X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Давні українські зимові обряди

Завантажити презентацію

Давні українські зимові обряди

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Давні українські зимові обряди

Слайд 2

В кожному селі, містечку і місті люди з урочистим настроєм готувалися до зустрічі Нового року. В основі новорічно-різдвяної обрядовості українців є три свята:

Слайд 3

Різдво, У колядках прославляють народження Христа і вітають господаря та всю його родину. В цих піснях завжди є заспів, власне колядка та приспів. Різдвяного вечора молоді люди, переважно хлопці, збирались у гур ти, вибирали ватага — «березу» та міхоношу, запрошували музик і обходили всі оселі з колядками, релігійними піснями та віншівками:

Слайд 4

Коляд, коляд, колядниця, Добра з медом паляниця, А без меду не така, Дайте, дядьку, п’ятака. Одчиняйте скриньку Та давайте сливку. Одчиняйте сундучок Та давайте п’ятачок.

Слайд 5

Святого Василія («старий» Новий рік) Щедрівки виконують переважно дівчата і діти напередодні Нового року та Водохреща. У цих піснях є традиційний приспів: «Щедрий вечір, добрий вечір».

Слайд 6

Вдосвіта Нового року (14 січня) хлопчики-полазники прові дують хресних батьків, родичів і сусідів, проказують чи виспівують коротенькі привітання — віншівки й засівають оселі зерном: Сію, вію, посіваю, З Новим роком поздоровляю! Щоб було у вас в стіжку, В мішку, в коморі, в оборі, В ложці, в мисці й у колисці.

Слайд 7

Святе Водохреще.

Слайд 8

Музичний словник Колядки — старовинні обрядові величальні пісні, які вико нують колядники від Різдва (7 січня) до Водохреща. Щедрівки — новорічні обрядові пісні, в яких висловлюють побажання доброго врожаю, приплоду худоби й усіляких гараздів. Віншівки — новорічні привітання, які виголошували хлопчики-полазники, засіваючи оселю господаря зерном на старий Новий рік (14 січня).

Слайд 9

Видатний український композитор, хоровий диригент, громадський діяч, педагог. Творець класичних зразків української хорової музики. Автор численних обробок українських народних пісень, оригінальних творів. Найпопулярніші: "Праля", "Козака несуть", "Щедрик", "Дударик", "Піють півні", хори "Льодолом", "Літні тони", "Моя пісня" тощо. Микола Леонтович

Слайд 10

«Щедрик» — одна з найпопулярніших обробок Миколи Леонтовича, знана не тільки в Україні, але й у всьому світі під назвою «колядка дзвонів». В основу твору покладена українська щедрівка — пісня добрих побажань, яка виконується в період зимових свят. Виконання твору принесло великий успіх. Ім'я Леонтовича стало відомим у музичних колах і серед широкої публіки. За висловом К. Стеценка «Він — ніби різьбяр у музиці, що творить найтонші музичні вартості, неначе мережива із шовку. Його техніка … настільки «ажурна», ніби тонка різьба із золота, прикрашена самоцвітним камінням. Леонтович бере невеличку річ … і так відчеканить, що просто диву даєшся: маленьку простеньку мелодію він розгорне на широку картину з безліччю найрізноманітніших фарб. 5 жовтня 1921 року «Щедрик» був уперше виконаний на концерті в Карнегі Холі в Нью-Йорку. Пісня використовується у кінофільмах: «Гаррі Поттер» «Сам удома» «Сам удома 2: «Міцний горішок 2».

Слайд 11

Музичне сприймання у виконанні дитячого хору. М. Леонтович. «Щедрик» (а капела) М. Леонтович. «Щедрик» у виконанні мішаного хору та оркестру.

Слайд 12

Аналіз музичного твору

Слайд 13

Наталія Май «Новорічна пісня»

Слайд 14

Пригадаймо! Пригадайте, що таке колядки і щедрівки. Коли їх виконували? Які вони за характером? Яка між колядками та щедрівками різниця? Що спільного між ними? Розкажіть про давній обряд колядування. Що вам найбіль ше запам’яталося?

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура