Сірководень
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Сероводоро д, сірчистий водень (H2S) - безбарвний газ з різким запахом. Хімічна формула H2S Отн. молек. маса 34.082 а. е. м. Молярна маса 34.082 г/моль Температура плавлення-82.30 °C Температура кипіння -60.28 °C Щільність речовини 1.363 г/л г/см3 Розчинність 0.25 (40 °C) г/100 мл pKa 6.89, 19±2 Стан (ст.усл) безбарвний газ номер CAS 7782-79-8
Знаходження в природі Зустрічається в природі у складі нафти, природного газу, вулканічного газу і в гарячих джерелах.
Властивості Термічно нестійкий (при температурах більше 400 °C розкладається на прості речовини - S і H2), отруйний газ важче за повітря з неприємним запахом тухлих яєць. Молекула сірководня має кутову форму, тому вона полярна (μ= 0,34·10-29 Кл·м). На відміну від молекул води, молекули сірководня не утворюють міцних водневих зв'язків, тому H2S - газ. Насичений водний розчин H2S є сірчановодневою кислотою. Самая устойчивая модификация кристаллической серы- ромбическая.Она присутствует в самородной сере.
Добування У лабораторії зазвичай отримують дією розбавлених кислот на сульфіди: FeS + 2HCl = FeCl2 + H2S Або при додаванні до сульфіду алюмінію води: Al2S3 + H2O = 2Al(OH)3 + H2S (реакція відрізняється чистотою отриманого сірководня)
Застосування Сірководень із-за своєї токсичності знаходить обмежене вживання. У аналітичній хімії сірководень і сірчановоднева вода використовуються як реагент для осадження важких металів, сульфіди яких дуже слабо растворимы У медицині - у складі сірчановодневих ванн Сірководень застосовують для здобуття сірчаної кислоти, елементної сірки, сульфідів Використовують в органічному синтезі для здобуття тіофену і меркаптанів Останніми роками розглядається можливість використання сірководня, накопиченого в глибинах Чорного моря, як енергетична і хімічна сировина.
ТоксикологіяДуже токсичний. При високій концентрації однократне вдихання може викликати миттєву смерть. При невеликих концентраціях досить швидко виникає адаптація до неприємного запаху «тухлих яєць», і він перестає відчуватися. В роті виникає солодкуватий металевий присмак [2]При великій концентрації не має запаху.
Схожі презентації
Категорії