Харчові добавки
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Заголовок слайда Харчовими добавками називають групу природних або синтетичних речовин, які спеціально додають до продовольчої сировини, напівфабрикатів або готових продуктів з метою надання їм певних якісних показників.
Всі харчові добавки діляться на кілька груп, до яких відносяться: консбарвники (E100-E199); ерванти (E200-E299); антиокислювачі (E300-E399); стабілізатори (E400-E499); підсилювачі аромату і смаку (E600-E699); антибіотики (E700-E799); інші добавки (E900-E999).
Шкідливі добавки Шкідливі добавки — це добавки, якими доведено, що їхня дія завдає шкоди здоров'ю. Харчові добавки збільшують ризик розвитку раку…
Негативні наслідки вживання харчових добавок Наслідком вживання барвників із солодощами стає неуважність, неконтрольована поведінка, що часто переростає в синдром гіперактивності. Що більше дитина вживає яскравих солодощів, то більше вона ризикує захворіти нервовими і психічними розладами.
Що приховують від нас виробники? Більшість виробників, додаючи в їхні продукти харчові добавки, не вказують їх узагалі з яких речовин вони складаються. Наприклад, Е950,має метиловий спирт, погіршує роботу сердечно – судинної системи, Е102, Е103 -викликає приступи астми, Е122 - ракові хвороби, Е123 – спричиняє пороки серця у плода.
Оле, чемпіон! На першому місці у трійці чемпіонів - жувальна гумка. З "недобавок" лише гумова основа. На другому місці - дієтична кола. Природного походження в ній вода, діоксид вуглецю, а також кофеїн. Те, що робить її колою, має суто лабораторне походження: підсолоджувачі, регулятори кислотності, барвники, консерванти та інше. Замикає трійку "найшкідливіших" бульйонний кубик. Натуральних інгредієнтів в ньому небагато: рослинний жир незрозумілого походження, трохи овочів і сушеного курячого м'яса. Ну і сіль з цукром. Все інше - підсилювачі смаку і запаху (глутамат, інозінат, гуанілат натрію), мальтодекстрин, крохмаль, ароматизатори і барвник.
Харчові добавки використовуються з метою: Харчові добавки використовуються з метою: збереження поживних властивостей харчових продуктів; надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду; збільшення терміну зберігання харчових про дуктів; полегшення технологічної обробки продовольчої сировини; здешевлення та скорочення технологічного процесу.
Які висновки потрібно зробити? У наших споживачів сформувалося чітке переконання, що всі харчові добавки — це шкідливі речовини. Не дивлячись на те, що багато харчових добавок мають синтетичне походження, їх використання в харчовій промисловості вирішується лише після тривалих випробувань, в ході яких визначається допустима добова норма та відсутність небезпеки для здоров’я людини при тривалому її вживанні. Отже слід бути уважними, обережними, а головне проінформованими…
Схожі презентації
Категорії