X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Мистецтво художнього письма

Завантажити презентацію

Мистецтво художнього письма

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Мистецтво художнього письма

Слайд 2

Сучасна естетика визначає мистецтво як особливий спосіб освоєння та відтворення дійсності у конкретно чуттєвих образах відповідно до естетичного ідеалу, що не заперечує наведених вище трактувань

Слайд 3

Метою мистецтва є вдосконалення людини та суспільства, в якому ця людина існує. З давніх-давен воно було одним з універсальних способів конкретно-почуттєвого вираження життєвого досвіду, одним із сутнісних поряд з релігією та мораллю компонентів культури, проявом творчої духовно-практичної діяльності.

Слайд 4

Головним предметом мистецтва є людина в культурі. Великою прерогативою літератури й музики, театру й живопису виступає їхня здатність розкривати і досліджувати внутрішній світ людини. Мистецтво – це завжди розповідь про людину, для людини та в ім’я людини.

Слайд 5

Мистецтво пізнає дійсність через художній образ, який вбирає в себе все багатство, всі суперечності й труднощі художнього процесу. Вже антична естетика (Платон, Аристотель, Плотін) зверталася до проблеми художнього образу, наголошуючи, що мистецтво не займається копіюванням предметів і явищ, а намагається проникнути в їхню сутність.

Слайд 6

Художній образ – притаманна саме мистецтву форма відтворення, тлумачення й освоєння життя шляхом створення мистецьких об’єктів, що впливають на нього. Художній образ – це алегорична, метафорична думка, що розкриває одне явище через інше, це втілення ідеї в конкретно-чуттєвій художній формі, це спосіб існування твору і головний критерій його приналежності до того чи іншого мистецького роду і жанру. 

Слайд 7

Художній образ – серцевина й сутнісна основа мистецтва.

Слайд 8

Його життя починається з образу-замислу, що може приймати форму короткого плану, програми або схеми, потім об’єктивується, втілюється в образ-твір, який є індивідуальною формою вираження суб’єктивних міркувань художника про сутність пізнаної ним дійсності та її типізацію і, врешті, уявою читача-глядача-слухача перетворюється в образ-сприйняття. 

Слайд 9

Художній образ є неповторним, принципово оригінальним. Навіть опановуючи той самий життєвий матеріал, розкриваючи одну тему на основі загальних ідей, справжні митці створюють різні образи, які несуть відбиток індивідуальності автора.

Слайд 10

Художній образ –єдність об’єктивного і суб’єктивного: дійсності, переробленої творчою фантазією митця, його ставлення до зображеного, всього багатства його особистості. За образом завжди стоїть його творець.

Слайд 11

Образ в мистецтві – своєрідний автопортрет митця. Разом з тим художній образ-єдність загального й одиничного. Якщо в мисленні діалектика загального й одиничного відповідає їхній взаємодії в дійсності, то в мистецтві загальне проявляється в індивідуальному й через індивідуальне в конкретно-чуттєвій формі. Художнє узагальнення через індивідуалізацію – типізація; художник завжди показує суттєве, головне у явищах через конкретне, окреме, часткове

Слайд 12

Таким чином мистецтво створює особливий художній світ – реальний і нереальний. У своїй реальності він є концептуально навантажена модель дійсності, що складається з осмислених і пропущених через серце художника вражень буття. Одночасно художній світ нереальний, тому що скільки б читач-глядач-слухач у цей світ не пірнав, він нічого не зможе в ньому змінити, втрутитися в його життя й запобігти його розвитку.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура