ВУГЛЕВОДИ. Глюкоза. Молекулярна формула. Фізичні та хімічні властивості глюкози. Поширення в природі.
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Тема: ВУГЛЕВОДИ Тема уроку: Глюкоза. Молекулярна формула. Фізичні та хімічні властивості глюкози. Поширення в природі.
Класифікація вуглеводів Cn(H2O)m моносахариди дисахариди полісахариди Глюкоза (виноградний цукор) Фруктоза (плодовий цукор, кетоноспирт) Рибоза СnH2nOn Дезоксирибоза Сахароза (тростинний або буряковий цукор) Лактоза (молочний цукор) Мальтоза (солодовий цукор) C12H22O11 Крохмаль Целюлоза (клітковина) Глікоген (С6Н10О5)n Хітин (азотовмісний полісахарид )
Вперше правильну емпиричну формулу глюкози пропонував швецький учений химик Йенс Якобс Берцеллиус в 1837 г. С6Н12О6
Формула – С6H12О6 Структурна формула глюкози – ізомери глюкози Моносахариди - глюкоза β-циклоглюкоза α-циклоглюкоза D-глюкоза
Утворення циклічної форми глюкози обумовлені: 1. Вільним обертанням по зв’язку - С – С -; 2. Наявністю функціональних груп: - гидроксогрупа – ОН; - альдегідна група - - С О Н Глюкоза -біфункціональна сполука -алдегідоспирт Запам’ятайте!
Біла кристалічна речовина Легко розчиняється у воді Солодка на смак Має молекулярну крісталичну гратку Фізичні властивості глюкози (лабораторний дослід)
1. Реакція повного окиснення C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O 2.Реакція з купрум(ІІ)гідроксидом (лабораторний дослід) А) Якісна реакція на гідроксогрупу - ОН (багатоатомні спирти) Хімічні властивості глюкози
Хімічні властивості глюкози Б) Якісна реакція на альдегідну групу (при нагріванні) → 3.Реакція «срібного дзеркала» (якісна реакція на альдегідну групу) (утворення глюконової кислоти)
4. Відновлення глюкози (взаємодія з воднем) (утворення сорбіту – шестиатомного спирту) Хімічні властивості глюкози н2
Спиртове бродіння С6Н12О6 → 2СН3-СН2ОН + 2СО2↑ Молочнокисле бродіння С6Н12О6 → 2СН3-СНОН –СООН Масляне бродіння С6Н12О6 → С3Н7СООН + 2Н2↑ + 2СО2↑ Специфічні властивості глюкози
1.В природі – фотосинтез СО2 + Н2О → С6Н12О6 +О2 2.В промисловості – гідроліз крохмалю В 1811 р. російський хімік Костянтин Сигизмундович Кірхгоф вперше добув глюкозу гідролізом крохмалю Добування глюкози
Глюкоза — основний продукт фотосинтеза В организмі людини тварини глюкоза є основним та наибільш універсальним джерелом енергії для забезпечення метаболічних процесів. Глюкоза — важлива структурна одиниця, з якої побудовані полісахариды (крохмаль, глікоген, клітковина). Глюкоза входить до складу дисахаридів — сахарози, лактози, мальтози. Біологічна роль глюкози
Застосування глюкози 1.У кондитерській промисловості 2.У медицині (при інтоксикації) 3.У фармацевтичної промисловості
1.Внаслідок реакції спиртового бродіння глюкози можна одержати: а)метанол; б)етанол; в)етаналь. 2.Глюкоза належіть до: а)дисахаридів; б)полісахаридів; в)моносахаридів. Закріплення навчального матеріалу
3. Позначте ознаку, що характерна для глюкози: а) має молекулярну кристалічну ґратку; б) за звичайних умов — рідина; в) не має смаку. 4. Позначте функціональні групи, що містить глюкоза в лінійній формі: а) карбоксільна і гідроксільна; б) альдегідна і гідроксильна; в) альдегідна і карбоксільна. 5. Позначте сполуку, що є ізомером глюкози: а) сахароза; б) крохмаль; в) фруктоза.
6.За зображенням на малюнку, визначте, яка реакція була проведена з глюкозою: а) реакція спиртового бродіння; б)реакція «срібного дзеркала»; в) реакція з купрум (ІІ) гідроксидом.
ДЯКУЮ ЗА УВАГУ Шалдирван Ольга Володимирівна учитель біології і хімії вища категорія, старший учитель спеціалізована школа № 66 м.Маріуполя
Схожі презентації
Категорії