Вітамін В12
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Вітамін В12 як і інші вітаміни групи В відноситься до водорозчинних. Він відносно стабільний на світлі і при впливі високих температур. B12 - єдиний водорозчинний вітамін, що здатний акумулюватися в організмі, накопичуючись у печінці, нирках, легенях і селезінці.
Вітамін В12 називають ціанокобаламін, молекула якого складається з двох частин: - кориноїдно-порфіриноподібної, яка містить кобальт; - нуклеотидної. Тому він відноситься до групи кобальтовмісних кориноїдів, відомих як кобаламіни. Активними формами вітаміну В12 є аденозилкобаламін і метилкобаламін. Вперше вітамін В12 був синтезований у 1955 р.
Вітамін В12 ще називають «червоним вітаміном» так як основні його джерела - печінка і нирки. Кишкові бактерії синтезують вітамін В12, але в тих областях, де всмоктування не відбувається.
Вітамін В12 запобігає появі анемії та відіграє роль у регуляції функції кровотворних органів. Підсилює імунітет та збільшує енергію. Підтримує нервову систему, покращує концентрацію, пам’ять і рівновагу, знижує дратівливість. Важливий для нормального росту і поліпшення апетиту. В12 є необхідним для здоров'я репродуктивних органів, бо здатний коректувати зниження вмісту сперматозоїдів у насіннєвій рідині.
Він також бере участь: у метаболізмі жирів і вуглеводів; у процесах переносу водню; підсилює синтез і здатність до нагромадження білків; попереджає жирову інфільтрацію печінки; підвищує споживання кисню клітинами при гострій і хронічній гіпоксії.
Рекомендованою добовою нормою вітаміну В12 є: для дорослих 2,0-3,0 мкг; для вагітних 3,0-4,0 мкг; для грудних дітей 0,3-0,5 мкг; для мам, які годують немовлят 3,0-4,0 мкг; - для дітей, у залежності від віку і статі 1,0-2,0 мкг; - для людей, що зловживають алкоголем, курців і вегетаріанців необхідний додатковий прийом вітаміну В12.
Вітамін В12 міститься переважно в продуктах тваринного походження і майже відсутній в рослинній їжі. Основні харчові джерела - це печінка, м'ясо (хоча у ньому кобаламіну в 20 разів менше, ніж у печінці), серце, мозок, нирки, домашня птиця, морські продукти (краби, лососеві, сардини), яйця, молоко і молочні продукти. Із рослинних джерел відомі морська капуста, соя і соєві продукти, дріжджі, хміль.
Ціанкобаламін всмоктується в кишечнику після сполучення в шлунку з так званим «внутрішнім фактором» і нагромаджується в печінці. Нестача ціанокобаламіну в організмі спостерігається при вживанні переважно рослинної їжі, тому у педантичних вегетаріанців, які виключають з їжі не лише м'ясні, але і молочні продукти, врешті решт розвивається В12-дефіцитна анемія.
Недостатність вітаміну В12 часто не є наслідком недостатнього його споживання з їжею, а зумовлена «неповноцінністю» шлункової секреції. Для ефективного всмоктування вітаміну В12, який надходить з їжею, необхідний внутрішній фактор, або фактор Кастла глікопротеїнової природи, котрий продукується обкладовими клітинами шлунка. Тому при недостатності шлункової секреції або частковій резекції шлунка чи кишечнику, при тяжких формах ентероколіту можливий вияв гіповітамінозу.
Недостатність кобаламінів проявляється у вигляді мегалобластичної анемії - порушення дозрівання нормобластів і перніціозної анемії (хвороба Аддісона-Бірмера). Крім цього, з'являються скарги на порушення функцій травного тракту, порушення нервової діяльності, серцево-судинної системи.
Вітамін В12-це водорозчинний вітамін групи В, який допомагає трансформувати жири і білки з продуктів харчування в енергію і разом з фолієвою кислотою бере участь у створенні нормальних червоних клітин крові. Адекватне забезпечення організму vit В12 також необхідне для забезпечення нормального функціонування кровоносної системи, травної системи, нервової системи та вищої нервової діяльності.
Схожі презентації
Категорії