X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Ідейно-художні особливості романтизму

Завантажити презентацію

Ідейно-художні особливості романтизму

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Ідейно-художні особливості романтизму

Слайд 2

Романтизм – один із провідних напрямів у літературі, науці і мистецтві, що виник наприкінці ХVIII ст. у Німеччині на існував у літературі Європи й Америки в першій половині ХІХ ст. Романтики виступали проти нормативності класицистичного мистецтва, проти його канонів і обмежень. Художній творчості романтизм виявився в показі ідеального героя, його духовного світу та його ідеалів, заради яких він вступає в боротьбу.

Слайд 3

Основною рисою романтизму є трагічне двоєсвіття : герой усвідомлює недосконалість світу і людей, страждає від спілкування з ними і водночас бажає жити в цьому світі з ними недосконалими людьми, мріє бути ними зрозумілим і прийнятим.

Слайд 4

Ознаки напряму: зображення виняткових людей у незвичайних обставинах; показ непересічних подій, найчастіше трагічних (таємничі вбивства, викрадання, чаклування, зрада, розлука тощо); наявність фантастики (фантастичні події, казкові герої, чудодійні предмети, надприродні обставини та ситуації); домінанта суб’єктивного над об’єктивним, прагнення не відтворити,а перетворити дійсність, потяг до висунення на перший план виняткового (в характерах і обставинах); ідеалізаія патріархальних відносин; ліричний герой перебуває в гармонії з природою і природним життям; велика роль в усіх родах літератури національно-історичної тематики.

Слайд 5

Тематична спрямованість: історичне минуле України з її демократичних укладом, козацькою вольницею; звитяжна боротьба проти зовнішніх ворогів; викриття й засудження пороків суспільного ладу (захист скривдженого люду, вираження глибокого співчуття йому).

Слайд 6

Конфлікт – між людиною і суспільством

Слайд 7

Основні герої романтичних творів – козаки, зокрема запорожці, самовіддані захисники Батьківщини, та народні співці (кобзарі, лірники, бандуристи) – виразники дум і сподівань українського народу, творці й хранителі національної культури. Поряд з образами реальних людей (козаків, гетьманів, селян, ремісників та інших) нерідко діяли міфічні – русалки, відьми, вовкулаки, упирі тощо. Усі романтичні герої високоморальні або ниці духом, надзвичайно вродливі або дуже потворні.

Слайд 8

Романтичні пейзажі також незвичайні, нерідко страшні: дикі гори, глибокі ущелини, страхітливі хащі, безкраї пустелі, занедбані кладовищ, розбурхане море, розбійницький стан, циганський табір, бушування стихій або надприродна тиша

Слайд 9

Літературні роди – лірика та ліро-епос. З фольклору в літературний вжиток були перенесені такі жанри,як піня, дума, думка, балада, легенда, казка, зінших літератур – поема, елегія, романс, мадригал тощо. Під впливом історичних пісень і дум романтики створили новий різновид поеми – історико-героїчну

Слайд 10

Часові межі романтичного напряму в українському літературному процесі охоплюють кінець 20-х – 40-ві рр. ХІХ ст.

Слайд 11

Харківська школа романтиків

Слайд 12

Слайд 13

Михайло Петренко

Слайд 14

Микола Костомаров

Слайд 15

Петро Гулак-Артемовський

Слайд 16

Левко Боровиковський

Слайд 17

Амвросій Метлинський

Слайд 18

Віктор Забіла

Слайд 19

Євген Гребінка

Слайд 20

О. Артамонов. Ранок на Дніпрі. 1995 р. «Дивлюсь я на небо» Б. Гмиря 3,53

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура