X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Героїчний епос козацької доби

Завантажити презентацію

Героїчний епос козацької доби

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Тема уроку Героїчний епос козацької доби Інтегрований урок історії та музичного мистецтва

Слайд 2

Слайд 3

Слайд 4

«… Так ось вона Січ! Ось воно те гніздо, звідки вилітають усі ті горді і дужі, як леви! Ось звідки розливається воля й козацтво на всю Україну!» М.В.Гоголь. «Тарас Бульба».

Слайд 5

Епос - ( з грецької – слово, оповідання, епічний вірш ) - один з основних родів художньої літератури, що характеризується розповідно-описовою ( епічною ) формою, широтою зображення подій і характерів.

Слайд 6

Слайд 7

Слайд 8

Характерні особливості думи речитативний характер нерівність у будові строф рядки не заримовані має свій виразний ритм імпровізаційність виконання не співають, а промовляють супровід – ліра, бандура, кобза

Слайд 9

Дума про козака Голоту

Слайд 10

Дума про Марусю Богуславку

Слайд 11

Пісня про Байду

Слайд 12

“Ой, Морозе – Морозенку”

Слайд 13

Ой на горі та й женці жнуть...

Слайд 14

Ой на горі та й женці жнуть, А попід горою, Яром-долиною Козаки йдуть. Гей, долиною, Гей, широкою, Козаки йдуть. Попереду Дорошенко Веде своє військо, Військо запорізьке, Хорошенько. Гей, долиною, Гей, широкою, Хорошенько. А позаду Сагайдачний, Що проміняв жінку На тютюн та люльку, Необачний. Гей, долиною, Гей, широкою, Необачний.

Слайд 15

Богдан Хмельницький

Слайд 16

Іван Сірко

Слайд 17

“Їхав козак за Дунай”

Слайд 18

Їхав козак за Дунай Їхав козак за Дунай, Сказав: «Дівчино, прощай! Ти, конику вороненький. Неси та гуляй!»   «Постій, постій, козаче, Твоя дівчина плаче. Як ти мене покидаєш, — Тільки подумай!»   «Білих ручок не ламай. Ясних очок не стирай. Мене з війни зі славою К собі дожидай!»   «Не хочу я нічого, Тільки тебе одного. Ти будь здоров, мій миленький, А все пропадай!»

Слайд 19

Маруся Чурай

Слайд 20

Їхав козак на війноньку Їхав козак на війноньку, прощав свою дівчиноньку: "Прощай, миленька, чорнобривенька, я йду в чужу сторононьку. (2) Дай-но, дівчино, хустину, може, я в бою загину. Темної ночі накриють очі, легше в могилі спочину". (2) Дала дівчина хустину, козак у бою загинув. Т емної ночі накрили очі, легше в могилі спочинув. (2) А злії люди насилу взяли нещасну дівчину. Ген серед поля гнеться тополя та й на козацьку могилу.

Слайд 21

Скрізь гриміла ваша слава, Що живе й до нині. Стала слава козацькая. Славою Вкраїни.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура