X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Мистецтво америкаського культурного регіону

Завантажити презентацію

Мистецтво америкаського культурного регіону

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Мистецтво америкаського культурного регіону Підготував учень 10 класу Палій Святослав

Слайд 2

Сполу чені Шта ти Аме рики, також США, Сполу чені Шта ти, Шта ти, Аме рика (англ. United States of America, USA, U.S., the USA, the States, America) — конституційна федеративна республіка в Північній Америці, що складається з 50 штатів: Аляски, Гаваїв, 48 штатів на території між Атлантичним і Тихим океанами і між Канадою і Мексикою та федерального (столичного) округу Колумбія. Окрім того, США належать частина Віргінських островів (Американські Віргінські Острови) та Пуерто-Рико у Вест-Індії, Східне Самоа, Гуам, Північні Маріанські Острови та інші острови в Океанії. Столиця — місто Вашингтон.

Слайд 3

Країна створена з вихідців з інших країн. Кожна з груп переселенців продовжувала культурні традиції своєї батьківщини ,але під впливом етнічного і расового різноманіття країни. Так утворилась культура США.

Слайд 4

Культура доколумбової Америки ✪У своєму розвитку Америка сильно відрізнялася від Європи, Азії та Африки: адже вона була майже ізольована від них. Але тут теж виникли держави, розцвіли цивілізації майя, ацтеків та інків, які досягли значних успіхів у ремеслах, науках, архітектурі і мистецтві. ✪Майя, ацтеки та інки дотримувалися різних язичницьких релігій, але у їхніх вірувань було багато спільного. Їх божества були тісно пов’язані з небом, небесними тілами і явищами природи, тому астрономічні спостереження і календарні обчислення стали частиною релігійних обрядів і виконувалися дуже ретельно і з вражаючою точністю. Священнодійства супроводжували все повсякденні справи. Важливу роль грали людські жертвоприношення.

Слайд 5

Племена Майя У VII-VIII ст. на півострові Юкатан у Центральній Америці досягла розквіту цивілізація майя. У їхніх містах-державах (Паленке, Чичен-Іца і ін.) Процвітали ремесла, науки і мистецтво. Але пізніше міжусобні війни послабили їх. Культура майя сповнена протиріч. Наприклад, вони були прекрасними математиками і астрономами, володіли знаннями, багато в чому перевершують ті, якими оперували сучасні їм високорозвинені європейські культури Греції, Єгипту і Риму.

Слайд 6

Майя були прекрасними архітекторами, вони, подібно древнім єгиптянам, будували величезні піраміди. А їх дивовижні храми з високими арочними склепіннями за складністю не поступалися знаменитим храмам античності. Водночас, побут майя відрізнявся примітивністю і відсталістю. Приміром, вони майже не шили одяг, обходячись своєрідними набедренными пов'язками, не знали колеса, їх зброя і засоби виробництва залишалися примітивними аж до появи європейців. Майя строили величественные города, количество жителей в них превышало население городов Европы в аналогичный период времени. При этом самые крупные сооружения этих городов имели только религиозный характер, люди в них постоянно не жили, довольствуясь скромными хижинами по периметру города.

Слайд 7

Цікаві факти з життя стародавніх майя Календар майя Насправді, жерці майя склали три календарі: Сонячний, Священний (Тсолкін) і календар Венери. Кожен з них був побудований на підставі власної системи, кількість днів в календарях не збігалася. Але вони прекрасно взаємодіяли один з одним, «входячи» в зіткнення, подібно коліщаткам в годинниковому механізмі, що мають різний діаметр. Суть календарів відображає головну ідею світогляду майя: все в житті циклічно, і все повторюється. Щоб уявити, яким науковим досягненням було створення подібних календарів, можна лише згадати, що з їх допомогою жерці могли передбачати сонячні і місячні затемнення так, як це навчилася робити європейська астрономія тільки в XIX столітті!

