Запах та нюх
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Запах і нюх Запах – особливе відчуття присутності деяких летких речовин у повітрі. Здійснюється хімічними рецепторами нюху, які знаходяться у слизовій оболонці носової порожнини. Нюх - здатність визначати запах речовин, розсіяних у повітрі чи розчинених у воді, для тварин, які живуть у ній.
У порівнянні з багатьма тваринами у людини нюх не так вже й добре розвинений. Насправді, в процесі еволюції нюх людини слабшав, поки він майже цілком не став залежати від зорових відчуттів. Собака ж, навпаки, майже виключно живе за рахунок нюху. В нашому носі мембрана з чутливих клітин, відповідальних за нюх, обіймає з обох сторін площу з ніготь пальця. У собаки ця мембрана, якщо її розправити, закриє більше половини тіла самої собаки! Розвиток нюху
Нюховий епітелій (нюхові рецептори, нюхові клітини) розміщені у носовій порожнині на верхній носовій раковині, в районі горизонтальної пластинки решітчастої кістки. Їхня кількість у людини близько 40 млн. Нюхові сигнали від речовин, які перейшли з парової фази в секрет на поверхні рецепторів по нюховим нервам надходять в корковий центр мозку і там обробляються. Нюховий епітелій
Рецепторна ділянка займає 250-500 кв.мм. Існує три типи клітин: - підтримуючі (опорні) мають короткі війки і ознаки секреції; - базальні клітини розташовані на базальній мембрані, оточують пучки аксонів рецепторних клітин; - під базальною мембраною є залозисті клітини. Типи рецепторних клітин
Нюхові рецепторні клітини мають довгі центральні і короткі периферичні відростки. Периферичний відросток нюхової клітини закінчується потовщенням (нюхова булава), на вершині якої є по 10-12 рухливих нюхових війок. Відростки рецепторних клітин
Центральні відростки збираються у нюхові нитки (20-40). Вони проходять у череп крізь решітчасту кістку до нюхової цибулини. Їх аксони утворюють нюховий тракт і ідуть до нюхового трикутника. Нюхові цибулини, тракти і трикутники складають периферичний відділ нюхового мозку. Відростки рецепторних клітин
Таким чином, у нашому носі запахи сприймаються рецепторами у вигляді чутливих волосків, які розміщені на нюховій мембрані. Ці «антени» занурені корінням в спеціальний слизовий шар, що покриває мембрану. Мембрана завжди волога, якщо вона висохне, ми більше не зможемо відчувати запахів. Коли ми просто дихаємо, струмінь повітря не проходить повз цієї мембрани, і тому нам доводиться принюхуватися - пропускати повітря над мембраною - щоб відчути запах. Нюхова мембрана
Нюховий епітелій, нерви і корковий центр нюху об'єднують в нюховий аналізатор. Від нюхових рецепторів нервові імпульси передаються у проміжний мозок, потім у лобову частку кори, де проходить аналіз речовин, що вдихаються. До центрального відділу нюхового мозку відносяться склепінчаста звивина з крючком, гіпокамп та деякі інші пограничні з ним утвори. Нюховий аналізатор
1. Нюхова цибулина 2. Мiтральнi клiтини 3. Кiстка 4. Назальний епітелiй 5. Нюховий клубочок 6. Нюхові рецептори Нюхова сенсорна система
Перш ніж ми зможемо відчути запах чого-небудь, частинки речовини, повинні розчинитися в слизовому шарі, що покриває чутливі волоски, які приймають запахи. Ці речовини повинні бути або розчинними маслами (наприклад, квіткові запахи), або переноситися цими маслами (наприклад, запах кави). Слиз відіграє роль фільтра: одні запашні молекули пропускає швидко, інші повільніше, деякі затримує на тривалий час. Нюх і запах
Чуття нюху надзвичайно гостре і тонке. Людина відчуває запах речовин, що знаходиться в повітрі в таких малих концентраціях, які не можна виявити ні хімічним, ні спектральним аналізатором. Чутливість до запаху підвищується на світлі, після збудження симпатичної нервової системи. Запах і нюх
За стереохімічною теорією існує декілька основних типів запахів, які наші органи нюху можуть вловлювати: квітковий - фіалки, троянди …; пряний - лимон, яблуко …; гнильний - сир, тухлі яйця …; палений - кава, какао ...; ефірний, камфорний, м’ятний. Типи запахів
Орган нюху належить до контактних аналізаторів, що сприяє пізнанню навколишнього середовища, впливає на працездатність, рівень тиску крові та ритм дихання, дає можливість одержувати естетичну насолоду. Він визначає й контролює якість повітря, їжі і напоїв. Значення нюху
Нюх відіграє значну роль при спілкуванні з іншими людьми. Наприклад, при різкому запаху поту або виробів парфумерної промисловості у людини виникає негативний настрій по відношенню до співрозмовника, а в деяких випадках і загальний стан (нудота, запаморочення). В інших випадках, коли ми відчуваємо ніжні, приємні для нас запахи (запах бузку або конвалій навесні, морський запах) з'являється «легке», доброзичливе, радісне відчуття, поліпшується настрій і може підвищитися працездатність. Значення нюху
Розвиток живих організмів і людини в природному середовищі протягом тисячоліть сприяв тісному контакту з летючими біологічно активними речовинами рослинного походження, з'явилася залежність живих організмів від них. Співіснування рослин-ефіроносів і тварин сформувало між ними загальний обмін речовин: про це говорить подібність деяких компонентів рослинних ароматичних речовин і регуляторних факторів в організмі людини (наприклад, гормонів і речовин, які передають нервові сигнали). Нюх та імунітет
Рослинні ароматичні речовини відіграють велику роль у глобальних атмосферних процесах, позитивно впливають на хімічний склад води і біосферу, саме вони роблять повітря нашої планети «живим». В атмосферу за рік надходить близько одного мільйона кілотонн рослинних ароматичних речовин. Відсутність або дефіцит ефірних масел в атмосфері або приміщенні може привести до розвитку різних захворювань. Для профілактики кожна здорова людина повинна щодня вдихати 3-4 мг рослинних ароматичних речовин. Нюх та імунітет
Схожі презентації
Категорії