X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
РЕЛІГІЯ ТА КУЛЬТУРА СТАРОДАВНЬОГО КИТАЮ

Завантажити презентацію

РЕЛІГІЯ ТА КУЛЬТУРА СТАРОДАВНЬОГО КИТАЮ

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Слайд 2

Мета: ознайомити учнів з давніми віруваннями китайців, сформувати уявлення про релігію та культурно-наукову спадщину, охарактеризувати основні положення конфуціанства та даосизму; удосконалювати вміння працювати з різноманітними джерелами, здійснювати порівняльний аналіз, формулювати і висловлювати власну думку; виховувати почуття поваги до історії та культури інших народів.

Слайд 3

Слайд 4

Слайд 5

Міф Стародавньої Греції

Слайд 6

Слайд 7

До створення двох першоначал небо і земля перебували в хаосі, подібно до вмісту курячого яйця.

Слайд 8

Слайд 9

Слайд 10

Слайд 11

Слайд 12

Слайд 13

Слайд 14

Слайд 15

Слайд 16

Слайд 17

Слайд 18

Слайд 19

вислови Конфуція -Чого собі не побажаєш, того не роби й іншим. ( «Золоте правило моралі») - Марне навчання без думки, небезпечна думка без навчання. -Не будь легкий на слова, не говори недозволенного. -Немає слова без відповіді, немає добра без подяки. -Коли зробив помилку, не бійся її виправити. -Молоді люди мусять удома виявляти повагу до батьків, а поза домом — пошану до старших, серйозно і чесно ставитися до справи, безмежно любити свій народ і товаришувати з добрими людьми. Якщо після цього в них ще будуть сили, нехай читають книжки.

Слайд 20

Слайд 21

З повчань філософа Лао -Цзи Закон гідних - творити добро і не сваритися. Причина того, що важко керувати народом, полягає в тому, що народ навчається і в ньому багато розумних. Будьте уважні до своїх думок - вони початок вчинків. Слід зробити своє серце байдужим, твердо зберігати спокій. І тоді все у світі саме змінюватиметься, а нам лишатиметься тільки споглядати. Той, хто діє, зазнає невдачі. Той, хто чимось володіє,— втрачає, а потім за цим жалкує. Наймудріший не діє, і тому не зазнає невдач. Він нічого не має і тому нічого не втрачає. Він просто пливе за течією життя.

Слайд 22

- визнання того, що люди створені вищою силою; - заклик до обов’язкового дотримання норм поведінки і правил, встановлених Небом; - пропагування аскетичного способу життя. - все в світі влаштовано вищим розумом; - все живе і неживе проходить однаковий шлях; - не порушуй встановлений порядок своєю нерозумною поведінкою; - заклик до повернення людини в лоно природи; - пропагування простого життя без розкошів; - заклик не здійснювати ніяких дій, бо „хто нічого не має, той нічого не втрачає”

Слайд 23

Слайд 24

Слайд 25

СПОСІБ УТВОРЕННЯ НОВИХ ІЄРОГЛІФІВ

Слайд 26

Слайд 27

Слайд 28

Для написання перших книг із записами документів використовували бамбукові пластини. Написи робили за допомогою дерев’яних паличок, вмочених у лак. Із появою шовку найважливіші документи стали записувати пензлем та тушшю на шовку.

Слайд 29

Слайд 30

Слайд 31

астрономія 1. Складено точний календар (104 р. до н.е.), в якому встановлена сучасна тривалість року – 365 діб; 2. Створена карта зоряного неба, де відмічено 32, 5 тис. зірок. Дані назви 28 сузір’ям. 3. У 28 р. до н.е. відкриті плями на Сонці.

Слайд 32

Слайд 33

винайдено порох, гармати, кулі.

Слайд 34

Історія Видано найзначнішу книгу з математики – трактат „Математика” в 9-ти книгах (ІІ ст.. до н.е), в якому вміщено правила дій з дробами, теорема Піфагора, способи рішення завдань і рівнянь та ін..

Слайд 35

Слайд 36

Слайд 37

Слайд 38

Слайд 39

Слайд 40

Слайд 41

5. КИТАЙСЬКІ ЦЕРЕМОНІЇ

Слайд 42

1. Виберіть матеріал , на якому не писали давні китайці: а) папірус; б) бамбукові пластини; в) шовк; г) папір. 2. Виберіть галузі науки, які розвивалися в Давньому Китаї: а) математика; б) фізика; в) хімія; г) медицина; д) географія; е) астрономія. 3. Для запису слів китайці користувалися: а) ієрогліфами; б) буквами; в) спеціальними позначками; г) цифрами.

Слайд 43

4 . У сучасній китайській мові існує: а) 32 ієрогліфи; б) понад 100 ієрогліфів; в) близько 6 тис. ієрогліфів; г) 80 тис. ієрогліфів. 5. Перші китайські книжки записувалися на: а)папері; б) глиняних табличках; в) пластинках з бамбуку; г) папірусі. 6. Перші паперові книги нагадували: а) простирадло; б) рулон шпалер; в) гармошку; г) віяло.

Слайд 44

7. Найвідомішим філософом Давнього Китаю був: а) Будда; б) Григорій Сковорода; в) Конфуцій; г) Цінь Шіхуанді. 8. У перекладі з китайської мови „даосизм” означає: а) шлях; б) доля; в) віра; г) благополуччя. 9. Вислів „Чим міцнішою буде родина, тим міцнішою буде держава” належить: а) Лао Цзи; б) Конфуцію; в) Цінь Щіхуанді; г) Лю Бану. 10. Правила поведінки, яких мали дотримуватися китайці, називалися: а) церемонії; б) етикет; в) дисципліна; г) режим.

Слайд 45

Слайд 46

Слайд 47

Слайд 48

Слайд 49

Слайд 50

Слайд 51

Слайд 52

Слайд 53

Слайд 54

1. Релігійне та культурне життя стародавнього Китаю знаходилося на високому для свого часу рівні і мало свої особливості та своєрідність; 2. Найдавніші релігійні вірування китайців пов’язувалися з Небом і культом предків. 3. Писемність в Китаї виникла 4 тис. тому. Записи робили на панцирах черепах, пластинках з бамбуку, шовку. 4. Для записів текстів китайці користувалися ієрогліфами. 5. Пік виготовлення книг припадає на винахід китайцями паперу, а трохи пізніше – друкування. 6. Найвідомішим філософом Китаю був Конфуцій, який започаткував одну з найпоширеніших релігій – конфуціанство. 7. Другою за популярністю релігією Китаю став даосизм. 8.Китайці поповнили світову скарбницю багатьма відкриттями:компасу,сейсмографу,астрономічними відкриттями, введенням у обіг нового календаря, досягненнями в галузі медицини, географії тощо.

Слайд 55

Слайд 56

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура