X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Культура середньовіччя

Завантажити презентацію

Культура середньовіччя

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Культура Середньовіччя

Слайд 2

Культура Середньовіччя Культура європейського Середньовіччя охоплює майже тисячоліття від падіння Римської імперії до Нового часу (V-ХVI ст.).

Слайд 3

Культура Середньовіччя Умовно культуру європейського Середньовіччя можна поділити на культуру Візантії та культуру Західної Європи.

Слайд 4

Візантія (330-1453 рр.) - перша християнська імперія, - країна церков та монастирів, - семи Вселенських соборів, - найавторитетніших учителів церкви, - наставниця слов'янського світу, - оплот християнства, - берегиня культури від варварства, - пряма спадкоємиця Античної культури.

Слайд 5

Візантійська культура Культура переважно християнська, сутність і сила християнського Середньовіччя полягала в тому, що саме життя не було відділене від релігії. Православ'я було головним і визначальним фактором цілісності держави.

Слайд 6

Культура Західної Європи Основну риса світогляду та філософії -теоцентризм. Будь-яка проблема Середньовіччя, в тому числі й проблема людини, розглядалася в контексті ідеї Бога та виводилася з неї.

Слайд 7

Християнство Розкол церкви не торкнувся основ християнства, хоч є деякі відмінності: богословські - католицька церква дотримується догмату про те, що Святий Дух сходить від Отця і від Сина, а православна - тільки від Бога-отця; православ'я заперечує віру в чистилище. культові - католицизм забороняв переклад Біблії, богослужіння велося латиною, обітницю безшлюбності давали всі священики, а в православ'ї використовувалися національні мови, священики мали сім'ю.

Слайд 8

Aрхітектурa Константинопольська Свята Софія (Премудрість Божа). Це храм-чудо візантійського мистецтва, побудований у VI ст.

Слайд 9

Слайд 10

Слайд 11

Слайд 12

Слайд 13

Слайд 14

Слайд 15

Слайд 16

Слайд 17

Слайд 18

Слайд 19

Слайд 20

Свята Софія

Слайд 21

Слайд 22

Слайд 23

Слайд 24

Слайд 25

Слайд 26

Свята Софія

Слайд 27

Слайд 28

Слайд 29

Слайд 30

Церква св. Віталія в Равенні (546-547рр.)

Слайд 31

СМАЛЬТА

Слайд 32

Слайд 33

Візантійськe образотворчe мистецтвo Головними формами образотворчого мистецтва були Монументальний храмовий живопис - мозаїка, фреска; станковий живопис -ікона, книжкова мініатюра. Найдавніші візантійські мозаїки краще збереглися на ґрунті Італії - в храмах та усипальницях Равенни (V-VII ст.) й соборі св. Марка у Венеції.

Слайд 34

Церква св. Віталія в Равенні (546-547рр.)

Слайд 35

Мозаїки церкви Сан-Вітале. Равенна. Італія. VI ст.

Слайд 36

Мозаїки церкви Сан-Вітале. Равенна. Італія. VI ст.

Слайд 37

Мозаїки церкви Сан-Вітале. Равенна. Італія. VI ст.

Слайд 38

Слайд 39

Слайд 40

Слайд 41

Слайд 42

Слайд 43

Слайд 44

Слайд 45

Слайд 46

Слайд 47

Візантійські дiячi творець гімнів Роман Солодкоспівець, твори якого відомі й досі в православній церкві поет і філософ Іван Дамаскін, який спробував узгодити грецьку філософію з християнством засновник християнської гомілетики (теорія проповідництва) Іван Золотоуст захисник та реформатор монастирського життя Феодор Студит

Слайд 48

Візантійська ікона

Слайд 49

Богоматiр Вoлoдимирiвська XII ст

Слайд 50

Спас Нерукотворний

Слайд 51

Слайд 52

Слайд 53

Слайд 54

ІКОНОСТАС

Слайд 55

Іконоборство Важким для образотворчого мистецтва виявився так званий “іконоборчий” період (VIII ст.), коли імператори в боротьбі проти політичного впливу церкви заборонили шанування ікон, а також будь-яких зображень Христа і святих.

Слайд 56

Засновники християнського світогляду Августин Блаженний (354-430) головна праця "Сповідь" ("Про Град Божий"). Северин Боецій (бл. 480 - бл. 525) твiр "Про втіху філософією“, "Настанови до музики" . Аврелій Кассіодор (бл. 490 - бл. 585) "Варії“, їх називають першою енциклопедією Середньовіччя, що вміщали відомості про історичне, соціальне, культурне життя, військову справу. Фома Аквінський (1225 чи 1226-1274)

Слайд 57

Середньовічна система освіти Oснову виховання та освіти становили сім вільних мистецтв, які поділялися на дві групи: трівіум та квадріум До першої групи входили граматика - вміння читати, писати; риторика - вміння виголошувати промови; діалектика - вміння вести суперечку. Другу групу становили арифметика, геометрія, астрономія та музика

Слайд 58

Відкриття університетів В ХІ ст. в Італії на базі Болонської юридичної школи відкрито перший університет (1088 р.). Перший англійський університет відкрито в Оксфорді (1167 р.) пізніше в Кембриджі (1209 р.). Перший французький університет відкрито в Парижі (1160 р.)

Слайд 59

Архітектурa Романськa епохa - були поширеними рицарський замок, монастирський ансамбль і храм. Готична епоха – були поширені ратуші (концентрувалось управління містом) та собор.

Слайд 60

Кам'яне різьблення

Слайд 61

Романський стиль XI–XII ст Собор в Вормсi

Слайд 62

Пізанський собор

Слайд 63

Слайд 64

Слайд 65

Церква абатства Сен-Дені

Слайд 66

Готикa Вітраж - своєрідний вид живопису, в якому зображення складається з різнокольорового, з'єднаного вузькими смугами зі свинцю та, охопленого залізною арматурою, скла.

Слайд 67

Собор Нотр-Дам в Реймсi

Слайд 68

Слайд 69

Слайд 70

Собор Нотр-Дам. Париж

Слайд 71

Слайд 72

Слайд 73

Слайд 74

Слайд 75

Слайд 76

Слайд 77

Слайд 78

Слайд 79

Слайд 80

Слайд 81

Слайд 82

Слайд 83

Слайд 84

Слайд 85

Мистецтво театру Міракль (від лат. - диво), драматична інтерпретація біблійних легенд про святих та Діву Марію. Містерія (від лат.- таємниця). Розквіт цього жанру припадає на XV ст. Виставу приурочували до ярмарків, урочистих подій. Сюжети бралися з Біблії та Євангелія. Дійство тривало з ранку до вечора впродовж кількох днів. Мораліте (від франц. - моральність) - самостійні п'єси повчального характеру. Грали мораліте на відкритому просторі.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура