Економічна інформація і засоби її формалізованого опису
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
План Поняття економічної інформації. Структура економічної інформації. Властивості економічної інформації. Класифікація і кодування економічної інформації.
Література: Ф.Ф. Бутинець, С.В. Івахненков, Т.В. Давидюк, Т.В. Шахрайчук. Інформаційні системи бухгалтерського обліку, – Житомир, П.”Рута”, 2002, ст. 17-118. Редько Н.С., Редько М.М. Інформаційні системи і технології в обліку: Навч. посіб. - Немішаєве: Навчально-методичний центр, 2003, ст. 4 – 9. Клименко О.В. Інформаційні системи і технології в обліку. Навч. Посібник. – К., 2008, ст. 10 – 23. Шквір В. Д. та ін. Інформаційні системи і технології в обліку: Навч. посіб. - Львів: Львівській політехнік, 2003, ст.28 – 50.
Інформація (від лат. information - роз'яснення, виклад) - це відомості, повідомлення про будь-яку подію, діяльність тощо.
Зовнішня інформація - дані про різні аспекти економічної, екологічної, політичної, соціальної та інших сфер, що оточують підприємство. Для зовнішньої інформації характерна неточність, суперечливість.
Канали отримання зовнішньої інформації: експертні опитування; статистичні дослідження кон'юнктури ринку; засоби масової інформації тощо.
Внутрішня інформація на підприємстві - це дані, які виникли переважно в системі обліку, відображають різні часові інтервали та стан об'єкта управління.
Зовнішня вихідна інформація - відомості в загальновстановлених формах первинних і зведених документів, які надаються зовнішнім користувачам інформації.
Внутрішня вихідна інформація - відомості, які надаються внутрішнім користувачам інформації і служать для управління підприємством, характеризуючи економічну ситуацію, що склалася.
Управлінська інформація -інформація, яка обслуговує процеси виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ і забезпечує вирішення завдань організаційно-економічного управління народним господарством та окремими підприємствами.
Економічна інформація - це всі відомості в сфері економіки, які необхідно фіксувати, передавати, обробляти і зберігати для використання в процесі планування, обліку, контролю та аналізу.
Одиниці виміру економічної інформації: натуральні - кількість повідомлень, документів, рядків показників, слів, символів; телеграфні - біт, байти (8біт), кіло байти (1024 байт), мегабайти, гігабайти і терабайти.
Елементи структури економічної інформації: прості елементи – інформаційні одиниці; складні елементи – інформаційні сукупності
Під інформаційною сукупністю розуміють групу даних, які характеризують об'єкт (процес, операцію).
Структурні елементи ЕІ: 1. Реквізит - це логічно неподільний елемент показника, який відображає визначені властивості об'єкта або процесу.
Реквізити-ознаки характеризують якісні властивості об'єкта, що описується (час і місце дії, прізвище, ім'я, по батькові виконавця, найменування роботи тощо). Реквізити-підстави дають кількісну характеристику явищ, виражену у визначених одиницях виміру (сума внеску в гривнях, ставка податку у відсотках тощо).
2.Показник – це сукупність логічно пов'язаних реквізитів-ознак і реквізитів-підстав, що має економічний зміст. 3. Документ. 4. Інформаційний масив – група однорідних документів, об'єднаних за певною ознакою.
5. Інформаційний потік - сукупність масивів даних, що стосується однієї й тієї самої ділянки управлінської роботи. 6. Інформаційна база - це сукупність інформації про об’єкт управління.
По відношенню до структурних підрозділів: бухгалтерська, складська, виробнича та інша. За періодичністю: поточна, оперативна. По відношенню до підприємства, як до системи: вхідна, вихідна, внутрішня, зовнішня. За стабільністю: постійна, умовно - постійна, змінна.
За ступенем обробки: первинна, проміжна, зведена. За формою передачі: вербальна (словесна), невербальна. З позиції об’єктивного відображення інформації: достовірна, недостовірна (неякісна). За функціями управління: планова, нормативна, облікова, аналітична.
Особливості облікової інформації: безперервність; циклічність; масовість; суттєвість; складність розрахунків.
Властивості економічної інформації: вхідна і результатна інформація характеризується тривалістю зберігання; одні і ті ж вхідні дані використовуються багатократно для отримання інформації в різних економічних розрізах для всіх служб і видів госпо дарської діяльності; основну частину економічної інформації періодично, регулярно обробляють;
економічна інформація характеризується великим обсягом і простими операціями обробки; одержану результатну інформацію часто використовують як вхідну при подальших розрахунках.
Вимоги до економічної інформації: якість інформації; змістовність; повнота; доступність; актуальність; своєчасність; достовірність; цінність.
Схожі презентації
Категорії