Розмаїтість плодів. Поширення плодів і насіння. Лабораторна робота № 10. Будова й різноманітність плодів
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
1. Які фактори можуть впливати на схожість насіння? 2. Як проростає насіння? 3. Що таке період спокою?
Лабораторна робота № 10. Будова й різноманітність плодів Мета: ознайомитися з особливостями будови й різноманітністю плодів. Обладнання й матеріали: колекції плодів, таблиці із зображенням різних типів плодів, препарувальний набір, муляжі плодів, зошит, підручник.
Хід роботи 1. На прикладі кістянки розгляньте будову оплодня. Для цього препарувальною голкою зніміть шкірочку (зовнішній шар оплодня) і відокремте м’ясисту частину оплодня (середній шар). Розгляньте кісточку (внутрішній шар оплодня). Під нею знаходиться насінина. 2. Замалюйте будову кістянки в розрізі й позначте на малюнку шари оплодня. 3. Наявні у вас плоди розділіть на дві групи. В одну відберіть соковиті плоди, а в другу - сухі плоди. 4. Розгляньте соковиті плоди. Використовуючи малюнки в підручнику й таблиці, визначте тип кожного із соковитих плодів. 5. Розгляньте сухі плоди. Визначте, які з них є розкривними, а які нерозкривними. Використовуючи малюнки в підручнику й таблиці, визначте тип кожного із сухих плодів. 6. Заповніть таблицю і зробіть висновок, у якому вкажіть, які функції виконують різні частини плоду. Рекомендується розглянути плоди чотирьох-шести рослин.
Порівняльна характеристика плодів різних рослин Рослина Особливості будови плоду Тип плоду Тип оплодня (сухий, соковитий) Характеристика сухого плоду (розкривний, нерозкривний)
Схожі презентації
Категорії