Переміщення
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Із історії кукурудзи Кукурудза - найдавніша хлібна рослина Землі і найвища за всі зернові. У 1954 році в Мехіко під час археологічних розкопок на глибині 70 метрів знайшли незвичайну знахідку. Це були не злитки золота і не зашифровані послання сусідніх цивілізацій - учені знайшли шар окам'янілого пилку дикої кукурудзи. Над цим знаходженням "почаклували" за допомогою радіоактивного вуглецю і визначили вік знахідки - 60000 років. Що це значить? А те, що батьківщиною сучасної кукурудзи є Мексика.
У мексиканській долині Ріо-Гранде витягли більш 750 качанів кукурудзи: вони знаходилися на різній глибині. Чим глибше залягав шар, тим менші за розмірами були качани, а у верхніх шарах вони нагадували надгризені зубами. Учені зробили висновок, що людина здогадалася займатися вирощуван- ням кукурудзи приблизно 10000 років тому. Із історії кукурудзи
Заглядаючи в історію нашого народу, варто згадати, що кукурудза ”покорила” в Америці радянського керівника Микиту Хрущова, де він побував із офіційним візитом та відвідав господарство фермера Роквела Гарста у штаті Айова. Американець продемонстрував гостеві поля гібридних сортів кукурудзи. Повернувшись додому, перший секретар наказав засіяти кукурудзою весь Радянський Союз. Кукурудза в Україні
Микита Сергійович Хрущов врятував Україну від голоду завдяки кукурудзі. А очоливши СРСР, вирішив перетворити її на головну сільськогосподарську культуру, про що заявив на пленумі ЦК КПРС 1954 року. Після цього у магазинах висіли плакати з рецептами запіканок і тортів із кукурудзи.
Газети того часу рекламували кукурудзяні пластівці. У 1963 р. відкривалися кафе, в яких, за твердженням реклами, можна було ”попробувати страви з кукурудзи відвідати” кукурузних” цукерок, шоколаду і навіть вина кукурудзи”. Кукурудза в Україні
Кукурудзяні стебла і качани – смачні для людини та чудовий корм для домашніх тварин. З кукурудзи одержують амілазу, що служить людині при виробництві фото- і кіноплівки та синтетичних тканин. Сорти восковидної кукурудзи йдуть у промисловість, де виготовляють пластичні маси, синтетичні плівки, целофан... А болонка Застосування кукурудзи кукурудзяного качана застосовується там, де виготовляють папір, кошики чи капелюхи.
Кукурудза – це також вітамін К, що допомагає роботі серця. Є тут і вітамін краси та молодості Е та головний антиоксидант – вітамін С, вітаміни групи В. За поживністю кукурудза перевершує пшеницю та рис: у її зернах містяться солі калію, кальцію, магнію, заліза, фосфору. Це єдиний злак, що містить каротин. І головне, при термообробці і консервації кукурудза краще зберігає вітаміни, ніж, наприклад, квасоля або горох.
Цікаві факти про кукурудзу Факт № 1: маїс? Те що ми називаємо кукурудзою, в світі називається - «маїс». Факт № 2: мандрівниця Кукурудза ще з давніх часів була основною їжею мексиканців та індіанців. Вперше вона була одомашнена предками сучасних мексиканців ще 10 тисяч років до нашої ери. Якось, при розкопках в Мехіко знайшли пилок кукурудзи, вік якої був, уявіть собі, 55 тисяч років! До нас же, в Європу насіння кукурудзи привіз сам Христофор Колумб. Факт № 3: трава висотою з дерево Кукурудза - це однорічна рослина і може вирости до 7 метрів в висоту, це ж як двоповерховий будинок. Факт № 4: без людини не живе! У дикій природі ви не зустрінете кукурудзу. Росте вона лише з насіння. Якщо качан впаде на землю, то швидше за все, він згниє. Кукурудза теж потребує людської турботи. Факт № 5: росте на всіх континентах, крім Антарктиди Кукурудзу вирощують на всіх континентах, найбільше в Сполучених Штатах Америки. Дуже багато кукурудзи в Мексиці, Бразилії, Індії, Аргентині.
Факт № 6: джерело корисних речовин У кукурудзи є майже всі необхідні для організму людини речовини. За поживністю вона значно перевершує квасолю та інші бобові. Кукурудза дуже корисна для здоров'я. Кальцій покращує стан зубної емалі, глутамінова кислота - роботу головного мозку, пектини - профилактируют розвиток пухлин і покращують роботу травного тракту. Факт № 7: якщо мексиканець, то годуємо кукурудзою Мексиканці - абсолютні лідери по вживання кукурудзи. Середньостатистичний мексиканець з'їдає близько 90 кг кукурудзи на рік, американець - 40, індієць - 4, а ми, українці, набагато менше. Факт № 8: солодка кукурудза Кукурудза містить дуже багато цукру. Кажуть, що 3,5 відра зерен свіжозібраної кукурудзи можуть підсолодити вміст чотирьох сотень банок Кока-коли! Але, якщо качан кукурудзи полежить хоч 6 годин після збору, він відразу втрачає половину цукру. Факт № 9: ходити по воді Якщо кукурудзяний крохмаль розвести водою, то вийде рідина. Якщо її налити у велику посудину, то по ній можна навіть пробігтися! Ваші ноги і не торкнуться дна посуду, але для цього вам доведеться бігти і швидко відштовхуватися від поверхні. Факт № 10: американські індіанці їли поп-корн Археологи кажуть, що американські індіанці вже їли поп-корн як мінімум п'ять тисяч років тому. Вони змішували зерна кукурудзи з піском і розводили поряд з ними багаття. А потім ловили вибухають кульки, обтрушували від піску і ласували.
Схожі презентації
Категорії