X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Суть і значення травлення. Вплив сучасних продуктів харчування на здоров’я людини

Завантажити презентацію

Суть і значення травлення. Вплив сучасних продуктів харчування на здоров’я людини

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

“Суть і значення травлення. Вплив сучасних продуктів харчування на здоров’я людини”

Слайд 2

Зміст Вступ Суть і значення травлення Біологічне значення травлення Система органів травлення Вплив сучасних продуктів харчування на здоров’я людини Поняття “харчування” Висновок

Слайд 3

Вступ Людина, аби жити, мусить харчуватись, бо їжа — це «пальне», без якого організм не може функціонувати, їжа дає нам енергію, котра забезпечує нормальну роботу організму, будування й оновлення всіх його структур. Ми є те, що ми їмо. Тому дуже важливим є, що саме ми їмо. Адже, продукти харчування, що ми вживаємо, мають вплив на людський організм як зсередини, так і ззовні.

Слайд 4

Суть і значення травлення

Слайд 5

Біологічне значення травлення Організм людини у процесі життєдіяльності витрачає різні речовини та значну кількість енергії. На покриття цих витрат із довкілля надходять поживні речовини: білки вуглеводи жири мінеральні речовини вітаміни

Слайд 6

Травлення – це складний біохімічний процес, в якому беруть участь різноманітні травні ферменти, завдяки яким гідролізуються полімерні нерозчинні продукти на розчинні, що легко всмоктуються в кров і лімфу та засвоюються.

Слайд 7

Головним чином, виконують будівельну функцію, розщеплюються на амінокислоти. Переважно є енергетичними речовинами Розщеплюються на гліцерин і жирні кислоти Розщеплюються на моносахариди

Слайд 8

Ферменти – певний клас білків, що прискорюють біохімічні реакції. Вони виробляються секреторними клітинами травних залоз в слизових оболонках : рота шлунка кишечника підшлункової залози

Слайд 9

Система органів травлення Травна система – це комплекс органів, які забезпечують надходження в організм і перетворення їжі та води у ньому на прості хімічні сполуки, які здатні засвоюватись та виводитись.

Слайд 10

Слайд 11

1. Травлення у ротовій порожнині Перетравлення їжі починається в ротовій порожнині, де їжа змішується із слиною. В порожнину рота відкриваються три пари великих слинних залоз: привушна підщелепна під’язикова

Слайд 12

Слина містить такі ферменти та білки: Розщеплює складні вуглеводи до мальтози Розщеплює дисахариди до глюкози Робить слину клейкою, завдяки чому їжа легше проковтується Має бактерецидну дію

Слайд 13

2. Ковтання Харчова грудка подразнює рецептори слизової оболонки зіва і глотки, відбувається акт ковтання. Ковтання – складний рефлекторний акт, у якому беруть участь м’язи язика, глотки та гортані, спрямовані на опускання надго- ртанника, який закриває шлях харчовій грудці у дихальні шляхи.

Слайд 14

3. Стравохід З глотки їжа потрапляє у стравохід - м’язову трубку довжиною у дорослої людини – 25 см. Проковтнута харчова грудка рефлекторним скороченням кільцевих м’язів стравоходу просувається в шлунок.

Слайд 15

4. Травлення у шлунку Шлунок – найбільше розширена частина травної трубки – має вигляд зігнутого мішка, що вміщує до 2л їжі. Передня частина(виділяє кислий сік і дуже швидко) Тіло Пілорична частина(виділяє лужний сік і весь час)

Слайд 16

У шлунку на їжу діють: Виробляється шлунковими залозами у неактивній формі і активізується соляною кислотою Сприяє зсіданню молока Розщеплює жири на гліцерин і жирні кислоти Згубно впливає на бактерії, розм’якшує волокнисту їжу, зумовлює набухання білків Допомагає харчовій грудці просуватися до тонкого кишечнику, захищає стінки шлунка від пошкоджень та самоперетравлювання.

Слайд 17

У шлунку їжа затримується від 4 до 11 годин і внаслідок механічної та хімічної обробки перетворюється в харчову кашку – хімус. Далі, завдяки перистальтиці хімус порціями поставляється у дванадцятипалу кишку.

Слайд 18

4. Травлення у тонкому кишечнику Тут відбувається найінтенсивніше перетравлення під дією: Перетворюють складні вуглеводи на моносахариди Перетворює жири на гліцерин та жирні кислоти Розщеплює білкові речовини до амінокислот Розкладає пептони і альбумози на амінокислоти Розщеплює крохмаль Розщеплює тростиновий цукор Розщеплює молочний цукор Розщеплює складні білки – нуклеопротеїни

Слайд 19

Тонкий кишечник виконує роль кишкової гормональної системи, що регулює діяльність шлунково-кишкового тракту. КГС виробляє такі специфічні гормони: секретин – стимулює секрецію рідкої частини панкреатинового соку і інсулін холецистокінін – стимулює секрецію ферментів підшлункової залози і жовчного міхура, моторику кишечнику гастрон – стимулює секрецію соляної кислоти, гальмує моторику 12-палої кишки, евакуацію вмісту шлунка глюкагон – мобілізує глікоген печінки, стимулює роботу мітохондрій клітин печінки

Слайд 20

кохеїн – регулює кишкову активність віллікінін – стимулює скорочення ворсинок тонкого кишечнику ентерокінін –викликає секрецію рідкого і щільного компонентів кишкового соку дуокрінін – стимулює виділення секрету бруннеровськими залозами 12-палої кишки вагогастрон – гальмує шлункову секрецію хімоденін – стимулює секрецію ферментів підшлункової залози

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Біологія