X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
ХАРЧОВІ ДОБАВКИ, ЇХ ШКІДЛИВИЙ ВПЛИВ

Завантажити презентацію

ХАРЧОВІ ДОБАВКИ, ЇХ ШКІДЛИВИЙ ВПЛИВ

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Відкритий урок на тему: “Харчові добавки, їх шкідливість”

Слайд 2

Мета уроку: cформувати знання про хімічний склад сучасної продукції, поняття харчові добавки: «консерванти», «барвники», «підсолоджувачі»,їх вплив на організм людини; вивчити вимоги до маркування продуктів; розвивати навички здорового способу життя та бережливого ставлення до власного здоров’я.

Слайд 3

План уроку 1. Поняття про харчові добавки. 2. Класифікація харчових добавок. 3. Шкідливість харчових добавок. 4. Вимоги до етикування харчових продуктів.

Слайд 4

Домашнє завдання Скласти раціон здорового харчування Підготувати повідомлення про біологічно активні добавки БАД

Слайд 5

Здійснити перетворення, показане на малюнку, та проаналізувати, чи має воно відношення до теми сьогоднішнього уроку. 1) Ця речовина (1) є найлегшим газом на Землі. 2) Без цієї речовини (2) неможливе життя на Землі. 3) Цією речовиною (3) підкислюють солодкі напої. 4) Ця речовина (4) є основною складовою кісток і зубної емалі.

Слайд 6

Харчові добавки        Харчові добавки - це загальна назва природних або синтетичних хімічних речовин, що додаються в продукти харчування з метою надання їм певних властивостей (поліпшення смаку і запаху, підвищення поживної цінності, запобігання псування продукту), які не вживаються в якості самостійних харчових продуктів. Справжній розквіт їх використання почався xx ст. – харчової хімії.

Слайд 7

Класифікація харчових добавок Е100-ЕІ199-Барвники - підсилюють або відновлюють колір продукту. Е200-ЕІ299-Консерванти - підвищують строк зберігання продуктів, захищаючи їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, хімічні добавки, що стерилізують, при дозріванні вин. Е300-І399-Антиокислювачі - захищають від окислювання, наприклад, від прогоркания жирів і зміни кольору. . Е400-І499-Стабілізатори - зберігають задану консистенцію. Загущувачі - підвищують в'язкість. Е500-І599-Эмульгатори - створюють однорідну суміш фаз, що не змішують, (наприклад, води й олії ). Е600-І699-Підсилювачі смаку й запаху . Е900-І999-Піногасники - попереджають або знижують утворення піни . У ці групи, а також у нову групу - Е1000 - входять глазурувателі , підсоложувачі , розпушувачі й інші добавки.

Слайд 8

Небезпечні харчові добавки - викликають злоякісні пухлини: Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330, Е447. - викликають захворювання шлунково-кишкового тракту: Е221-226, Е320-322, Е338-341, Е407, Е450, Е461-466. - алергени: Е230-232, Е239, Е311-313. - викликають хвороби печінки й нирок : Е171-173, Е320-322.

Слайд 9

Їжа завтрашнього дня Американська біотехнологічна компанія запропонувала використовувати в якості харчових добавок віруси. Це наука дозволить впоратися зі спалахами такого небезпечного захворювання, як лістеріоз, який незважаючи на всі зусилля санітарних лікарів, тільки в США щорічно забирає життя близько 500 чоловік. Насичення же продуктів особливими поживними речовинами, що практикується в останні десятиліття в розвинених країнах, дозволило практично повністю ліквідувати хвороби, пов'язані з нестачею того чи іншого елемента

Слайд 10

Підступний бензол Сьогодні відомо, що бензол є сильним канцерогеном (тобто здатний грати роль у розвитку пухлин). Це консервант, що володіє слабкими канцерогенні властивості. Його використовують у виробництві більшості газованих напоїв. Сьогодні до численних такі напої додають вітамін С - аскорбінову кислоту. Однак від такої добавки більше шкоди, ніж користі. Вже більше 15 років відомо, що при взаємодії бензоата натрію та аскорбінової кислоти виділяється токсичний бензол, проте деякі несумлінні виробники газованих напоїв досі нехтують цією інформацією.

Слайд 11

Червоний барвник добувають за допомогою оцтової кислоти. При змішуванні його з лугами, солями, винним каменем та іншими кислотами можна отримати барвники та інших квітів ... Історія такого харчового барвника, як кошеніль, він же кармін (Е120), нагадує детективний роман. Отримувати його люди навчилися з глибокої давнини. У 30-ті роки XIX століття його відкриттям зацікавився академік Російської Імператорської академії наук Йосип Гамель, що присвятив «живим барвникам» цілу монографію. Червець навіть спробували розводити в промислових масштабах.

Слайд 12

Проблема в тому, що не всі харчові добавки, що використовуються в промисловості, добре вивчені. Окремі добавки можуть заважати дії лікарських препаратів. Глутамат натрію негативно впливає на головний мозок, погіршує стан хворих на бронхіальну астму, призводить до руйнування сітківки ока та глаукому.

Слайд 13

Уважніше читати написи на етикетках. Не дивлячись, цілком можна купити крохмаль зі смаком, запахом і кольором ковбаси. Деякі добавки шкідливі тільки у великих кількостях але, канцерогени мають властивість - накопичуватися в організмі. Так що, з часом це дасть про себе знати. Будь-яка модифікація продуктів робить їх потенційно небезпечними для здоров'я. Вживання синтетичних підсилювачів смаку та кольору - це обман власного організму. Вживати екологічно чисті продукти - свіжі сирі овочі, фрукти та ягоди. Не купувати продукти з великим терміном зберігання, зазначеним на етикетці - ознака того, що там багато консервантів.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Хімія