X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Г.Квітка-Основ'яненко і П. Гулак-Артемовський

Завантажити презентацію

Г.Квітка-Основ'яненко і П. Гулак-Артемовський

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Г. Квітка –Основ’яненко Драматург Режисер Актор

Слайд 2

Народився у с. Основі (тепер у межах Харкова). Походив з козацько-старшинського роду. Здобув домашню освіту. Родину Квіток часто відвідував Сковорода У 23 роки вступив до монастиря, але через чотири роки повернувся до світського життя. Був комісаром у народному ополченні, повітовим предводителем дворянства згодом — головою Харківської палати кримінального суду

Слайд 3

Став активним діячем громадського і культурного життя Харкова. Обирався членом Товариства наук при Харківському університеті. Виступив одним із засновників Харківського професійного театру (з 1812 — його директор), Благодійного товариства Інституту шляхетних дівчат, Харківської губернської бібліотеки . К.-О. був прихильником ідеї вдосконалення суспільства шляхом реформ та впливу на нього засобами літературного і театрального мистецтва. Головним творчим принципом вважав «писання з натури», орієнтацію на живу навколишню дійсність..

Слайд 4

Твори Комедія «Сватання на Гончарівці» , п'єса «Шельменко-денщик», повість «Конотопська відьма» та«Маруся»; «Сердешна Оксана»; «Щира любов». Твори Квітки-Основ'яненко перекладено на польську, болгарську, чеську та інші мови. З Квіткою-Основ'яненко листувався Тарас Шевченко. Поет давав позитивні відгуки на його твори, присвятив йому вірш «До Основ'яненка» та виконав ілюстрації «Знахар» і «Панна Сотниківна» до однойменних творів Квітки-Основ'яненко. Квітка-Основ'яненко носить почесне ім'я «батька української прози».

Слайд 5

Петро Петрович Гулак-Артемовський (1790 — 1865) український письменник, вчений, перекладач, поет.

Слайд 6

Народився 27 січня 1790 в місті Городище на Черкащині 3 1838 р. став деканом словесного факультету Харківського університету. У 1841—1849 рр. був ректором цього ж університету. Писав байки ,притчі, вірші, послання, балади ,перекладав твори класиків світової літератури

Слайд 7

Байка «Пан та собака» — найбільш гострий твір української літератури 19 століття. Ідейний зміст співзвучний тогочасним прагненням проти кріпацтва, проти ставлення до кріпака як до робочої худоби. В основі байки — конфлікт між Паном і кріпаком (в алегоричному образі собаки Рябка).

Слайд 8

Є.Гребінці належить кілька українських ліричних поезій, що виникли на грунті народної творчості (“Човен” (1833), “Українська мелодія”, “Заквітчалася дівчина...”, “Маруся” та ін.). Євген Павлович Гребінка (1812 — 1848)

Слайд 9

Народився 2 лютого 1812р. у сім'ї дрібного поміщика на хуторі Убіжище поблизу Пирятина на Полтавщині. Початкову освіту Гребінка здобув удома від приватних учителів, згодом учився в Ніжинській гімназії вищих наук ; тут почалася його літературна діяльність. Після закінчення гімназії та короткочасної служби в резервах 8-го Малоросійського козачого полку Гребінка повертається до рідного хутора Убіжище на Полтавщині і займається літературною працею У 1834р. Гребінка переїжджає до Петербурга, де зав'язує широкі знайомства з літераторами й діячами російської культури, зокрема Пушкіним, Криловим, Тургенєвим, Брюлловим, відвідує літературні салони і влаштовує літературні вечори в себе вдома.

Слайд 10

Велику роль відіграв Гребінка в житті, творчому становленні Т. Шевченка, з яким познайомився у другій половині 1836р. Він брав безпосередню участь у викупі його з кріпацької неволі. На літературних вечорах у Гребінки Шевченко дізнається про новини тогочасного російського й українського літературного життя, зближується з багатьма прогресивними діячами російської культури. Особлива заслуга Гребінки в тому, що в 1840р. з його допомогою побачив світ "Кобзар" Шевченка. З кінця 30-х рр. Гребінка виступає як невтомний організатор українських літературних сил. Так, за його участю в 1841р. виходить альманах "Ластівка", на сторінках якого були опубліковані твори Шевченка, Котляревського, Квітки-Основ'яненка. У 1901 році станцію Петрівка, що за 14 км від села за Марянівка (колишній хутор Убіжище) переіменували на честь видатного земляка Євгена Павловича Гребінки - в Гребінку. Зараз це сучасне місто- районний центр на Полтавщині

Слайд 11

Поетичний доробок Гребінки російською мовою значно ширший за обсягом і тематикою, ніж українською. Його російські вірші переважно романтичні ("Печаль", "Скала"); широкою популярністю користувалися свого часу романс Гребінки "Черньїе очи" ("Очи черньїе, очи страстньїе..) Його повісті, оповідання написані переважно в романтичному дусі за фольклорними мотивами — українськими народними легендами, казками, переказами. Найвизначніше місце в художньому доробку Гребінки українською мовою посідають байки. («Віл», «Рибалка»,»Вовк і вогонь»)

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура