Харчування і здоров'я
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Харківський національний медичний університет Кафедра гігієни та екології № 1 Харчування і здоров'я
План лекції: Фізіологічні та гігієнічні основи сучасного харчування. Типи і функції харчування. Фізіологічні та гігієнічні вимоги до раціонального харчування. Поняття аліментарного статусу, класифікація харчових статусів. Аліментарні захворювання, їх класифікація та профілактика.
Типи харчування 1. Раціональне харчування. 2. Лечебно-профілактичне харчування. 3. Лікувально-дієтичне харчування. 4. Превентивне харчування. 5. Нетрадиційне харчування.
Раціональне харчування - правильно організоване харчування, яке забезпечує оптимальне протікання всіх фізіологічних процесів в організмі. Якісна адекватність харчування передбачає наявність всіх поживних речовин (білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і т.д.) в харчовому раціоні без винятку. Кожна живильна речовина має бути присутня у раціоні в оптимальній кількості у відповідності з фізіологічними потребами.
Визначення термінів Незамінні речовини, які не можуть бути замінені іншими речовинами. Це незамінні амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), вітаміни. Замінними речовинами називаються речовини, які можуть бути синтезовані в організмі, а саме жири, вітаміни D і К.
Всі поживні речовини розподіляються на: Речовини які забезпечують, переважно, пластичну функцію (білки, мінеральні речовини) Речовини які забезпечують, переважно, енергетичну функцію (жири і вуглеводи) Речовини які забезпечують, переважно, каталітичні або регуляторні функції (поліненасичені жирні кислоти, вітаміни, мікроелементи).
Фізіологічні та гігієнічні вимоги до раціонального харчування харчування має бути повноцінним у кількісному відношення (закон кількісної адекватності харчування) харчування має бути повноцінним в якісному відношення (закон якісної адекватності харчування) харчування має бути збалансованим харчування повинно мати оптимальний фізіологічний режим повинен враховуватися національний характер харчування кулінарна термічна обробка повинна носити щадний характер
їжа повинна бути безпечною в санітарно-епідеміологічному відношенні їжа повинна бути хорошої якості і екологічно чиста їжа повинна добре засвоюватися в шлунково-кишкового тракті їжа повинна мати певний обсяг, щоб давати відчуття насичення, але не переповнення шлунка їжа повинна мати певну температуру їжа повинна мати приємний зовнішній вигляд
Поняття харчового статусу Харчовий статус це фізіологічний стан організму людини який визначається режимом харчування. Харчовий статус може бути оцінений відповідністю маси тіла віку і статті, соматичної конституції; біохімічними показниками обміну речовин; наявністю ознак харчової недостатності.
Види харчового статусу Оптимальний (фізіологічні показники і маса тіла відповідає зросту, віку, статті та інтенсивності праці). Надмірний (може бути викликаний вродженою схильністю, переїданням, недостатнім фізичним навантаженням), характеризується підвищеною масою тіла (ожиріння). Недостатній, або гіпотрофія, коли вага тіла нижче норми (може бути викликаний недоїданням, інтенсивною фізичною роботою, психо-емоційним стресом і т.д.).
Ступені ожиріння I - вага перевищує нормальну за рахунок жировідкладення на 15-20% II - вага перевищує нормальну за рахунок жировідкладення на 30-49% III - вага перевищує нормальну за рахунок жировідкладення на 50-99% IV - вага перевищує нормальну за рахунок жировідкладення на 100% і більше
Категорії недостатнього харчового статусу Преморбідний - визначається порушенням перебігу фізіологічних процесів або недостатністю харчування Морбідний - зниження ваги обумовлене хворобою або голодуванням
Професійні групи I - Працівники переважно розумової праці (інженери, вчителі, лікарі (крім хірургів), керівники підприємств, науковці, секретарі і т.д.). II - Працівники зайняті легкою фізичною працею (працівники автоматизованих виробництв, медсестри, продавці і т.д.). III - Працівники зайняті фізичною працею середньої важкості (хірурги, взуттєвики, водії, залізничники, кухарі і т.д.). IV - Працівники зайняті важкою фізичною працею (будівельники, ливарники, шахтарі, сталевари, докери).
Критерії оцінки харчування Сталість ваги у дорослих і регулярне зростання ваги у дітей. Підтримання оптимальної працездатності. Відсутність аліментарної захворюваності.
Клінічні типи ожиріння Стабільний тип. Маса тіла зберігається постійно високою. Прогресивний тип. Маса тіла постійно зростає. Регресивний тип. Маса тіла знижується.
Схожі презентації
Категорії