X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Лялька – мотанка

Завантажити презентацію

Лялька – мотанка

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Лялька – мотанка прадавній оберіг українського народу

Слайд 2

Слайд 3

Лялька - мотанка – це одна з найдавніших народних іграшок, яка, пройшовши крізь тисячоліття, існує і є дуже популярною навіть сьогодні. Лялька-мотанка виконувала роль оберегу, була символом матері - прародительниці, символом мудрості, берегинею роду. Секрети виготовлення ляльок передавалися в родині від матері до дочки. Коли дівчина виходила заміж, мати дарувала їй ляльку-мотанку, як оберіг для нової домівки.

Слайд 4

Слайд 5

Слайд 6

Автор: Леся Скрипка

Слайд 7

Мотанка відрізняється від звичайної іграшки відсутністю обличчя. Матеріалами для виготовлення служать натуральні матеріали (сіно, солома, дерево, трави, сухе листя, насіння, зерна). Прикрашали мотанку народними орнаментами та вишивкою. Українці вважали, що це приносить їм багатство та успіх. Всі деталі міцно примотуються ниткою, вузлики не зав’язують. Робити ляльку-мотанку як оберіг треба було тільки в "хороший" період (краще взимку). Невдалим часом були свята і вихідні дні, а також середа і п’ятниця ( в ці дні займатися рукоділлям вважалося за гріх).

Слайд 8

Слайд 9

Слайд 10

Дуже строго дотримувалися ще одного правила: змайструвати ляльку-мотанку так, щоб вона стала оберегом потрібно було за один раз, не відкладаючи роботу на потім, чи на завтра. Вважалося, що зроблене вдруге перекреслює те, що було створено вперше, і таким чином оберіг втрачає свою силу. Для виготовлення мотанки-оберегу брали клаптики ношеного одягу, до того ж "щасливого" - того, який носили в найкращі періоди життя, не затьмареного ні бідами, ні хворобами чи бідністю.

Слайд 11

Слайд 12

Лялька повинна бути одягнена у світлу вишиту сорочечку, під'юпник і запаску. Всі елементи одягу є оберегами: спідниця символізує землю, сорочка позначає три часи - минулий, теперішній і майбутній; обов'язковими атрибутами є вишиванка та намисто, які уособлюють достаток. Також повинен бути головний убір - очіпок, стрічка чи хустка - що символізує зв'язок з небом.

Слайд 13

Слайд 14

Лялька повинна бути одягнена у світлу вишиту сорочечку, під’юпник і запаску.

Слайд 15

Слайд 16

Значення кольорів: Червоний – колір життя, вогню, кохання; Червоний колір здавна вважається захисним. Тому ляльку-берегиню в червоному можна поставити навпроти вхідних дверей,вона буде захищати вашу домівку від проникнення поганої енергії. Зелений – колір здоров’я та багатства; Зелений колір з рослинним орнаментом - символ Матінки-Природи. Природу шанували, бо вона давала все для життя і здоров,я. Таку мотанку можна поставити біля мішечків з лікарськими травами. Жовтий – колір сонця, пшениці, землі, фізичного світу; синій – колір творчості та саморозвитку; фіолетовий – колір мудрості; золотий – колір Божої любові.

Слайд 17

Червоний – колір життя, вогню, кохання.

Слайд 18

Зелений – колір здоров’я та багатства.

Слайд 19

Слайд 20

Фіолетовий – колір мудрості.

Слайд 21

Жовтогарячий - колір Сонця, Радості, Живої енергії.

Слайд 22

Автор: Леся Скрипка Синій – творчості та саморозвитку.

Слайд 23

Золотий – колір Божої любові.

Слайд 24

Види ляльок-мотанок: Багаторучка Берегиня Мати з дитиною Немовля(пеленашка) Весільні (наречена, ляльки-нерозлучники) Крупеничка-зерновушка

Слайд 25

Автор: Алла Панчишин, м. Бучач Головне призначення ляльки – важливий помічник у справах господарки будинку. Мотанка-багаторучка

Слайд 26

Автор: Елена Семиделуха

Слайд 27

Автор: Елена Семиделуха

Слайд 28

Слайд 29

«Берегиня» Символ матері роду, оберіг сімейного благополуччя. Зелений колір одягу символізує природу, здоров’я тіла і духу, а також матеріальний достаток.

Слайд 30

Слайд 31

Слайд 32

Слайд 33

Це лялька-оберіг молодої матері і дитини, вагітних жінок. «Мати з дитиною» Символ прибутку і продовження роду.

Слайд 34

Слайд 35

Слайд 36

«Пеленашка» Автор: Горшкова Т. «Пеленашка» - перша лялька-оберіг для дитини.

Слайд 37

Слайд 38

Слайд 39

Слайд 40

Слайд 41

Наречена Весільних ляльок давали молодим, щоб забезпечити новостворену сім'ю потомством... Цю ляльку багато одягали і прикрашали, так як вона символізувала придане нареченої і привертала багатого нареченого.

Слайд 42

Слайд 43

Слайд 44

Автор: Світана Цисар

Слайд 45

«Нерозлучники» Лялька Нерозлучники» – символ вірності та взаємного кохання, оберіг миру та злагоди у родині.

Слайд 46

Слайд 47

Слайд 48

Слайд 49

Зерновушки-крупенички Ляльки зерновушки приносять в дім достаток, благополуччя, допомагають досягти успіхів у роботі. Її зазвичай дарували на Різдво, Коляду і свята, пов'язані з урожаєм.

Слайд 50

Слайд 51

Слайд 52

Слайд 53

Слайд 54

Народні ляльки з тканини були невід'ємною частиною селянського побутового середовища, пов'язаної з землеробською роботою та домашнім вогнищем, тому вони і в давні часи, і сьогодні є символом родючості, материнства й своєрідним оберегом.  

Слайд 55

Слайд 56

Використані джерела: http://motanka.ucoz.ru/index/istorija_motanki/0-11- Народна лялька-мотанка – оберіг наших душ – Мотанка (Авторські ляльки-мотанки Тетяни Білокрилець) http://semideluhi.com/lyalki-bagatoruchki.html- Ляльки — багаторучки Автор: Елена Семиделуха. http://www.svit-rosy.net.ua/- Світанкові роси. http://motanka.in.ua/view_cat.php?category=krupenichka- Крупеничка (Зернушка) http://likatar.livejournal.com/2875.html- Український оберіг родини - лялька-мотанка. http://dity.te.ua/lyalka-motanka-zvyazok-mizh-pokolinnyamy- ЛЯЛЬКА-МОТАНКА: зв'язок між поколіннями. http://parad-vyshyvanok.com.ua/ua/news/art/1120/- Лялька-Мотанка - прадавній оберіг українського народу.

Слайд 57

Дякую за увагу!

Слайд 58

Птіцина Світлана Центральна дитяча бібліотека, Гагаріна,67

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура