Що я знаю про Світовий океан
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Навчальний проект “Як вам живеться, океани?” Що я знаю про Світовий океан? Біологічні ресурси Світового океану. Екологічний стан Світового океану. Що треба зробити для збереження океанів?
Що я знаю про Світовий океан? - Тихий - складає майже половину площі Світового океану (178,7 млн. км2) і понад половини його об'єму (740 млн. км3); - Атлантичний - складає приблизно 1/4 частину Світового океану за площею (91,6 млн. км2) і об'ємом (330 млн. км3); - Індійський - складає дещо більше 1/5 частини Світового океану за площею (76,2 млн. км2) і об'ємом (283 млн. км3); - Північний Льодовитий - складає лише 1/25 частину Світового океану за площею (14,7 млн. км2) і 1/75 його частину за об'ємом (18 млн. км3).
Біологічні ресурси Світового океану Світовий океан дуже багатий скарбами. Тваринний світ Тихого океану налічує близько 100 тисяч видів. Лише водоростей тут кілька тисяч видів. Тут росте й найдовша в світі водорість, довжина якої становить близько 60 метрів. У водах океану відомо понад 2000 видів риб. Це тунець, скумбрія, акули, тріска, кета, камбала, палтус тощо. Налічується більш як 6000 видів молюсків: мідії, устриці, кальмари, восьминоги. Щороку в водах Світового океану добувають 52 млн. тонн риби, з них 45% дає Тихий океан і 35% Атлантичний.
Екологічний стан Світового океану Тваринний і рослинний світ океану дуже потерпає від забруднення. Щороку численні підприємства зливають в океан води, які містять тисячі тонн свинцю, ртуті, радіоактивних відходів, дуже шкідливих не тільки для риби, а й для тих, хто її споживає. Та найбільше забруднюється океан нафтою. Крім аварій танкерів, щорічно в Світовий океан потрапляє до 10 млн. тонн нафти з нафтопереробних заводів, під час видобування нафти з морського дна. Близько половини загального об’єму забруднень океану – побутові відходи. Прогулюючись берегом моря під час відливу, можна побачити, яке сміття потрапляє у воду.
Що треба зробити для збереження океанів? Для того, щоб добування морепродуктів було планомірним, необхідно вивчити споживчі потреби населення всього світу. Згідно цих досліджень, планувати та строго контролювати вилов риби. За хижацьку, незаконну риболовлю треба карати. Всесвітнім екологічним організаціям домогтися заборони скидання в океани токсичних відходів та інших забруднювачів. Керівники підприємств, не забувайте про свої обов’язки перед природою. Не засмічуйте воду, з якої добуваєте собі їжу. Для збереження рибних ресурсів пропонуємо будувати рибогосподарські комплекси.
Схожі презентації
Категорії