Дріжджі - одноклітинні гриби
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Дріжджі – це одноклітинні гриби Презентація підготовлена вчителем 1категорії Іршанської ЗОШ 1-3 ст. Рябченко Лідією Петрівною
План вивчення 1. Історія вивчення дріжджів. 2.Розміри, форма дріжджів та їх будова. 3. Розмноження і ріст дріжджів. 4. Поширення в природі. 5. Застосування людиною. 6. Дріжджі, які спричиняють захворювання.
Історія вивчення дріжджів Дріжджі одні з найстародавніших “ домашніх організмів” .Тисячі років люди застосовували їх для випічки хліба і вироблення пива та вина. Пиво єгиптяни почали варити за 6000 років до н.е. , а до 1200 року до н.е. опанували технологію випічки дріжджового хлібу.
У 1680 році Антоні ван Левенгук уперше побачив дріжджі в оптичний мікроскоп. Проте не розпізнав у них живих організмів, так як вони не рухались. І лише у 1857 році французький мікробіолог Луї Пастер довів, що спиртове бродіння - це процес, що проводиться дріжджами, а не хімічна реакція, як вважалося до того.
Розміри та форма дріжджів Дріжджі –це одноклітинні гриби. Вони мають розміри від 8 до 10 мкм( мікрон). Форма клітин дріжджів овальна або видовжена.
Розмноження і ріст дріжджів Дріжджі під мікроскопом Розмножуються дріжджі брунькуванням або прямим поділом клітини. Брунькування відбувається так: утворюється випинання, схоже на бруньку, яке поступово збільшується і перетворюється на самостійну клітину. Дріжджі швидко ростуть і розмножуються.
Поширення в природі Місця проживання дріжджів пов'язані переважно з багатими цукрами субстратами: поверхнею плодів і листя, де вони харчуються прижиттєвими виділеннями рослин, нектаром квітів, раневими соками рослин, мертвою фітомасою і т. д., проте вони також поширені у ґрунті (особливо у підстилці і органогенних горизонтах) і природних водах. Дріжджі (роди Candida, Pichia, Ambrosiozyma) постійно присутні у кишечнику і ходах ксилофагів (комах, що харчуються деревиною), багаті дріжджові співтовариства розвиваються на листі, ураженому тлею. Представники роду Lypomyces є типовими мешканцями ґрунту.
Застосування дріжджів Приготування печеного дріжджового хліба одна з якнайдавніших технологій. Дріжджі викликають бродіння вуглеводів з утворенням спирту і вуглекислого газу. Завдяки виділенню вуглекислого газу тісто підходить і стає пухким при випіканні.
Застосування дріжджів Дріжджі, що знаходяться на плодах винограду, використовують для виробництва із винограду вина.
Застосування дріжджів Дріжджі широко використовують у пивоварінні та для виробництва квасу.
Застосування у медицині Висушені пивні дріжджі використовують для виробництва ліків і біологічно активних добавок. Тривалий час випускався препарат Гефефітін, як загальнозміцнюючий лікарський засіб. Рідкі пивні дріжджі традиційно прописувалися ослабленим, особам з алергічними захворюваннями і т. д. Існує ряд препаратів ,що підтримують і поновлюють флору шлунково-кишкового тракту (пробіотики). Доказано, що S. boulardii знімає симптопи гострої діареї удітей], знижує ризик виникнення різних видів діареї удорослих], запобігає реінфекції , знижує частоту скорочень мускулатури кишечника у хворих на синдром подразненого кишечника.
Біологннічне очищення території Деякі дріжджі знаходять потенційне застосування для очищення територій та води (біологічного очищення) . Одним з прикладів є дріжджі Yarrowia lipolytica, які перероблюють пальмову олію у сточних водах млинів, ТНТ (вибуховий матеріал) та багато інших вуглеводнів, наприклад жирні кислоти, жири й олії.
дріжджі є причиною деяких захворювань людини Candida albicans: колонія дріжджових клітин Деякі види дріжджів є факультативними і умовними паразитами, зазвичай викликаючи захворювання у людей з ослабленою імунною системою. Це різноманітні захворювання шкіри .
Перевір себе 1. дріжджі – це багатоклітинні організми. 2. дріжджі належать до еукаріотичних організмів… 3. дріжджі - це одноклітинні гриби. 4. вперше побачив дріжджі Роберт Гук. 5. довів роль дріжджів у спиртовому бродінні А. Левенгук 6. дріжджі живляться цукрами 7. дріжджі поширені як на рослинах, так і в грунті 8. дріжджі застосовують в медицині для лікування деяких захворювань 9. найдавніше дріжджі застосовують для випікання хліба 10 розмножуються дріжджі брунькуванням
Перевір себе 11.широко дріжджі застосовують у пивоварінні та виноробсті 12. дріжджі допомагають виготовити квас 13.деякі дріжджі можуть викликати захворювання людини. 14. дріжджі дуже повільно ростуть 15.роль дріжджів у спиртовому бродінні довів Луї Пастер- французький мікробіолог 16 дріжджі використовують для очищення стічних вод та забруднених територій
Відповіді 1-ні, 2- так, 3- так, 4-ні, 5-ні, 6-так, 7-так, 8-так, 9-так, 10-так,11-так,12-так,13-так,14-ні, 15-так, 16-так На що переробляють цукор дріжджі? (1-воду, 2-вуглекислий газ, 3-воду і вуглекислий газ) Яку особливість “показують” дріжджі при сходженні тіста ( підніманні тіста) ? Чому дріжджі належать до еукаріотів, а не до прокаріотів?
Домашнє завдання Цікавинки про дріжджі підготувати. Скласти запитання для однокласників про дріжджі.
Схожі презентації
Категорії