X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Лосось

Завантажити презентацію

Лосось

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Слайд 2

Лосось - представник хижих риб родини Лососевих. Живе в північних водах Атлантичного та Тихого океанів, у річках Європи, які не впадають в Середземне море, у північній і в східній областях Азії, у Північній Америці. За розмірами це великі риби. Дорослі особини можуть досягати 1,5 м та важити більше 30 кілограмів. Загальна характеристика

Слайд 3

Тіло лосося струнке, витягнуте, брускувате, злегка стисле з боків. Майже половину великої голови займає широка паща, щелепи усіяні великою кількістю зубів. Опуклі, чітко виражені очі посаджені високо на лобі. Швидким, блискавичним рухам сприяє характерне розміщення спинного, анального, та черевних плавців, що зміщені ближче до хвоста, лопаті якого дуже широкі. Характерною ознакою є наявність особливого жирового плавця без променів, який розташо- ваний на спинному боці тіла перед хвостовим плавцем. Зовнішній вигляд

Слайд 4

Зовнішня будова

Слайд 5

Забарвлення лосося досить різноманітне і залежить від: - характеру їжі; - властивостей води; - температури середовища; - від періоду життя (до і під час розмноження). Забарвлення

Слайд 6

У пошуках їжі лосось переходить від схованки до схованки в межах обраної ділянки. Під час небезпеки блискавично зникає. Найсприятливішою для нього є температура води +15…+20°С, але при достатньому насиченні її киснем може витримувати температуру до 22°C. На зимівлю спускається до гирл річок та ям, де спокійніша течія. Спосіб життя

Слайд 7

Нереститься лосось на мілководді гірських рік при температурі до 6°C. До місць нересту піднімається проти течії на відстань до сотні кілометрів, долаючи перешкоди до 1,2 м, пороги та водоспади. Нерест

Слайд 8

Після нересту риби худнуть, м’язи світліють і втрачають смакові якості. Часто риби гинуть, але деякі, яких називають “вальчаками”, зимують в тихих глибоких частинах водойми, а навесні, під час повені, скочуються назад в море чи озеро. Нерест

Слайд 9

Зовнішній вигляд лососів, що входять в річки, змінюється. У них з’являється «шлюбний наряд": тіло набуває іншої форми, срібне забарвлення зникає, а в шкірі виникає пігмент, що забарвлює її в темний колір, і вони стають оливково-зеленими або жовто-бурими, чорні плями збільшуються і навколо них часто утворюється червонуватий обідок. Зміна зовнішності

Слайд 10

У самців збільшуються щелепи, а на кінці нижньої щелепи розвивається гачок, який входить у виїмку верхньої щелепи. Збільшується висота риб, промені плавців потовщуються. Така зміна зовнішності називається “лохуванням”, а великих самців називають “лохами”. Зміна зовнішності

Слайд 11

Зміна зовнішності

Слайд 12

1 - нерка самка; 2 - нерка самець; 3 - горбуша самець; 4 - горбуша самка. Статевий диморфізм

Слайд 13

Різноманітність лососевих

Слайд 14

Вчені-біологи у Батл-Крику розводять дуже великих лососів світу. Найбільший екземпляр, якого там виростили, важив 85 фунтів. Але це вже у мертвому вигляді, «в живом же состоянии рыба весила еще больше",- говорять учені. Цікаво про лосося

Слайд 15

Ікра лососевих умовно ділиться на дві категорії: жирову і нормальну. Жирова ікра є як би побічним продуктом найпершої риби, що заходить на нерест. Вона дрібніше нормальної майже в два рази. Погано обробляється. При тривалому зберіганні набуває рибного запаху і окислюється. Ікра лососевих

Слайд 16

Лососева ікра та їхні мальки винищуються у величезній кількості різними ворогами, так що розвивається з них лише 10-а частина. Але найбільшої шкоди цим рибам безумовно завдає людина, яка винищує їх головним чином тоді, коли вони йдуть метати ікру. Доля ікри

Слайд 17

Для людини лососі мають величезне значення, так як м'ясо цих риб червоного кольору, досить смачне і вважається делікатесом. Виловлювання їх з року в рік проводиться в такій кількості, що останнім часом число лососів значно зменшується. Для промислових потреб лосося вирощують на рибних господарствах та фермах. Значення лососевих

Слайд 18

Ось вони, лососі !

Слайд 19

Ось вони, лососі !

Завантажити презентацію

Схожі презентації

Презентації по предмету Біологія