X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Культова арабо-мусульманська архітектура

Завантажити презентацію

Культова арабо-мусульманська архітектура

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Презентація на тему: “Культова арабо-мусульманська архітектура” Виконала: Шевчук Лідія

Слайд 2

Самобутня високорозвинена арабо-мусульманська культура посідає одне з найважливіших місць у скарбниці світової культури. Вона процвітала від Індії до Іспанії, включаючи Близький і Середній Схід та Північну Африку. Її вплив відчувався і відчувається зараз у багатьох регіонах світу.

Слайд 3

Унікальність цієї культури обумовлена особливостями ісламу, який становить не просто світову релігію, я цілісну культуру — право і державу, філософію і мистецтво, релігію і науку.

Слайд 4

Основною архітектурною культовою спорудою ісламу є мечеть, де збиралися і збираються для молитви послідовники Пророка Магомета. Мечеті, що являють собою обгороджений двір і колонади, були створені в Басрі, Куфі та Фу статі. Архітектурні елементи мечеті послужили основою для формування мусульманських понять про красу: божественна досконала краса — купол мечеті («джамал»), божественна велич — мінарет («джалал») і божественне ім’я — вислови з Корану на зовнішніх поверхнях мечеті (чсифат»).

Слайд 5

Мечети

Слайд 6

Середньовічні архітектори Арабського Сходу створили нові типи монументальних культових і світських будівель: • мечеті - молитовні будинки мусульман; • мінарети - вежі, з яких закликають віруючих на молитву; • медресе - мусульманські духовні училища; • караван-сараї і криті ринки, що відповідали розмаху торгової діяльності міст; • палаци правителів, укріплені цитаделі, фортечні стіни з воротами і вежами; • мавзолеї - монументальні поховальні споруди, що містять камеру з останками померлого та поминальну залу.

Слайд 7

Особливо велике поширення мала поезія. Мусульманські володарі не шкодували коштів, аби наблизити до себе поетичну знаменитість, утримували часто цілу армію придворних поетів. Традиційно вони розглядали слово поета як засіб власного звеличення, адже прекрасні вірші одразу ставали надбанням базару, де вирувало релігійно-культурне й політичне життя того часу.

Слайд 8

Ліричні поети займають у літературі Арабського Сходу особливе місце. Звичайно, серед них були й римувальники хвалебних од, і придворні блюдолизи, і своєрідні пропагандисти, котрі виконували замовлення того чи іншого правителя чи правлячих кіл.

Слайд 9

Але в ліриці, яка витримала перевірку часом, розкриваються внутрішні переживання людини, різноманітні стани її духовного життя, відображаються її поривання до найвищих цінностей земного життя — любові, мудрості, справедливості, мужності.

Слайд 10

Дякую за увагу!!!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура