захист компютерних систем
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Мінерали в живих організмах УЧНЯ 8-Б КЛАСУ УЖГОРОДСЬКОЇ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ ШКОЛИ-ІНТЕРНАТУ З ПОГЛИБЛЕНИМ ВИВЧЕННЯМ ОКРЕМИХ ПРЕДМЕТІВ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ КУЛЕБИ ВАДИМА
Мінерали в організмі Мінеральні речовини в організмі не синтезуються У тканинах і рідинах організму метаболічну навантаження виконують більше 60 елементів таблиці Д.І. Менделєєва Надлишок або дефіцит мінеральних елементів істотно впливає на формування зростаючого організму і здоров'я дорослих людей
Мінерали беруть участь: Активують ферментні системи Контролюють водні баланс (осмос і виділення)
Кальцій: роль в організмі Складає основу кісткової тканини і впливає на розвиток зубів; Бере участь у передачі нервово-м'язового імпульсу (будь-які рухи, робота серця); Бере участь у системі гемостазу; Є пробіотиком, володіє протизапальними властивостями; Ca 2+
Кальцій: нестача надходження Дитячій вік Дорослі Рахіт О С Т Е О П О Р О З Будь-які вікові групи Підвищена нервова збудливість м'язові судоми Ca 2+
Кальцій: надлишок надходження, порушення обміну сечокам'яна хвороба Коралоподібні камені обох нирок утворення остеофітів жовчнокам'яна хвороба Ca 2+
Кальцій: вміст у продуктах Добова потреба близько 1 грама Молоко Бринза Сир Творог Риба Яєчний жовток Ca 2+
Натрій: роль в організмі Життєво важливий міжклітинний і внутрішньоклітинний елемент (метал - гомеостаз) Регулює рівень артеріального тиску Є одним з основних елементів водного обміну Бере участь у передачі нервового імпульсу
Натрій: нестача і надлишок надходження НАДЛИШОК НЕСТАЧА АРТЕРІАЛЬНА ГІПЕРТЕНЗІЯ Не зустрічається
Натрій: вміст у продуктах Добова потреба 4-6 грам Основне джерело надходження - кухонна сіль Вміст Na + в різних продуктах Продукт Na+ (мг) Продукт Na+ (мг) Курага 170,0 Варена колбаса 1,0-8,0 КартоПЛЯ 28,0 Полукопчена колбаса 0,6-1,6 Крижовник 23,6 Сирокопчена колбаса 2,0-2,2 Кабачок 10,0 Консерви мясні 0,5-1,0 Риба гарячого копчення 8,0-12,0 Консерви рибні 1,5-2,2 Солона риба 4,5-18,0 Консерви овочеві 2,6-3,2 Какао 7,0 Консерви дитячого харчування 0,5-0,9 Сир 2,0-7,0 Хліб 0,5
Калій: роль в організмі Нормалізує водний обмін Регулює кислотно-основну рівновагу Впливає на регуляцію скорочень серця та інших м'язів Бере участь в генерації та проведенні біоелектричних потенціалів в нервах і м'язах Підтримують осмотичний тиск і гідратацію колоїдів в клітках, активують деякі ферменти
Калій: нестача і надлишок в організмі Впливає в основному на роботу серця і м'язів Мерехтіння і тріпотіння серця Зупинка серця НЕСТАЧА НАДЛИШОК
Калій: вміст у продуктах Добова потреба 2-3 грами Картопля Капуста Яблука Банани Курага Персики Ізюм
Магній: роль в організмі Потрібен для вивільнення енергії вуглеводів при їх окисленні в організмі Бере участь в нормалізації збудливості нервової системи, сприятливо впливає на функціональний стан м'язів серця і його кровопостачання Має антисептичну та судинорозширювальну дію, Стимулює рухову функцію кишечника і жовчовиділення, сприяє виведенню холестерину з організму. Mg 2+
Магній: порушення обміну НАДЛИШОК НЕСТАЧА сонливість емоційна нестійкість судоми дерматити Відкладення солей Mg 2 + в стінках судин Ознаки наркотичного сп'яніння Mg 2+
Магній: вміст у продуктах Добова потреба близько 400 мг Вміст Mg 2 + в різних продуктах Mg 2+ Продукт Mg 2+ (мг) Продукт Mg 2+ (мг) Чай 440,0 Крупа вівсяна 116,0 Кавун 224,0 Шпинат 82,0 Крупа гречана 200,0 Дрожді 51,0 Кава в зернах 200,0 Печінка тріски 50,0 Фундук 172,0 Сир 50,0 Квасоля 130,0 Хліб житній 47,0
Нестача або дисбаланс певних елементів Імунна система: Cu, Zn, Fe, Se Вплив на вироблення енергії : Mg, Mn Гормональна система: Fe, Mn, Zn, Cu, Mg Синтез вітамінів: Co Кроветворення: Cu, Fe Система ферментів (ензимів):Zn, Cu, K, Mn, Mg, Fe, Ca, Mo Кісткова система: Ca, Mg, Zn, Mn впливає на функції наступних систем організму людини
Схожі презентації
Категорії