X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Трансперсональна культурологія. Погляд на зв’язок змінених станів свідомості та культури людства

Завантажити презентацію

Трансперсональна культурологія. Погляд на зв’язок змінених станів свідомості та культури людства

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Трансперсональна культурологія Погляд на зв’язок змінених станів свідомості та культури людства

Слайд 2

Привіт із минулого. Що ж відбулося в 60-х?

Слайд 3

Слайд 4

1960-ті. Назад до Едему

Слайд 5

Бунт проти міщанства. Америка 50-х – країна достатку

Слайд 6

Психоделічна революція. Кен Кізі та «Веселі бешкетники».

Слайд 7

Тімоті Лірі, ідеолог психоделічної революції

Слайд 8

Олдос Хакслі, автор книги «Двері сприйняття»

Слайд 9

Карлос Кастанеда і «Вчення дона Хуана»

Слайд 10

Аллен Гінзберг

Слайд 11

Радикальна культура як пошук Іншого.

Слайд 12

Слайд 13

Художник Маті Кларвейн

Слайд 14

Пошук прориву в Трансцендентне

Слайд 15

Глибоке дослідження внутрішнього світу і зацікавлення вченнями Сходу

Слайд 16

Карл Густав Юнг (1875-1961) Без пізнання трансцендентного повнота існування неможлива «На жаль, цілком очевидно: якщо індивід не відродиться духовно, цього не відбудеться і з цілим суспільством, тому що суспільство – це сукупність індивідів, які потребуть виправлення»

Слайд 17

Станіслав Гроф (1931), засновник трансперсональної психології

Слайд 18

Трансперсональна психологія Спирається на базу гуманістичної психології Засновники С.Гроф, А.Маслоу, К.Уілбер Вивчає змінені стани свідомості, трансперсональні стани, релігійний досвід

Слайд 19

“Трансперсональне” (Transpersonal) Термін введений Вільямом Джеймсом (1905-1906) Те, що виходить за межі інливідуальної свідомості. Вихід за межі звичного переживання часу, простору, індивідуальності, де стає доступним досягнення граничних людських можливостей і розкриття власної глибинної природи.

Слайд 20

Спектр свідомості Від екстрасенсорного сприйняття до зустрічі з Божественною реальністю. Перегукування з традиційними філософськими текстами Новий виток розуміння духовних текстів, перекладених зрозумілою європейцеві мовою психології та психодинаміки

Слайд 21

Зміна парадигми Що таке парадигма? Зміна парадигми в науці у 30-х роках. Парадоксальні відкриття в квантовій фізиці Звернення ряду вчених до філософії сходу у пошуках відповідей на запитання щодо природи реальності та свідомості Д.Бом, Н.Бор, Р.Оппенгеймер Упанішади, Дао-де-Цзин, І-Цзин, Бхагавад Гіта. Підсумок – зближення Сходу і Заходу. «Дао фізики». Завдяки рядові дослідників (М.Еліаде, К.Г.Юнг) виникає глибше розуміння таких явищ як шаманізм, алхімія, хатха-йога, даоських енергетичних практик і т.д.

Слайд 22

Трансперсональна культурологія Вивчає вплив трансперсональних переживань, змінених станів свідомості, релігійного досвіду на формування людської культури від найдавніших часів до наших днів.

Слайд 23

То що ж таке свідомість? «Найбільша загадка Всесвіту» Шопенгауер Величезна кількість теорій – жодної задовільної відповіді

Слайд 24

Перелік актуальних теорій свідомості. Стенфордська енциклопедія філософії, 1997

Слайд 25

Патанджалі. «Йога Сутри». ІІ ст. до н.е.

Слайд 26

«Йога-Сутри» Патанджалі. 1.2 य गश च त तव त त न र ध ॥२॥ Yogaścittavṛttinirodhaḥ||2|| «Йога – це припинення модифікацій свідомості»

Слайд 27

«Йога-Сутри» Патанджалі. 1.3 तद द रष ट स वर प ऽवस थ नम ॥३॥ Tadā draṣṭuḥ svarūpe'vasthānam||3|| «Тоді свідок перебуває у власній формі»

Слайд 28

«Йога-Сутри» Патанджалі. 1.4 व त त स र प यम तरत र॥४॥ Vṛttisārūpyamitaratra||4|| «Інакше – ототожнення з діяльністю»

Слайд 29

Розвиваємось ми чи деградуємо? Про прогрес в культурі людства починають говорити тільки в 16 столітті. До цього переважає наратив деградації. «Наоборот, люди стремились быть бедными, хотя бы потому, что уровень жизни начиная с IX и по XVI век был раз в 100 повыше, чем сегодня где-нибудь в Америке» Королі-чудотворці. Шляхи науки і магії, алхімії і медицини розходяться приблизно в XVII ст. З XVII ст. єдність пізнання природи зруйнована. Два світи: світ чуттєво-емоційний і світ «фізичної реальності» (реальність, яку можна поміряти, зважити, вичислити). Діяти не на благо окремої людини, а на благо «людства».

Слайд 30

Ніколай Копернік (1473-1543) «Земля обертається довкола точки зосередження таємного вогню»

Слайд 31

Галілео Галілей (1564-1642) «Всесвіт нескінченний і всі тіла в ньому рухаються» Обертається Земля у Всесвіті, чи Всесвіт довкола Землі? Втрата антропоцентричності.

Слайд 32

Занепад чи розвиток? Акцент на розвитку раціонального мислення (подавлення правосторонньої півкулі), твердження про недосконалість органів чуттів. Сонце вибране як основа для нової системи довільно, тому що воно всіх влаштовує. Чому видимість руху інших небесних тіл співпадає з їх істинним рухом, а у випадку Сонця його рух довкола Землі – ілюзія?

Слайд 33

Парацельс «Немає двох небес, внутрішнього і зовнішнього – це одне небо, розділене надвоє» «Не человек видит благодаря глазу, а глаз видит благодаря человеку».

Слайд 34

Початок Вивчення трансперсональних аспектів культури нагадує вивчення причини виникнення Всесвіту: дивлячись у глибину віків, ми мандруємо назад у часі психічному.

Слайд 35

Початок свідомості: Духовний “Великий вибух”

Слайд 36

Повертаючись до «часів Воно». Мова міфу Базове переживання – переживання Єдності. Єдине, цілісне, вічне, повне знання і блаженства. Сат-Чіт-Ананда. Історія про дроблення (диференціацію): подвоєння Адама і Єви (Пуруша і Пракріті), народження дітей (три речі породжують всю множину речей). Історія про падіння. Історія про повернення.

Слайд 37

Едем «Знай, що всі гідні подиву, прекрасні і славетні творіння – лише іскра Моєї величі» Бхагавад гіта, 10.41

Слайд 38

Слайд 39

«З усіх різновидів зброї Я – блискавка»

Слайд 40

«Яскравіше за сотні тисяч сонць…»

Слайд 41

Щедроти Абсолюту «О звитяжний, немає кінця Моїм виявам. Ті про які Я повідав тобі, є лише тьмяне відображення Моїх божественних щедрот» Бхагавад Гіта, 10.40

Слайд 42

Джозеф Кемпбелл, «Тисячоликий герой», 1949

Слайд 43

Мономіф Базова історія людства – історія пошуку і повернення.

Слайд 44

Приклад мономіфу в Голівуді

Слайд 45

Чотири історичні стадії збереження та передачі знання Суть будь-якого онтологічного знання – дати людині відповідь на 3 ключові запитання: «Що є я?», «Що є цей світ?» «В чому моє призначення?» Релігія (99,9%) Культура (75%) Наука (50%) Технології (менше 25%)

Слайд 46

Стадії збереження і передачі знання: І. Релігія

Слайд 47

Релігія Релігія – територія Істини. Релігія – хранитель мотивацій. «Для чого?» Позначення речей їх істинними іменами (імена відповідають суті). Сакральний (трансцендентний) простір. Замість Вічності – циклічний час. Сакральний календар. Впорядковування світу форм, чисел, кольорів, звуків, смаків, запахів. Релігія – карта повернення. «Вузький шлях»: питання віри. Аби пройти духовний шлях до кінця, необхідно відмовитися від альтернативних шляхв і пройти вибраним шляхом до кінця. Поняття осквернення або затьмарення свідомості як чогось зовнішнього по відношенню до справжнього «Я».

Слайд 48

Стадії збереження і передачі знання: ІI. Культура

Слайд 49

Культура Успадкування світу цінностей. «Як саме?». Сепарація життя на світське (для себе) і духовне (для Бога). Духовна історія перетворюється на міфічну історію. Замість циклічного часу – Історія. Поступовий процес деперсоналізації, віртуалізації релігійного досвіду, витіснення його за межі свідомого «я» аж до оголошення таких станів хворобливими («шаманська хвороба», духовидство) Візіонерські тексти починають замінюватися текстами про візіонерство. Поява альтернативних форм упорядкування світу форм. Розширення поняття «я» назовні: нові бажання, нові ототожнення, відмінні за родові (народ, нація, раса і т.д) Поява несвідомого. Інтроекція затьмарення всередину психіки.

Слайд 50

Стадії збереження і передачі знання: ІІІ. Наука

Слайд 51

Наука Розділення світу на пізнання і метод. Розділення «внутрішнього» і «зовнішнього неба». Наукове і ненаукове пізнання. Переукомплектовування світу форм у відповідності до одної з методологій (науковий метод). Підміна запитання «навіщо?» запитанням «чому?»: одухотворений умисел заміщується неодухотвореною причиною. Скасування антропоцентризму – усунення центральної міфологічної симетрії світоописання. Науковий прогрес замість духовної деградації. Заміна історичного часу на проектний час (глобалізаційний проект, комуністичний проект, транс-гуманістичний проект).

Слайд 52

Стадії збереження і передачі знання: ІV. Технології

Слайд 53

Технології Замість «чому?» - «як?» Відсутність релігійних, культурних і наукових обмежень. Діяльність на вимогу ринку замість діяльності заради пізнання. Відсутність контексту, що дозволяє інтерпретувати результат. Створення довільних комплектів описання (відносність описань). Змінені стани свідомості – технологічний результат. Заміна проектного часу на ринковий час (технології створюються виключно для задоволення існуючих потреб ринку й існують доти, доки існують ці потреби).

Слайд 54

Трансперсональні стратегії Перед людиною постає завдання збереження зв’язку з відначальним надособистісним станом Вищого блаженства. “Re-ligare” «Рітам» (ритуал, ритм, порядок, закон) «Йога».

Слайд 55

Вівтар і жертва. 25. Одні йоги поклоняються напівбогам, із знанням справи виконуючи різноманітні жертвопринесення во ім’я їх, а деякі інші приносять жертви у вогонь Верховного Брахмана. 26. Декотрі (справжні брахмачарі) приносять в жертву процес слухання і почуття на вогонь контрольованого розуму, а інші (що ведуть впорядковане сімейне життя), офірують об’єкти чуття на вогонь своїх чуттів. 27. Інші. Які зацікавлені в досягненні самоусвідомлення, опанувавши розум і чуття, пропонують функції своїх чуттів і життєвого повітря, як жертву на вогонь контрольованого розуму 28. На декотрих, що дали суворі обітниці, осяяння сходить завдяки тому що вони пожертвували майном, на інших – завдяки їх суворому аскетизму, або заняттям восьмиступеневою йогою, або вивченню Вед задля розвитку трансцендентного знання. 29. Інші схильні затримувати дихання заради досягнення трансу. Вони затримують видих на переході у вдихання і вдихання на переході у видих, і такою офірою, врешті решт, досягають трансу, припинивши всяке дихання. Ще інші обмежують себе в їжі й пропонують як жертву повітря, що видихають. 30. Такі виконавці жертвопринесень, що свідомі значущості жертви, очищуються від наслідків гріховних дій, і скуштувавши нектару плодів своїх офір, підносяться у вічну духовну атмосферу. 31. О кращий в династії Куру, не приносячи жертв, неможливо досягти щастя на цій планеті і в цьому житті, що ж тоді казати про наступне? 32. Веди схвалюють всі ці різноманітні жертвопринесення, і кожне з них породжує відповідного роду діяльність. Зрозумівши це, ти звільнишся. 33. О караючий ворогів, жертвувати із знанням краще, ніж формально офірувати своє майно. Врешті-решт, о сину Прітги, вся діяльність, виконувана як жертва, спрямовує людину до трансцендентального знання. Бхагавад Гіта , глава 4 «Карма-йога»

Слайд 56

Трансперсональні стратегії. «Світова гора/ось»

Слайд 57

Світова ось у сучасному світі. Символи світської влади. Ейфелева вежа

Слайд 58

Світова ось в сучасному світі. Символи світської влади. Вашингтонський монумент

Слайд 59

Трансперсональні стратегії. «Споконвічна печера»

Слайд 60

Архетип «печери» Платонова печера Черево матері Описання світу

Слайд 61

«Світове дерево». Дерево Іггдрассіль. Наддніпрянщина. Ісландія.

Слайд 62

Світове дерево. План Вестмінстерського аббатства. Російська вишивка. Хрест

Слайд 63

«Світове дерево». Дерево сефірот. Ашваттха

Слайд 64

Календарний рік Як спосіб збереження сакрального часу

Слайд 65

Слайд 66

Онтологізація Абсолюту Окрім історичного фактору впливу на динаміку станів свідомості, існує інший фактор: глибини проникнення в Абсолют, точку поза вибухом свідомості. В залежності від характеру метафізичного досвіду, Абсолют відкривається візіонерові в той чи інший спосіб Їх можна узагальнити в три базові моделі: Ієрархічна модель. Контр-ієрархічна модель. Горизонтальна модель. Дані три моделі в історичному часі конкурують за реалізацію себе в тій чи іншій культурі, породжуючи відповідні типи свідчуття, досвіду і т.д.

Слайд 67

Архетипи Героя В залежності від того, який архетипний образ обирає індивідуальне «я», воно потрапляє в той чи інший архетипний образ «его». Всі три типи «его» є метаморфозою однієї субстанції – відображення реального «я» в міфологічному просторі (просторі уяви). Архетипіка трьох моделей его

Слайд 68

Ієрархічна модель «его» Душа відноситься до Бога як частка – до цілого

Слайд 69

«Праведник». Великі святі, містики, блаженні. «Блаженні ниці духом». Покірність, терплячість, смирення, покладання на волю Бога. Готовність нести відповідальність за інших. Зрілість. Готовність діяти безкорисно, всупереч власним інтересам (Авраам, Мойсей, Іов, Новий Заповіт…) Учителем може стати той, хто сам є чиїмось учнем, а батьком – той, хто сам є чиїмось сином. Бажання служити іншим. «Прометеївський екстаз». «Полюби ближнього як самого себе». Здатність пожертвувати буквою закону заради перемоги любові. «Добрий самаритянин».

Слайд 70

Лев Толстой, праведник “Без любви жить легче. Но без неё нет смысла”

Слайд 71

Проекція ієрархічної моделі в культуру Бог більший за душу і включає в себе душу. Традиція. Душа відноситься до Бога як частка до Цілого Проекція даного відношення на площину влади – ієрархія: цар – народ; в культурі: авторитет (учитель) – слухачі (учень), в сім’ї – патріархальні стосунки. Приклад ієрархічної схеми в історії (Японія, Індія, Китай конфуціанство) Чому не працює ієрархічна схема в Росії – підміна місця церкви і влади: влада над церквою, хоча претендує на те. що підкорюється рішенням і цінностям церкви. Релігійний фундаменталізм як боротьба за часи Воно. Проекція в тілесність: душа в тілі, як пасажир в автомобілі. Патріархат, авторитарність.

Слайд 72

Контр-ієрархічна (радикальна) модель Бог є продуктом діяльності (екстеріоризацією) душі/психіки.

Слайд 73

«Бунтівник» Спроба самому стати Богом. Великі негідники, диктатори, маги, демони. Люцифер, Фауст, Раскольников, Ленін, Дарт Вейдер і т.д. «Темна сторона Сили». Убивство батька – зречення свого коріння. Люциферична творчість, бажання стати в ній схожим на Бога. Ідеї клонування, штучного інтелекту, експлуатації природних ресурсів на вдоволення прагматичних еготичних цілей. Бажання служити собі. Діонісійський екстаз. Замість любові – прихована гординя.

Слайд 74

Володимир Маяковський, бунтівник «Сделали картинку, назвали — «бог». И ждут, чтоб этот бог помог»

Слайд 75

Проекція радикальної моделі в культуру Бог менший за душу, є її породженням (конструктом) «Я - Бог». Модерн. Виникає як бажання пізнати світ через себе, своїми силами. Заперечення традиційної системи авторитетів. Проекція в культуру: гедонізм, конс’юмеризм, Проекція в науку: підкорення світу в магічний, (міфологічний, релігійний) або технократичний спосіб. Проекція в тілесність: існує тільки матерія/тіло – це і є дух. Філіархат (філіс - дитина). «Вічний хлопчик». Індивідуальність, що поборює старшого, Батька. Еготичність.

Слайд 76

Горизонтальна модель Бог і душа єдині кількісно і якісно. Порожнеча. Брахман. „Tat tvam asi”.

Слайд 77

«Мудрець» Однаково дивиться на добро і зло, не бачить переваги в жодному способі дії. Відтак перед діяльністю віддає перевагу бездіяльності. Вища форма філософії. Балансування між гіркотою життя і мудрістю досвіду. Нейтральність. Відсутність бажання жити для себе, однак відсутнісь також і бажання робити щось для когось. Аполонічний екстаз. Замість принципа любові – принцип гармонії та рівноваги.

Слайд 78

Жан-Поль Сартр, мудрець «Теперь я знаю: я существую, мир существует, и я знаю, что мир существует. Вот и всё. Но мне это безразлично» «Тошнота»

Слайд 79

Проекція горизонтальної моделі в культуру Бог у всіх відношеннях рівний душі; немає ні Бога, ні душі (філософія порожнечі або матеріалізму). Пост-модерн. Виникає часто як реакція на формалізацію вертикальної схеми, коли з неї зникає трансцендентне. В людини залишається бажання пізнати трансцендентне. Горизонтальний шлях дозволяє пізнати душу, але не дає уявлення про її масштаб – немає об’ємної перспективи відношення душі до Бога. Проекція в культуру – мережі, бунтарство, самоорганізація (тривалість існування мереж, що самоорганізуються, визначаються ступенем винесеності за межі системи смислу, заради якого варто самоорганізовуватись. При злитті смислу і групи людей смисл до самоорганізації зникає). Приклади горизонт.схем в історії (даосизм, дзен) Проекція в тілесність – душа і тіло мають однакову природу і вони конкурують за нашу свідомість. Матріархат. Ліберальність.

Слайд 80

Цикл героя

Слайд 81

Перші дивні висновки Патерни (форми, архетипи) спілкування окремого «я» з Трансцендентним залишилися без змін, однак в них вкладається нове наповнення, співзвучне даній культурі, ментальності, духові часу.

Слайд 82

Хейді А. Кемпбелл, «Як iPhone став святим» Нам потрібне поклоніння для досягнення особливих станів свідомості, і воно виражається у чудернацьких споживчих культах.

Слайд 83

Рівень технологій «Райське задоволення…», «Божественно-ніжний…» «сліпучо-білі» і т.д. – реклама апелює до трансцендентного досвіду. Споживання субституює досвід Іншого. Терапевтичні техніки (зокрема, холотропне дихання), психоделіки, психотехніки дають переживання (стани), але стани самі по собі – це технологічний рівень. Без реконструкції глобальної перспективи – «навіщо воно мені?» - змінені стани вартості не мають.

Слайд 84

«Баунті» – райське задоволення?

Слайд 85

Рай втрачений Пошук відблисків Іншого в психоделіках, хмелеві, спеціях, каві, цукрі, кокаїні, героїні, телебаченні (Маккенна) самоцвітах (Хакслі). Віртуальності інтернету екстремальних переживаннях необмеженому сексі (оргазм – «маленька смерть»). Триллерах і фільмах про маніяків (вихід за межі картинки – вірш Корчинського «Козак»). Повстанських рухах (сепаратисти, солдати-добровольці) вірш про «Золотой октябрь». Тема виходу з Матриці – письменники Березин і т.д. Радикальних політичних організаціях (останні три – сум за втраченою душею). Формах громадянської самоорганізації (Майдан, Самопоміч, Самооборона, громадське радіо і ТБ, ідея громадянського суспільства)

Слайд 86

Психоделіки, марихуана, хміль, спеції, цукор, какао, кава, чай, кокаїн, героїн, стимулятори

Слайд 87

Самоцвіти, телебачення, віртуальна реальність "Там вся земля играет красками, для которых краски, используемые нашими живописцами, могут служить лишь образчиками, но они куда ярче и чище... И горы сложены по ее подобию, и камни - они гладкие, прозрачные, красивого цвета. Их обломки - это те самые камешки, которые так ценим мы здесь: наши сердолики, и ясписы, и изумруды, и все прочие подобного рода. А там любой камень такой или еще лучше» Платон, «Федон» Драгоценные камни драгоценны потому, что имеют слабое сходство со светящимися чудесами, видимыми духовным глазом визионера. Олдос Хакслі, «Рай і пекло»

Слайд 88

Екстремальні переживання: спорт, секс, триллери

Слайд 89

Дмитро Корчинський Диванія Диван i я. Iснує стеля I меланхо лія моя Мiж мною, стелею, диваном.   Стіна. Картина: степ за склом, На обрії козак, Дві хмарки ввисоті над козаком... Диван i стеля. Сіре за вікном. Це все що є. Чого нема - за склом: Степ, сонце i козак... Для чого я По цей бік скла? Так, стати задом до вікна, Схилити голову, напружить м'язи шиї, Розбіг, в скло головою БАХ! Короткий термін темряви. Вдаряє сонце по примружених очах. Степ. Трави колють ноги. Бігом до обрію, Де майже зник козак.   Навіщо, друже дурню, Стоїш ти перед склом I все ще не біжиш По степу босоні ж Услід за козаком?

Слайд 90

Сепаратисти, солдати-добровольці, радикальні політичні партії

Слайд 91

Громадянська самоорганізація

Слайд 92

Вільям Блейк (1757-1827) «Якби двері сприйняття були чисті, все постало б перед людиною таким, яким воно є насправді - нескінченним». «Вінчання Раю й Пекла»

Слайд 93

Зв’язок з Повним Цілим Суть всіх пошуків людини – відновлення зв’язку з Повним Цілим. Методи поновлення зв’язку: через ритуал (задіювання себе в сакральному просторі, відродження сакрального космосу в діяльності), через освячену їжу (причастя, жертовна їжа, невідмінна від Абсолюту), через слухання і проповідь, молитовне життя, пам’ятування, через самоспостереження, через опанування чуттів.

Слайд 94

Підсумок На формування культури безпосередньо впливають стани свідомості тих хто її творить. Культура є відображенням бажань людини і способом їх легітимного здійснення. Людські бажання є модифікаціями базового «інстинкту трансцендентного» - пошуку глибинного зв’язку зі собою і позачасовим Началом. Інстинкт трансцендентного, пропущений крізь фільтр історично сформованих структур «его», відображається в міфологічних сюжетах, архетипних формах, універсальних образах і смислах. Всі існуючі культури більшою чи меншою мірою обертаються довкола архетипних образів і сюжетів. Типологія культури задається діалектикою відношень між «інстинктом трансцендентного» і «танатосом відокремленості»: тяжінням до ізоляції себе від самопізнання.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура