Генетичні основи селекції. Системи схрещуваня організмів та їх генетичні наслідки
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
НАУКА ПРО ЗАКОНОМІРНОСТІ СПАДКОВОСТІ ТА МІНЛИВОСТІ ОРГАНІЗМІВ ВИБІР ЛЮДИНОЮ НАЙЦІНІШИХ У ГОСПОДАРСЬКОМУ ВІДНОШЕННІ ТВАРИН, РОСЛИН, МІКРООРГАНІЗМІВ ДЛЯ ОДЕРЖАННЯ ВІД НИХ НАЩАДКІВ З БАЖАНИМИ ОЗНАКАМИ
Селекція (лат. selectio – “вибір”, “добір” ) – наука про теоретичні основи та методи створення нових і поліпшення вже існуючих сортів рослин, порід тварин і штамів мікроорганізмів.
Підвищення продуктивності існуючих, а також виведення нових сортів, порід та штамів, пристосованих до умов сучасного автоматизованого сільського господарства та промисловості Селекція бере участь у вирішенні основного завдання сільського господарства – забезпечення максимального виробництва харчових продуктів за мінімальних витрат. Вивчає і враховує різноманіття вихідного матеріалу, спадкову мінливість, роль середовища у формуванні фенотипу, закономірності успадкування під час гібридизації з метою поліпшення якостей існуючих і створення нових порід, сортів, штампів організмів.
Основні методи селекції Теорію створив англ. вч. Ч.Дарвін (схрещування організмів) - процес одержання гібридів, який ґрунтується на об'єднанні генетичного матеріалу різних клітин або організмів Виділення окремих особин з ознаками, що цікавлять людину; Добір особин, що успадкували від батьків бажані для людини ознаки; Розмноження особини з корисними ознаками; Розвиток бажаної ознаки, її закріплення. Внутрішньовидова Міжвидова(віддалена) споріднена неспоріднена
Схожі презентації
Категорії