Таємниці царства Грибів
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Царство грибів Гриби - це окреме царство організмів, що налічує понад 80 тисяч видів, різних по способу життя, будові і зовнішньому вигляду. Вважається, що всього на Землі півтора мільйони видів грибів. Вони виділені в окреме царство еукаріот.
На відміну від рослин гриби не мають хлорофілу і харчуються гетеротрофний. З іншого боку, гриби мають жорстку клітинну стінку, а більшість з них також, як і рослини, не здатні пересуватися.
Makromitseti Найбільш відомі кожному з нас макроміцети, що є грибами з капелюшками. Це можуть бути різні по своєму систематичному положенню і морфологічним особливостям види, об'єднані наявністю плодових тіл досить крупних розмірів, доступних для спостереження неозброєним оком.
Сапротрофи Більшість макроміцетів селяться на всіляких рослинних залишках - опалій хвої і листі, на гілочках і шишках, стеблах однорічних трав і інших елементах лісового опада, в підстилці - це підстилкові сапрофіти. До сапротрофам також відносяться цвіль (пеницилл, мукор), що селяться на грунті, хлібі, гниючих фруктах, і дріжджі.
Ксилофаги Інша велика група - дереворуйнівні макромицеты, або ксилофаги, - складається з видів, які поселяються на деревині. Багато хто з них живе за рахунок розкладання живої деревини - це гриби-паразити. Паразити можуть жити не лише на деревах, але і на інших рослинах: так, спорынья приголомшує жито.
Симбіотрофи Широко поширені в природі грибы-симбиотрофы, які отримують необхідні для життя органічні речовини за допомогою симбіозу з вищими рослинами (мікориза або грибокорінь). Ймовірно, більшість наземних рослин здатна вступати в такого роду зв'язок з грунтовими грибами.
Їстівні гриби На території України зустрічається безліч видів їстівних грибів. Найбільш поширені: шампіньйони, маслюки, підберезовики, лисички, опеньки, рижики, печіночниці тощо.
Умовно їстівні Умовно їстівні – гриби, які необхідно перед кулінарною обробкою тривалий час варити і видалити відвар, або вимочувати у проточній воді. Невірне приготування може призвести до харчового отруєння. Найбільш поширеними на даній території є: Мухомор червоніючий, Хрящ-молочник, Рядовка фіолетова, Дубовик, Вовнянка тощо.
Отруйні Найбільш поширені отруйні гриби: мухомори, несправжні опеньки, клітоцибе, іноцибе, дощовик несправжній та безліч інших. Клітоцибе червонуватий отруйний (Clitocybe rivulosa (Fr. ex Pers.) Kumm.)
Охорона грибів Про те, що гриби теж повинні підлягати охороні, 25 років тому ще й не підозрювали. Тільки тоді, коли їх кількість помітно зменшилася і цього неможливо було не помітити, почали лунати голоси з вимогою вжити відповідних заходів. Причини, за якими грибів загрожує небезпека зникнення, складаються виключно в діяльності людини. Але при цьому прямий зв'язок - як, наприклад, при вирубці лісів - виявити буває досить важко. Як правило, існує безліч причин, що обумовлюють скорочення грибний флори. До основних причин зникнення грибів належать: Втрата площ через забудову Зниження рівня ґрунтових вод і відведення води Перетворення листяних лісів в хвойні Посадка нетипових для даного регіону дерев Знищення дерев, що становлять мікоризу з грибами Зміна або руйнування чагарникового і трав'яного покриву Вирубка дерев на лісових галявинах, чагарників Підвищення забрудненості повітря і вимирання лісів
М'якуш у маслюка щільний, жовтий, при розрізуванні на повітрі не змінюється, смак і запах приємні. Зустрічається у соснових лісах, у червні - жовтні. Дуже добрий їстівний гриб, проте швидко псується. Використовують свіжим, про запас сушать, солять, маринують.
Клітоцибе червонуватий отруйний (Clitocybe rivulosa (Fr. ex Pers.) Kumm.) Шапка 2-5(6) см у діаметрі, опукло-, плоско- або увігнуторозпростерта, з тонким, плоским, часто лопатеподібним краєм, спочатку біла, блискуча, часто з концентричними кремовими або рудуватими зонами, згодом у центрі червонуваторудувата або червонувато-коричнювата, до краю світліша, призволоженні світло-рудувато- або коричнювата-м'ясо-червона. М'якуш білий, щільний, із слабким приємним запахом. Росте у хвойних і листяних лісах, на галявинах, узліссях (на трав'янистих місцях), луках, пасовищах, групами; у липні — жовтні. Дуже отруйний гриб. Містить мускарин. При вживанні в їжу спричиняє отруєння, часом смертельне.
Значення грибів Значення грибів не обмежується лише використанням їх в їжу. Сапротрофні гриби грають важливу роль в круговороті речовин в природі. Руйнуючи рослинні залишки з тим, аби добути необхідні для життя живильні речовини, сапротрофы повертають частину цих речовин в грунт, роблячи їх доступними для засвоєння іншими рослинами.
Шкідливі гриби Багато грибів шкідливі. Так, цвіль викликає гниття і псування продуктів, зерна, фруктів, а також тканин. Багато гриби-сапрофітів - активні руйнівники деревини. Поселяясь на дерев'яних частинах будинків і інших споруд, на шпалах і стовпах, на штабелях лісоматеріалів в складах, гриби наводять деревину в повну непридатність. Pазличные види головневых грибів приголомшують овес, ячмінь, просо, кукурудзу, пшеницю і інші злаки. Окрім зерна і дерев, гриби-паразити живуть на картоплі, агрусі, яблуках. Так, на зернових культурах живе також гриб-паразит спорынья, що перетворює здорові зернівки на отруйні чорні ріжки. Всі грибкові захворювання поширюються швидко, оскільки спори легко переносяться вітром.
Схожі презентації
Категорії