Йод
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Йод – хімічний елемент VII групи періодичної системи Менделєєва. Атомний номер - 53. Відносна атомна маса 126,9045. Галоген. Із наявних в природі галогенів – найважчий, якщо, звичайно, не важати радіоактивний короткоживучий астат. Практично весь природний йод це атом одного – єдиного ізотопу. Його вміст в земній корі 4%. Радіоактивний йод – 125 утворюється в холоді. З штучних ізотопів йоду найважливіші – йод-131 і йод-133: їх в основному використовують в медицині. Йод – єдиний із галогенів – перебуває в твердому стані при нормальних умовах. Йод – хімічний елемент
Щільність йоду 4,94 г/см3. Молекула рідкого і газоподібного йоду складається з двох атомів (I2). Помітна дисоціація I2, 2I спостерігається при температурі 700 °С, а також при дії світла. Вже при звичайній температурі йод випаровується, утворюючи фіолетову пару. При слабкому нагріванні йод переганяється, осідаючи у вигляді блискучих тонких пластинок; цей процес служить для очищення йоду в лабораторіях і в промисловості. Йод погано розчиняється у воді (0,33 г/л при 25 °С), добре - в сірковуглеці і органічних розчинниках, а також у водних розчинах. Хімічно йод досить активний, хоча і у меншій мірі, чим хлор і бром.
При розчиненні у воді йоду частково реагує з нею; у гарячих водних розчинах лугів утворюються йодид і йодат. Адсорбуючись на крохмалі, йод забарвлює його в темно-синій колір; це використовується для якісного аналізу виявлення йоду. Пари йоду отруйні подразнюють слизову оболонку. На шкіру йод намазують для, знезараження. Плями від йоду змивають розчинами соди або сульфату натрію.
Щитовидна залоза або щитовидка займала увагу ще ранніх вчених. Щитовидна залоза виробляє потрібний гормон який потрапляє в кров. Для вироблення цього гормону щитовидці потрібен йод як повітря. В організмі людини не існує інших органів і систем ,які б споживали йод в таких обсягах, як щитовидна залоза.
Захворювання щитовидної залози Збільшення щитовидки призводить до зовнішніх змін, шиї. Такі захворювання як гіпотиреось, а також різновиди зоба, обумовлені нестачею йоду в організмі. Ці захворювання характеризуються сонливістю ,слабкістю, дипресією.
Про широке поширення хвороби можна судити навіть за твором живопису. У красивої жінки зображеної на портреті , помітна припухлість шиї. Портрет Рубенса «Солом’яний капелюшок»
В процесі зберігання харчових продуктів йод більшою чи меншою мірою руйнується. Картопля, за 4 місяці зберігання втрачає 45% йоду, за 7 – 64% Квасоля втрачає - 51%
Морська капуста - завдяки високому вмісту йоду, володіє особливим смаком і знайшла широке застосування в медицині
Схожі презентації
Категорії