Грунти в рідному краї
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Ґрунт — це верхній, пухкий родючий шар земної поверхні. У ґрунті ростуть рослини і живуть деякі тварини.
Залежно від того, скільки в ґрунті міститься перегною, піску і глини, ґрунт має різний колір: від чорного — до світло-сірого.
Головна властивість ґрунту— його родючість тобто здатність ґрунту забезпечувати рослини всім необхідним для життя: водою, повітрям, мінеральними солями.
Мінеральні солі утворюються з перегною. Отже, чим більше в ґрунті перегною, тим він більш родючий. Перегній надає ґрунту чорного кольору. ґрунт чорного кольору називається чорноземом.
У чорноземах багато перегною. Він складається окремих грудочок, між якими багато повітря і вологи. У нашій країні більше половини всіх ґрунтів складають чорноземи — родючі ґрунти.
Якщо в ґрунті мало перегною, його забарвлення змінюється від темно-сірого до світло-сірого. Родючість таких ґрунтів менша за чорноземи. Сірі ґрунти відрізняються між собою вмістом піску і глини: в одних більше піску, а в інших — глини. Ґрунт, в якому багато піску, називаєть ся піщаним, а ґрунт , в якому багато глини, називається глинистим.
Крізь пісок вода проходить швидше, ніж через глину, тому що пісок — сипуча речовина, що складається з окремих піщинок не сполучених між собою. А глина — щільна речовина, яка складається з дуже дрібних частинок, зліплених між собою.
Піщаний ґрунт швидко пропускає воду, він швидко висихає, тому містить мало води. Глинистий ґрунт повільно пропускає воду, він повільно висихає, тому містить багато води.
Піщаний грунт містить більше повітря, ніж глинистий, тому що пісок складається з більших частинок, ніж глина. Між частинки піщаного грунту проникає більше повітря. Проте порівняно із чорноземом піщаний ґрунти містить менше повітря.
Глинистий ґрунт від води стає в'язким, липким. Коли він висихає, то стає твердим і дуже щільним. Обробляти такий ґрунт дуже важко.
Отже, піщаний ґрунт містить більше повітря, але менше вологи. А у глинистому ґрунті менше повітря, але більше вологи. Піщаний грунт пухкий, а глинистий — твердий і щільний.
На ґрунті люди вирощують культурні рослини, з яких отримують продукти харчування, сировину для харчової й текстильної промисловості.
Восени ґрунти орють або перекопують. Навесні його боронують, розпушують. Під час оранки або перекопування знищуються бур'яни і тварини-шкідники. Боронують ґрунт для того, щоб він був пухкий. У пухкий ґрунт краще проникає вода і повітря, які потрібні для росту і розвитку рослин.
Влітку особливо після дощів ґрунт розпушують, щоб не утворювалася кірка, через яку втрачається волога. Розпушений ґрунт не висихає швидко. Ґрунти удобрюють для того, щоб підвищити їх родючість.
Удобрювати потрібно всі ґрунти, на яких люди вирощують культурні рослини, тому що вони забирають із нього мінеральні солі.
Проте в першу чергу удобрення потребують малородючі глинисті й піщані ґрунти. Для підвищення родючості в них вносять торф, перегній та мінеральні добрива.
Короткі відомості про ґрунти областей України В областях, які розташовані на території зони мішаних лісів (Волинська, Рівненська, Житомирська, Чернігівська, частково Хмельницька, Київська та Сумська) переважають піщані ґрунти. В областях, розташованих у межах зони лісостепу (Хмельницька, Вінницька, Тернопільська, Черкаська, Полтавська, частково Харківська, Сумська та Київська) переважають чорноземи, місцями трапляються глинисті й піщані ґрунти. В областях, розташованих у зоні степів (Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська, Запорізька, Донецька, Луганська, частково Харківсь ка, Одеська, Кіровоградська і АР Крим) переважають чорноземні ґрунти.
Схожі презентації
Категорії