Поширення плодів та насіння
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Мета уроку: розширити знання учнів про плоди та насіння квіткових рослин; ознайомити із різноманітними способами поширення плодів та їхнього насіння у природі; розвивати логічне мислення, увагу, пам’ять, спостережливість; виховувати бережливе ставлення до рослин планети та рідного краю.
Насіння рослин, які поширюються вітром легкі, дрібні, мають крилаті вирости, парашутики або волоски.
До рослин, які поширюються вітром належать: тополя, клен, ясен, верба, береза, осика, ковила, липа, кульбаба…
Насіння рослин, які поширюються водою мають водонепроникні тканини, вирости, заповнені повітрям та слизисті покриви із бульбашками.
До рослин, які поширюються водою належать в основному водні та болотні рослини: латаття, глечики, рдест…
Насіння рослин, які поширюються тваринами мають гачечки, щетинки, шипи, клейкі виділення та інші вирости, за допомогою яких вони можуть прикріпитися до шерсті тварин.
Насіння рослин, які поширюються тваринами мають м’ясистий соковитий оплодень, як приманку для поїдання.
До рослин, які поширюють птахи належать: калина, горобина, вишні, малина… . Насіння цих рослин не переварюються, а виходять із послідом.
Насіння рослин, які поширюються мурахами, багате на маслянисті речовини, які приваблюють цих комах.
Насіння рослин, які поширюються людиною дуже різноманітне, тому що люди, переселяючись із місця на місце, свідомо і несвідомо переносять плоди.
До рослин, які поширюються людиною належать майже всі культурні рослини і дикорослі, що ростуть поруч із житлом.
Плоди рослин, насіння яких поширюється самостійно, при дозріванні розтріскуються, розкриваються, осипаються і розкидають насіння на великі відстані.
До рослин, які поширюються самостійно належать: акація, люпин, каштан, недотрога, скажений огірок, злакові рослини…
Рослини степів та пустель, після перегнивання головного стебла біля основи легко відламуються і перекочу- ються вітром. Всіх їх називають “перекотиполем”. До них належать: верблюжа колючка, курай.
Такою назвою називають рослин, які були завезені до нас із інших країн, але так прижились за багато років, що стали місцевими. Це картопля, капуста, баклажани, перець, амброзія…
Поширення плодів та насіння є важливим пристосуванням для освоєння рослинами нових місць існування та для виживання виду.
Схожі презентації
Категорії