу». Наприкінці 1930-х тотальний терор у СРСР поєднується з кон'юнктурним поверненням до національно-історичної тематики. Фільми «Щорс» (1939) Олександра Довженка і «Богдан Хмельницький» (1941) Ігора Савченка — дивовижне поєднання вимушеної заангажованості держзамовлення і очевидної режисерської та акторської обдарованості.

Слайд 9

Українське кіно часів Другої світової війни У цей час були зняті і справжні кіношедеври. Фільм «Райдуга» Марка Донського за сценарієм Ванди Василевської, який з надзвичайною художньою силою передає трагедію окупованого фашистами українського села. Фільм здобув низку міжнародних нагород, серед них премія «Оскар» (1944) в номінації «кращий іноземний фільм».

Слайд 10

У фільмах воєнних років за вказівкою «вождя» пропагувалася ідея швидкої та легкої перемоги над фашизмом. Сценарій Олександра Довженка «Україна в огні», який Сталін спочатку сприйняв схвально, було піддано розгромній критиці, а автора — шельмуванню. Однією з причин цього, що у сценарії нічого не було сказано про вирішальну роль Сталіна у перемозі над ворогом.

Слайд 11

1945-53 роки Хоча українські фільми були обмежені жорсткими канонами «соціалістичного реалізму», їх велику цінність складають високий рівень акторської гри (на екрані в цей час з'являються Амвросій Бучма, Дмитро Мілютенко, молодий Сергій Бондарчук) і високофахові роботи кінооператорів (Данило Демуцький).

Слайд 12

КІНОСТУДІЯ ІМ.О.ДОВЖЕНКА

Слайд 13

Довженків сад

Слайд 14

Знімальні павільйони

Слайд 15

Музей на кіностудії

Слайд 16

Слайд 17

Слайд 18

Слайд 19

Все для кіно

Слайд 20

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура