X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Цукор

Завантажити презентацію

Цукор

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Цукор. Сахар. Сахароза. C12H22O11.

Слайд 2

Цукор відноситься до категорії продуктів першої необхідності. Він солодкий на смак і найчастіше буває трьох видів: - рафінад - виробляється у вигляді грудочок, плиток або інших форм; - пісок - найпоширеніший тип у вигляді крупинок; - пудра - подрібнений цукровий пісок, який використовується в кондитерських цілях. Цукор - продукт

Слайд 3

Батьківщина цукру - Індія, де він відомий уже понад 2000 років. Їхньою мовою іменувався «сак-кара» - солодкий, в слов'янські та інші європейські мови запозичили це слово від араб. ” سكر” - “суккар”. В Європі цукор був відомий ще римлянам. Коричневі цукрові крупинки готували з соку цукрової тростини та ввозили в Європу з Індії. Єгипет, провінція Римської імперії, був посередником в торгівлі з Індією. Походження цукру

Слайд 4

До XVII століття в Європі взагалі не виробляли цукор. В античному світі у вжитку був сік цукрової тростини, із яким західний світ зустрівся в Індії під час походів армій О. Македонського. В середні віки цукор до Європи ввозили із арабських країн. Центрами цукрової промисловості у той час були Єгипет і Сірія. Відкриття Америки поступово перенесло основне виробництво цукру до Вест-індії, на Карибські острови. Походження цукру

Слайд 5

Цукрова тростина втратила своє значення як єдине джерело цукру в 1748 р, коли німецький учений Андреас Маргграф знайшов спосіб вилучення цукру з кореня цукрового буряка. Цей спосіб розповсюдився по Європі завдяки війнам Наполеона, в ході яких ініційована Францією континентальна блокада значно звузила надходження тростинного цукру на європейський континент. І в XIX столітті цукор вже став широко поширеним недорогим продуктом, про що свідчать куховарські книги того часу. Походження цукру

Слайд 6

Цукор, що вперше з'явився на ринку, як це часто буває, спочатку був предметом розкоші (чорніння зубів як символ багатства купецьких дочок). На початку XIV ст. в Англії давали 44 фунтів стерлінгів за 1 фунт цукру, в перерахунку на сучасні ціни, майже 1 долар за чайну ложку! Походження цукру

Слайд 7

В подальші століття цукор залишався дорогим продуктом, для споживання якого виник цілий арсенал засобів: срібні ложечки, щипчики, спеціальні сита, цукорниці. В той же час, бідні прошарки суспільства задовольнялися густим цукровим сиропом, який відскрібався із стінок ємкостей морських судів, що привозили тростинний сирець на переробку до Європи. Походження цукру

Слайд 8

Історія українського цукру Перша згадка в історичних документах про появу в Стародавній Русі кристалічного цукру, ввезеного «із заморськими товарами», з'явилася в 1273 р., але для населення він ще тривалий час був недоступним продуктом. Ширше цукор почав надходити на ринки Російської імперії починаючи з XVII ст. - через порти Чорного та Балтійського морів з різних колоніальних країн.

Слайд 9

Введення мита на ввезення цукру змусило руських купців по-новому подивитися на торгівлю цукром. Вони стали розуміти, що набагато вигідніше налагодити власне виробництво на основі завезеного цукру-сирцю. Тому історія цукрової промисловості Російської імперії, до складу якої входили українські землі, бере свій початок з 1719 року, з моменту будівництва перших цукрових заводів у Санкт-Петербурзі та Москві, де цукор виготовляли із завезеного з-за кордону сирцю. Історія українського цукру

Слайд 10

Так на зміну в'яленим і сушеним коренеплодам буряку, брукви, ріпи, які до цього широко застосовувалися для виготовлення солодких сиропів, напоїв і настоянок, прийшов справді «золотий» продукт - цукор. Ціна на нього була досить висока: у 1820 році в Росії вона досягла 2 карбованців за фунт (409 г), у той час як корова коштувала 3-5 карбованців. Історія українського цукру

Слайд 11

У 30-х роках XIX ст. державна влада цілком підтримувала розвиток буряківництва та цукрової промисловості на родючих українських землях. Прекрасні перспективи, які обіцяло виробництво цукру, викликали справжній промисловий бум. Найпопулярнішою темою, яка з цікавістю обговорювалася, було виробництво цукру. Вельми значущий слід в історії не тільки цукрової промисловості, але також України в цілому залишила династія Терещенко. Історія українського цукру

Слайд 12

Технологічна схема виробництва цукру-піску включає такі операції: очищення буряків від домішок, одержання бурякової стружки, одержання та очищення дифузійного соку, загущення соку, очищення і варіння сиропу, одержання утфелю, центрифугу- вання і пробілювання, сушіння цукру-піску. Технологія виробництва

Слайд 13

Цукор є джерелом енергії, яка потрібна для життєдіяльності людини, цінним смаковим продуктом, консервантом. Він легко і швидко засвоюється клітинами організму, необхідний для нормального функціонування печінки, мозку, живлення м'язів, особливо серцевого. Цукор - продукт

Слайд 14

Нині в світі існує велика різноманітність видів цукру. Найбільш поширений білий кристалічний цукор, який утвердився як основний і в Україні. Він є цінним харчовим високоенергетичним продуктом, необхідним для організму людини. Калорійність цукру становить 398 Ккал на 100 г. Рекомендована норма річного споживання на дорослу людину складає 35-37 кг.  Цукор - продукт

Слайд 15

Споживання цукру повинно бути розумним і становити 10-30% від загальної кількості калорій. Для людей, зайнятих важкою фізичною працею, спортом, добове споживання цукру може досягати 100-120 г. Часте використання цукру і солодощів у значній кількості призводить до розладу підшлункової залози, що значно підвищує ризик розвитку діабету. Споживання цукру

Слайд 16

Основною складовою цукру (більше 99%) є сахароза, яка належить до класу природних органічних речовин - вуглеводів. Вона відома своєю високою питомою енергією і легкою засвоюваністю, а також стандартом чистоти смаку і солодкості. Сахароза швидко розщеплюється організмом людини на глюкозу і фруктозу, які потім поступають в кровотік. Глюкоза забезпечує більше половини енергетичних затрат організму. Нормальна концентрація глюкози в крові підтримується на рівні 80-120 мг в 100 мл. Склад цукру

Слайд 17

За методологією Міжнародної організації цукру (ISO) білим вважається такий цукор, який не вимагає додаткової переробки (очищення) для прямого або промислового харчового споживання. Цукор інших кондицій вважається сирцем.  Цукор-пісок - основний вид товарного цукру, є харчовим продуктом у вигляді окремих кристалів розміром від 0,5 до 2,5 мм. Цукор-пісок

Слайд 18

Цукор-рафінад - харчовий продукт у вигляді шматочків цукру, що пресуються із звичайного цукру-піску. Як правило виробляється з додатково очищеної сахарози вищої чистоти, ніж цукор-пісок, вміст сахарози - 99,9%, колір – білий або білий з голубуватим відливом. Асортимент цукру-рафінаду: кусковий цукор-рафінад, рафінований цукор-пісок, рафінадна пудра. Цукор-рафінад

Слайд 19

Кусковий рафінад в кубиках був винайдений у 1843 році керуючим цукровим заводом Яковом Крістофом Радом. У маленькому чеському містечку Дачіца стоїть пам'ятник першому такому кубику. Цукор-рафінад

Слайд 20

Із рослин, що містять значну кількість сахарози, промислове значення мають цукровий буряк, цукрова тростина, цукрове сорго, цукровий клен, ріжкове дерево, цукрові пальми, кукурудза (стебла) і цукроносний янтак. Це так звані промислові цукроноси, причому на перших два доводиться переважна частина світового виробництва цукру. Цукровий буряк - цукронос країн помірного клімату. Сьогодні його вирощують більш ніж в 50 країнах з помірним кліматом. Промислові цукроноси

Слайд 21

Листя парагвайського чагарнику стевія більш ніж у 300 разів солодше за цукор, а листя мексикан-ської цукрової трави - у 1000 разів. Червоні ягоди рослини «Тоуматокус даннелій» з африканської савани солодші цукру в 2 000 разів, а червоні ягоди «Діоскорефіллюм куммінісіі» з лісів Нігерії та інших західноафриканських країн - у 3000 разів. У Західній Африці росте й найсолодша рослина - чагарник «кетемф», що містить речовину тоуматін, що перевершує за солодкістю цукор в 100000 разів. Солодші за цукор

Слайд 22

Всі речовини, що володіють солодким смаком, називають замінниками цукру або підсолоджувачами: - аспартам (Е951) містить невелику кількість калорій, але фактично у двісті разів солодший за цукор. Він найбільш поширений штучний замінник, і чи не найбільш шкідливий; - сахарин також не містить калорій і використовується у цукерках та консерваціях. Він є відносно безпечним за умови дотримання добової норми - 5 мг/кг ваги людини; - ацесульфам калію є не менш небезпечним, його зазвичай використовують у газованих напоях, морозиві, жуйці. Регулярне вживання ацесульфаму провокує рак. Замінники цукру

Слайд 23

Люблю солоденьке!

Завантажити презентацію

Схожі презентації

Презентації по предмету Хімія