Біологія
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Трішки історії… Вітаміни відкрив М.І. Лунін у 1880 році. Вперше штучно синтезував вітамін польський біохімик Казимир Функ у 1911 році. Через рік він придумав і назву - від латинського "vita" - "життя". Зараз відомо близько 50 видів вітамінів.
Значення вітамінів. Входять до складу ферментів.. Впливають на обмін речовин. Впливають на ріст та розвиток організму. Підвищують опір організму до несприятливих факторів середовища.
Види вітамінної недостатності АВіТАМіНОЗ відсутність в організмі вітаміну ГіПОВіТАМіНОЗ нестача вітамінів Цинга, рахіт, куряча сліпота, бері-бері Швидка стомлюванність, Зниження працездатності Зниження імунітету
ВіТАМіН Міститься в горіхах, печінці, крупах, м`ясі птахів, зелені. тіамін 1,6 мг. Регулює обмін речовин, кровотворення, роботу м`язів, активує процеси мозку. При авітамінозі – захворювання Бері-бері (порушення нервової системи, росту, слабкість та параліч кінцівок). B
Вітаміни гр.В В2 - відсутність вітаміну веде до захворювань очей, порожнини рота; В6- відсутність викликає дерматити -захворювання шкіри. В12 - потрібний для утворення червоних кров'яних тілець.
ВіТАМіН АСКОРБіНОВА К-ТА Допомагає організму боротися з інфекціями, краще бачити, стимулює оновлення клітин. При авітамінозі - цинга ( запалення ясен, випадають зуби, слабкість, стомлюваність, головокружіння). Міститься в цитрусових, солодкому перці, ягодах, моркві. 75- 100 мг. C
ВіТАМіН РЕТИНОЛ Необхідний для нормального росту та розвитку епітеліальної тканини. Входить до зорового пігменту родопсину. При авітамінозі – захворювання «Куряча сліпота» Міститься в молоці, рибі, яйцях, маслі, моркві, петрушці, абрикосах. 0,9 мг. A
ВіТАМіН Відповідає за обмін кальцію, ріст кісток. При авітамінозі – рахіт(деформація кісток, порушення нервової системи, слабкість) Виробляється в шкірі під дією УФП, міститься в яєчному жовтку, рибному жирі, ікрі , маслі. КАЛЬЦИФЕРОЛ 2,5 мг D
Гіпервітаміноз Гіпервітаміноз виникає при надмірному вживанні вітамінів. Проявляється у вигляді інтоксикації організму. Особливо токсичні великі дози водорозчинних вітамінів, тому що вони накопичуються в організмі.
Добова норма вітамінів Вітамін Добова доза С 75-100 мг В1 1,4-2,4 мг В2 1,5 – 3,0 мг В6 2,0 - 2,2 мг РР 15 – 20 мг В9 200 мкг В12 2 – 5 мкг Н 50 -300 мкг В3 5 – 10мг А 0,5 – 2,5 мг D 2,5 – 10 мкг Е 8 – 15 мг
Вплив різних факторів на структуру вітамінів. 1. При дії високої температури в м`ясі втрачається до 60% вітамінів групи В. 2. Під час термічної обробки овочів руйнується до 20% вітамінів группи В та до 50% вітаміну С. 3. Вітамін С руйнується на повітрі.
Підведемо підсумки Вітаміни – це біологічні активні речовини, що входять до складу ферментів. Прискорюють процеси обміну речовин. Підвищують розумову та фізичну працездатність. Підвищують імунітет до захворювань. Впливають на ріст та розвиток організму.
3. Відсутність викликає параліч нервової системи, хворобу «бері – бері». А В12 В2 С Д В1 В6
Схожі презентації
Категорії