X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Глутамат натрію

Завантажити презентацію

Глутамат натрію

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

«Глутамат натрію» Підготувала учениця 11 класу Карина Хоменко

Слайд 2

Глутамат натрію (мононатрієва сіль глутамінової кислоти) — харчова добавка, призначена для посилення смакових відчуттів за рахунок дії на L-глутаматові рецептори, що відповідають за окремий смак, котрий назвали умамі. До цього відкриття, зробленого 2002 року, вважалося, що глутамат натрію впливає на збільшення чутливості рецепторів язика. Глутамінова кислота для організму є маркером білка: якщо в їжі наявний білок, то наявна ця амінокислота. За смаком умамі організм знаходить багату на білки їжу.

Слайд 3

Білий кристалічний порошок, добре розчинний у воді. У китайців відомий як «смакова приправа» (кит. 味精 ). Японці вважають, що глутамат натрію передає так званий «п'ятий смак» («умамі»). Глутамат натрію може утворюватися в продуктах природним шляхом (наприклад, в соєвому соусі або сирі рокфор) або ж додаватися до них штучно. Як хімічна речовина широко зустрічається в тваринному і людському організмі.

Слайд 4

Хімічно чистий глутамат натрію вперше був виділений в 1907 році співробітником Токійського Імперського Університету — Ікеда Кікунае. В 1909 йому був виданий патент на спосіб виробництва харчових препаратів. Глутамат натрію почали випускати в Японії на продаж під назвою «аджіномото»— «сутність смаку». З тих пір як підсилювач смаку глутамат натрію став широко застосовуватися і завоював популярність у всьому світі. Його щорічне споживання на планеті досягло 200 000 тонн. В Америці, починаючи з 1960, випускався під маркою Ac'cent (провідний бренд смакових добавок, в тому числі і глутамату натрію), почав щільно входити в ужиток і став звичною домашньою добавкою.

Слайд 5

Користь Говорячи про його користь, мається на увазі не користь для здоров`я. В їжу цю речовину додають в зовсім невеликій кількості, так що в загальній вазі готового продукту вона незначна. У деяких же продуктах, таких як сир «Рокфор», бобові, гриби, томати, океанічна риба і морепродукти глутамат натрію спочатку присутній, додатково його туди не кладуть. Також його немає у всіх свіжих плодах і зелені. Які ж є корисні властивості від додаткової кількості глутамату натрію? Надає їжі сильніший смак і запах, завдяки чому в мозку посилюється виділення «гормону щастя». Страви з ним корисні людям при анорексії. Посилюється апетит, поліпшується робота кишечника. На основі глутамату натрію розроблені деякі ліки, що покращують роботу центральної нервової системи. Може використовуватися як замінник солі.

Слайд 6

Слайд 7

Шкода Шкоди від додаткового глутамату натрію може бути більше, ніж користі. Особливо якщо зловживати продуктами з ним. Його навіть можна назвати «легальним харчовим наркотиком». Велика його кількість токсично діє на організм, особливо на клітини головного мозку. Порушує структуру сітківки очей, може навіть викликати її відшарування. Сильний алерген. При тривалому використанні розвиваються хвороби нирок, порушується робота всієї травної системи. Сприяє ожирінню, може викликати підвищення температури. Його використання призводить до дисбалансу гормональної системи, сильну пітливість. Він викликає харчову залежність. Будь-яка їжа без глутамату здається позбавленою смаку, можуть навіть атрофуватися смакові рецептори на язиці. Підвищується ризик розвитку гастроентерологіческіх захворювань. Руйнує емаль зубів, шкодить зору, знижує інтелектуальні здібності. У старечому віці провокує розвиток хвороби Альцгеймера.

Слайд 8

Слайд 9

Дякую за увагу

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Хімія