X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
культура Стародавнього Риму

Завантажити презентацію

культура Стародавнього Риму

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Мистецтво Античності – колиска європейської цивілізації

Слайд 2

Культура Стародавнього Риму — другий етап античної культури. Вплив культури Стародавньої Греції на Рим не підлягає сумніву. Давньогрецький історик, Полібій підкреслив одну з особливостей давньоримської культури: «Римляни, виявляється, можуть краще за всякий інший народ змінити свої звички і запозичити корисне». Але в той же час римська культура не копіювала грецьку, вона розвивала, поглиблювала досягнуте, а також привносила власні національні риси — практицизм, дисциплінованість, дотримання суворої системи.

Слайд 3

Архітектурні пам'ятки Давнього Риму Рим - одне з найстаріших міст світу, давня столиця Римської імперії. Тому Рим часто називають «вічним містом». Також Рим називають «містом на семи пагорбах». Спочатку поселення розташовувалися на пагорбі Палатин, згодом були заселені сусідні пагорби: Капітолій і Квірінал. Трохи пізніше поселення з'явилися на останніх чотирьох пагорбах (Целій, Авентін, Есквілін і Вімінал).

Слайд 4

Давайте на мить подумки пройдемо вулицями давнього Рима часів «золотої доби»... Рим був тоді справді світовою столицею. Його вигляд відповідав його славі: збільшилася кількість суспільних будівель, будувалися форуми, мости, збагатилася архітектура міста. Місто вражало своїми безмежними площами і монументальними храмами. Першою римською дорогою була Via Appia, розпочата в 312 р. до н. е.. Протягом наступних двохсот років від Рима до найдальших куточків імперії була прокладена мережа доріг загальною протяжністю 300 тисяч км. За цими дорогами вельми успішно марширувала римська армія. Незабаром вся Європа на заході, всі землі до Юдеї на сході і до Єгипту на півдні потрапили під владу Риму.           На піку свого розвитку римські дороги розросталися зі швидкістю півкілометра в день. Незважаючи на це, вони чудово збереглися до наших днів. Аппієва дорога, або Via Appia

Слайд 5

Храм Діани у Німі (початок І ст. н. є.). Він має чіткі пропорції, що надають йому відтінку офіційності. Задля урочистості храм піднятий на високий подій (фундамент).

Слайд 6

Усі римські імператори прагнули увічнити себе у монументальних архітектурних формах, тому такі форуми будувалися часто. Форум - це культурний символ римського міста, центральна площа, де зустрічаються городяни. Зазвичай з одного боку на ньому стоїть храм, з іншого - базиліка і будівля суду.

Слайд 7

Слайд 8

Форум Августа

Слайд 9

Форум Траяна. Найграндіозніший з Імператорських форумів. Складається з трьох площ. Перша площа - найбільша. У центрі її стояв кінний пам'ятник Траяна.

Слайд 10

Форум Траяна та колона Траяна. Наші дні

Слайд 11

Імператор Траян сприяв перетворенню Риму в найбільший місто на світі, і одним з найдивовижніших чудес Вічного міста були акведуки. Акведуки - велике звершення інженерної думки. Вони підвели найчистішу воду прямо до будинків мільйонів жителів Риму. Витончені, ландшафтні арки і підземні тунелі приносили в місто мільярд тонн прісної води щодня. Ця система стала життєвою силою Риму та інженерною моделлю для міст усіх наступних часів.

Слайд 12

Імператор Марк Аврелій Антонін - увійшов в історію під зловісним прізвиськом Каракалла. Поряд з Калігулою і Нероном Каракалла був одним з найжорстокіших правителів Риму. Імператора дуже ненавиділи, і тому, щоб здобути прихильність громадян і відбілити себе в їх очах, вирішив побудувати для римлян справжнє диво. І він збудував Терми (лазні). Це було найпишніша громадська будівля зі всіх. Це був публічний палац, найрозкішніший і досконаліший водний курорт всіх часів. У Римі вже була чи не тисяча громадських лазень. Але Терми Каракали затьмарили всіх. Їх площа становила 110 тисяч кв. м. На будівництво пішли багато мільйонів цеглин і багато сотень колон. Весь інтер'єр був оздоблений мармуром. Терми Каракали могли прийняти до двох тисяч осіб. Крім водних процедур, Терми були пристосовані і для інших занять. Там був гімнастичний зал, їдальні, бібліотеки, кімнати для зібрань і чудові сади. Терми Каракалли

Слайд 13

Терми Каракалли, поч.III ст. н.е. Італія, Рим

Слайд 14

Тріумфальна Арка Тіта Біля входу в римський Форум на честь перемоги римлян у Юдейській війні стоїть мармурова Тріумфальна арка Тіта (81 р. н. є.), котрий придушив повстання в Юдеї.

Слайд 15

Найвеличніший архітектурний витвір Давнього Риму — амфітеатр Флавіїв — Колізей (75—90 рр. н. є.), збудований поблизу республіканського Форуму. Висота стін Колізею сягає майже 50 метрів. Форма еліпса відповідала призначенню Колізею — бути місцем гладіаторських боїв. Кілька ярусів, безліч арок та галерей і досі вражають глядачів. Простір Колізею розплановано так, щоб макс. активізувати увагу присутніх на видовищі.

Слайд 16

Чудовим прикладом римської архітектури став Пантеон. Цей храм, присвячений усім богам, був побудований при імператорі Адріані (близько 118—125 рр. н. є.) Аполлодором Дамасським. Непідвладний часу, Пантеон знаменує собою одне з найбільших досягнень світової архітектури.

Слайд 17

Купол Пантеону символізував небосхил. Це архітектурне рішення було зумовлене завданням збудувати «храм усім богам» — не тільки обитель божеств, як це було у греків, але й священного простору, де люди могли молитися.

Слайд 18

Бюст імператора Каракалли. II ст.

Слайд 19

Гай Юлій Цезар. IV ст. до н. е.

Слайд 20

Бюст імператора Тіберія. І ст.

Слайд 21

Венера. Римська мозаїка

Слайд 22

Купідон верхом на дельфіні. Римська мозаїка. III ст.

Слайд 23

Театральне мистецтво Виникнення театрального мистецтва в Римі пов'язане зі святами збору урожаю. Самобутнім римським театральним жанром були міми — побутові комічні сценки, які включали діалоги, спів, музику і танці (своєрідний прообраз сучасної оперети).

Слайд 24

Практична робота. Намалюй Римський Колізей

Слайд 25

Пізніше стали ставитися комедії і трагедії за грецьким зразком.

Слайд 26

Римські актори походили з середовища вільновідпущеників або рабів. Вони займали, як правило, низьке суспільне становище.

Слайд 27

У Римі вперше виникають професійні акторські трупи і камерні (для невеликої кількості глядачів) театральні вистави.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура