Рідкі та перспективні олійні культури
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Рідкі та перспективні олійні культури КЕДРОВА СИБІРСЬКА СОСНА ПЕРИЛА КАТАЛЬПА КЕШЬЮ КАРИТЕ ХОХОБА ІЛІПЕ МАСЛИНА БРАЗИЛЬСЬКИЙ ГОРІХ ПЕКАН МАКАДАМІЯ ГРЕЦЬКИЙ ГОРІХ ЛЕЩИНА ФІСТАШКА
Кедрова сибірська сосна Насіння сосни, відоме під назвою кедрові горіхи” визріває через два-три роки після цвітіння і опадає разом з шишками. В шишці довжиною 6-13 см міститься біля 100 горіхів
Кедрова сибірська сосна Насіння темно-буре, довжиною 10-14 і шириною 6-10см. Натура горіхів 500-535г,шпаруватість насипу горіхів 38,5-41,8% Ядро кедрового горіха складає 43-45%, шкірочка-53-55% від маси горіхів
Перила ( сузда) Однорічна трав'яниста рослина. Плоди - горішки діаметром біля 2 мм зібрані в суцвіття типу китиця. Маса 1000 насінин 2,2-3г Забарвлення сіре, жовтувате або темно-коричневе
Перилова олія Олію перили після рафінування можна використовувати в харчових цілях, але головне її призначення технічне в лако-фарбній промисловості. При висиханні дає міцну плівку
КАТАЛЬПА Дерево середньої висоти. Плоди - коробочка довжиною до 40см, в якій міститься до 100 насінин Катальпова олія при висиханні утворює плівки високої якості
Кешью Дерево висотою 6-10м. М'ясистий плід “яблуко” довжиною 7-8см являє собою плодоніжку , на якій утворюється горіх
Кешью Маса 100 плодів приблизно 4 кг, з них 0,5 кг – горіхи і 3,5 кг – плодоніжка (“ яблуко”) Діаметр яблука 5-6 см
КЕШЬЮ Ядро горіха складає 25-30% маси горіха. Воно покрите насіннєвою оболонкою рожевого або коричневого кольору. Ядро використовується в кондитнрській промисловості
КАРИТЕ (ШІ) Дерево висотою 20м Плоди визрівають в червні – серпні Зовні плід покритий гладкою блискучою оболонкою, під якою знаходиться перикарп - їстивна м'якоть жовтувато-зеленого забарвлення
ПЛОДИ КАРИТЕ За формою нагадують сливу довжиною від 3 до 5 см М'якоть при зберіганні старіє, тому експортують насіння карите -горіхи
ХОХОБА (ЖОЖОБА або СІМОНДСІЯ) Кущ висотою до 3 м Плід – тригранна коробочка В плодах накопичується рідкий воск, що використовується в медицині
ПЛОДИ ХОХОБИ За зовнішнім виглядом плоди нагадують жолуді розміром в горошину Знежирене насіння використовують на корм худобі З рідкого воска хохоби виготовляють мастильні матеріали
ОЛИВКОВА ОЛІЯ Ліпіди містяться в мякоті плода Якість олії залежить від способу її добування Вищі сорти отримують холодним пресуванням, що зібрані вручну трохи раніше їх повного визрівання. Таку олію називають “прованською”
БРАЗИЛЬСЬКИЙ ГОРІХ Плоди - кулеподібні коробочки діаметром 12-15см, масою 1,5-2,5кг. Вони покриті товстою оболонкою.
ПЕКАН При визріванні плід розкривається чотирма створками Горіхи використовуються безпосередньо в їжу і в кондитерському виробництві
МАКАДАМІЯ( АВСТРАЛІЙСЬКИЙ ГОРІХ) Дерево висотою до 15м Плоди майже кулеподібні з м'ясистим навколоплідником
МАКАДАМІЯ Шкаралупа плоду дуже тверда Олія – високоякісна, але внаслідок високої ціни на горіхи виготовляється в обмеженій кількості
ГРЕЦЬКИЙ ГОРІХ Плід – кістянка, навколоплідник в недозрілому стані мясистий, при визрівання розтріскується. Всередині горіха знаходиться ядро Вміст олії в ядрі 50-77%
ПЛОДИ ЛІЩИНИ Плід – горіх Олія нагадує оливкову і використовується в парфумерії та харчовій промисловості
ФІСТАШКА Плід – яйцеподібна кістянка довжиною 0,8-2,4 і шириною0,6-1,4см Насіння містить до 60% харчової олії,22-23% білка, 13% вуглеводів Горіхи використовують в кондитерському виробництві
Схожі презентації
Категорії