Слайд 8

Піраміди майя Їх досить багато, хоча більшість знаходиться вже в жалюгідному стані. На відміну від єгипетських, піраміди майя ступінчасті. Але в них також закладено безліч таємних смислів, про які ми навіть не здогадуємося. Кожна з пірамід-це, як мінімум, астрономічна обсерваторія, присвячена місяці або сонцю. Їх висота, геометричні розміри, кількість ступенів зовсім не випадкові. У них зашифровані багато Математичні та астрономічні знання майя. Є справжні міста пірамід, розкопані в джунглях або знаходяться в пустелях. Найвідоміший з них-легендарний покинуте місто Чичен-Ітца з величезною пірамідою Кукулькана. З кожним роком сучасні вчені розкривають все нові таємниці пірамід майя, дивуючись умінню древніх зодчих.

Слайд 9

Слайд 10

Гранд Мексико

Слайд 11

Писемність майя Цивілізація майя, багато цікавих фактів про неї неможливі без згадки про писемність. Це був єдиний народ на американському континенті, який розробив свій лист! . Складність в розшифровці пояснюється не тільки будовою письмової системи, але і тим, що майя писали тільки на камені, тобто зовсім мало. Більшість письмових документів» виявилися знищеними конкістадорами.Лист майя базувався на знаках, що нагадують ієрогліфи. Кожен з них міг позначати окремий склад або навіть слово, словосполучення. Знаки об'єднувалися в групи, зараз відомо близько 880 таких ієрогліфів. Над розшифровкою залишилися зараз працюють спеціальні комп'ютерні програми.

Слайд 12

Племена Ацтеків Ацтеки - це домінуюча культура часів посткласичного періоду. Вони щільно заселили басейн Мехіко, і стали контролювати величезні території Центральної Америки на північ до протоки Техуантепек. Хоча ацтеки славилися своєю войовничістю, але, разом з тим вони займалися землеробством, видобутком вугілля, золота і срібла, володіли збройовими і гончарним ремеслами, шили одяг і обробляли метали. Особливу увагу приділяли розвитку науки і писемності. Найважливіше їх досягнення в галузі сільського господарства – це винахід мережі зрошення і винахід «плаваючих садів». Ацтеки займалися вирощуванням гарбузових, бобових, кукурудзи. Із зерна какао навчилися готувати запашний напій, а з соку агави – алкогольні напої. До речі, вони були першими, хто навчилися вирощувати помідори, назвавши їх томатами.

Слайд 13

Ацтеки мали всі підстави пишатися собою. Менш ніж за 200 років вони пройшли шлях від кочового племені до грізних володарів долини Мехіко і прилеглих до неї регіонів. Такий успіх вони приписували своєму богу-покровителю, Уіцилопоштлі, і склали міф, що прославляє роки їх мандрів по пустелі. Вони дуже любили розповідати цю історію і постійно повторювали її з неослабним задоволенням і гордістю. Художники відтворили її в книгах, званих нині кодексами; розповідь передавалося серією картинок і гліфів. Як зображено в кодексах, що дійшли до нас Дрезденський кодекс

Слайд 14

Архітектура була подібна племені Майя Чисте місто Теночтітлан У Теночтітлані вулиці постійно прибирали сміттярі, а саме місто прославилося своєю чистотою. На той момент, коли Теночтітлан відкрили європейці, він був більше, ніж більшість європейських міст.

Слайд 15

Слайд 16

Слайд 17

Слайд 18

Писемність Мова ацтеків науатль представляв собою ієрогліфічний алфавіт, схожий на картинки.

Слайд 19

Інки. Імперія Сонця Считается, что Инки пришли в долину Куско, где основали столицу империи, около 1200 г. Американский археолог Дж. X. Роу, проводивший раскопки в районе Куско, предположил, что до первой половины XV в. государству инков принадлежало всего несколько горных долин, и начинал отсчёт имперского периода с 1438 г. — даты, когда правитель государства Инка Пачакути Юпанки разбил воинственных индейцев-чанка и присоединил к своему государству «западную часть света». Однако цивилизация Инков наверняка осуществляли экспансию и до разгрома чанка, но она была направлена в основном к югу от Куско. В 1470 г. армии Инков подступили к столице Чиму. После длительной осады империя Чиму пала. Многих искусных ремесленников победители переселили в свою столицу — Куско. Вскоре Инки покорили и другие государства, включив их в свою новую империю: Чинча на юге Перу, Куисманку, объединявшую при-брежные долины центральной части страны, в том числе и храмовый город Пачакамак, небольшие государства Кахамарка и Сикан на севере.

Слайд 20

Від вражаючих уяву чудес і скарбів імперії Інків до наших днів не дійшло майже нічого. Захопивши правителя інків Атауалыту, іспанці вимагали і отримали—як викуп за його життя 7 т золотих і близько 14 т срібних виробів, які тут же переплавили в злитки. Після того як конкістадори стратили Атауалиту, Інки зібрали і сховали золото, що залишалося в храмах і палацах.

Слайд 21

Слайд 22

Архітектура Архитектурный стиль инков суров и аскетичен; здания подавляют своей мощью. Однако когда-то многие постройки были украшены золотыми и серебряными пластинами, придававшими им совершенно иной облик. В городах инки использовали плановую застройку. Основным элементом города был канча — квартал, состоявший из жилых домов и складов, расположенных вокруг двора. В каждом крупном центре имелись дворец, казармы для солдат, храм Солнца и «монастырь» для посвященных Солнцу девственниц аклья.

Слайд 23

Слайд 24

Слайд 25

Слайд 26

Великие дороги Инков Все города империи связывались между собой сетью превосходных дорог. Две главные магистрали, к которым примыкали дороги поменьше, соединяли крайние точки на севере и юге страны. Дороги стали основой империи, раскинувшейся на огромном пространстве от Эквадора на севере до Чили на юге и от Тихоокеанского побережья на западе до восточных склонов Анд. Уже само название государства претензий на мировое господство. Это слово на языке кечуа означает«четыре соединённые между собой страны света». По странам света происходило и административное деление: на севере находилась провинция Чинчасуйю, на юге — Кольясуйю, на западе — Контисуйю и на востоке — Антисуйю.

Слайд 27

Слайд 28

Слайд 29

Суспільство На чолі держави стояв імператор — Сапа-Інка, Єдиний Інка. Був проведений перепис населення імперії і введена десяткова адміністративна система, за допомогою якої збиралися податки і вівся точний підрахунок підданих. В ході реформи всіх спадкових вождів замінили призначаються губернаторами — кураками.Все населення країни несло трудові повинності: обробку державних полів маїсу і батату (картоплі), утримання державних стад лам, військову службу і роботи на будівництві міст, доріг і рудниках. Крім того, піддані зобов'язані були сплачувати і натуральний податок-тканинами і худобою.Широко поширилася практика масових переселень на підкорених територіях. Мова кечуа, якою говорили інки, була оголошена офіційною мовою імперії. Мешканцям провінцій не заборонялося користуватися і своєю рідною мовою. Обов'язкове знання кечуа вимагалося тільки від посадових осіб.

Слайд 30

Писемність Считается, что инки не создали собственной письменности. Для передачи информации у них существовало узелковое письмо «кипу», великолепно приспособленное для нужд управления и экономики. Согласно одной из легенд, у инков некогда имелась письменность, даже книги, но все они оказались уничтожены правителем реформатором Пачакути, «переписывавшим историю». Исключение было сделано лишь для одной, хранившейся в главном святилище империи Кориканча. Грабившие столицу древней цивилизации Инков испанцы обнаружили в Кориканче покрытые непонятными знаками холсты, вставленные в золотые рамы. Рамы, разумеется, переплавили, а холсты сожгли. Так погибла единственная писаная история империи инков.

Слайд 31

Ресурси з яких було взято інформацію ✵ http://moyaosvita.com.ua/istoriya/dokolumbova-amerika-acteki-majya-inki ✵ https://vseonauke.com/1093949131681171854/tsivilizatsiya-majya-interesnye-fakty-o-stroitelyah-amerikanskih-piramid/ ✵ https://www.youtube.com/watch?v=X8TgEi7OaNM ✵ google/fotos ✵ http://www.historie.ru/civilizacii/gosudarstvayujnoy-ameriki/51-inki-imperiya-solnca.html ✵http://vospitatel.ucoz.ua/load/10_kl_mistectvo_za_pidr_l_masol_tema_2_1_mistectvo_amerikanskogo_kulturnogo_regionu_interaktivnij_plakat/4-1-0-740

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура