X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Значення харчування для повноцінного розвитку та життя людини

Завантажити презентацію

Значення харчування для повноцінного розвитку та життя людини

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Доц. Кубей І.В. Значення харчування для повноцінного розвитку та життя людини

Слайд 2

План 1. Поняття про раціональність харчування. 2. Основні принципи раціонального харчування. 3. «Піраміда» харчуваня. 4. Окремі рекомендації щодо харчування.

Слайд 3

Їжа — одна з найбільших радощів життя, її вибір залежить від традицій, культури, навколишнього середовища, від харчових потреб людей, різних за віком, статтю і способом життя. Їжа — істотний складовий елемент соціального спілкування, важливий соціальний компонент життя.

Слайд 4

На сьогодні у світі накопичилось достатня кількість даних про зв'язок харчування і здоров'я та різке погіршення ситуації в Україні як із забезпеченням населення необхідним харчування, так і з основними показниками здоров'я.

Слайд 5

Академiк О.Ф. Тур Правильне харчування є суттєвим моментом в життi дитини i разом з тим одним з найважливiших та найефективнiших факторiв в системi суспiльних та iндивiдуальних профiлактичних заходiв, якi зберiгають здоров'я i життя дiтей".

Слайд 6

Серед факторів впливу на здоров’я  розрізняють: якість харчування  - 60% ; - міцність та лабільність нервової системи – 20%; - стан хребта – 14%; - дія вірусів – 6%.

Слайд 7

Їжа є одним із важливих факторів навколишнього середовища, який впливає на стан здоров’я, працездатності, розумового та фізичного розвитку, а також на тривалість життя людини

Слайд 8

В XVII ст. адмірал англійського флоту Джордж Ансон в боях з з іспанською флотилією не втратив ні одного солдата, а від епідемії цинги, яка виникнула на кораблях, в нього загинуло 800 людей из 1000.

Слайд 9

Після того, як на Алєутські острови в 1912 р. були завезені рафіновані продукти (цукор, борошно, консерви), у дітей швидко розповсюдився карієс зубів и вже в 1924 р. майже все молоде населення Алеут, що вживало нову завезену їжу, страждало від карієсу (з досліджень E. Nuron)

Слайд 10

Основні порушення в харчування - надлишок в їжі вуглеводів і жирів тваринного походження - дефіцит овочей, фруктів - порушення режиму харчування

Слайд 11

Що таке раціональне харчування? Раціональний - від латинського «Rationalis» - розумний. Це фізіологічно повноцінне харчування здорових людей, яке є різноманітним і збалансованим по всім компонентам.

Слайд 12

І-й принцип раціонального харчування : Його енергетичнка цінність повинна відповідати енергетичним затратам організму.

Слайд 13

ІІ-й принцип раціонального харчування : відповідність хімічного складу харчових речовин фізіологічним потребам організму (поліненасичені жирні кислоти, мікроелементи, незамінні амінокислоти)

Слайд 14

ІІІ-й принцип раціонального харчування : Щоденно в певній кількості і співвідношенні в організм повинно поступати близько 70 інгредієнтів, більшість з яких не синтезуються в організмі і тому є життєво необхідними. Оптимальне забезпечення організму цими харчовими речовинами можливе тільки при різноманітному харчуванні

Слайд 15

ІУ-й принцип раціонального харчування : Режим харчування – це регулярність, кратність та чергування прийомів їжі. Режим харчування, так як і потреба в харчових речовинах і енергії, змінюється в залежності від віку, фізичної активності.

Слайд 16

ПІРАМІДА ХАРЧУВАННЯ (Програма ВООЗ СINDI (The Соuntrywide Integrated Noncommunicable Dіsеasе intervention)

Слайд 17

Піраміда створена з використанням кольорової схеми світлофора: зелений — вживай без обмежень; жовтий — споживай обачливо; червоний — поміркуй чи варто вживати. Піраміда харчування рекомендована ВООЗ як дієтологічна модель побудови здорового харчового раціону. В основу її створення покладені необхідні для здорового харчування продукти, різноманітність та співвідношення яких вона ілюструє.

Слайд 18

За рекомендаціями ВООЗ більше половини добової енергії повинно надходити з продуктами, що входять до двох нижніх зелених шарів піраміди, а саме: з хлібом, зерновими, макаронними виробами, рисом і картоплею

Слайд 19

Зелений рівень Рослинна їжа повинна бути різноманітною, оскільки жоден з продуктів не може забезпечити організм всім необхідним. Наприклад, картопля забезпечує вітаміном С, але не забезпечує залізом, а зернові продукти — навпаки. Зелений рівень піраміди ілюструє різноманітність рослинних продуктів, необхідних для здорового харчування.

Слайд 20

Зелений рівень Із продуктів, що входять до верхнього зеленого шару піраміди, ВООЗ рекомендує споживати щодня не менше 400 г овочів (додатково до картоплі) та фруктів, тобто 5 порцій

Слайд 21

Зелений рівень Одна порція рівноцінна одному яблуку чи груші, або овочам вагою приблизно 80 г. Краще вживати свіжі овочі та фрукти відповідно до сезону, бажано місцевого виробництва. Припустиме також споживання свіжозаморожених та сушених овочів і фруктів, корисні й консервовані, хоча вони і не містять вітаміну С.

Слайд 22

Жовтий рівень - закликає до обачливості. - В пропорціональному відношенні для здорового раціону харчування продукти цієї зони необхідні в малих кількостях. З правого боку розташовані м'ясні і рибні продукти, яйця, горіхи та бобові. - Жирні сорти м'яса і м'ясопродуктів доцільно заміняти квасолею, бобовими, рибою, яйцями, птицею та пісним м'ясом. -Оскільки організм потребує щодня лише 0,8 г білка на кілограм ідеальної маси тіла, вживати ці продукти необхідно в малих кількостях. -З лівого боку цієї зони знаходяться продукти з великим вмістом кальцію, а саме: сири, нежирне молоко та молочні продукти

Слайд 23

Доктор Пааво Айрола, ведучий спеціаліст в області дієтології та природознавчої біології, вважає: «20 років тому назад рахувалося, що щоденна норма вживання білку складає 150 г, а сьогодні офіційно признана норма знизилася до 45 г. Організм не потребує велику кількість білка, щоденна норма його складає не більше 30-45 г. Щоб отримати 45 г білку в день, зовсім не обовязково їсти мясо. Повноцінна вегетаріанська дієта, що складається з злаків, бобових, горіхів, овочей і фруктів, цілком забезпечує людину необхідною кількістю білку".

Слайд 24

Червоний рівень На верхівці піраміди розташована червона зона продуктів, перед вживанням яких слід добре поміркувати. Адже сюди входять продукти з високою енергетичною цінністю і незначним вмістом мікроелементів. Продукти цієї групи в надзвичайно малих кількостях потрібні лише для забезпечення додаткової енергії понад ту, що вже забезпечена іншими групами продуктів.

Слайд 25

Формула здорового живлення це сума рівнозначних доданків: економічні можливості + асортимент харчових продуктів + рівень освіти в питаннях раціонального харчування.

Слайд 26

Збалансоване харчування Лікувально-профілактичний ефект отримаємо -на рівні організму – через 1-2-роки -на рівні популяції – через 10-20 років (зниження смертності, збільшення середньої тривалості життя)

Слайд 27

Для раціонального здорового харчування необхідно взяти за правило заміну продукти на наступні: Цукор рафінований Цукерки, солодощі Шоколад чай Сухі фрукти, березовий чи кленовий соки, мед, патоку ячмінну, кукурудзяну Сухі фрукти, мед Курагу Трави, тмін

Слайд 28

Для раціонального здорового харчування необхідно взяти за правило заміну продукти на наступні: Сіль морську сіль, морську капусту, запашні трави на пророслі пшеницю, ячмінь, жито, люцерну, конюшину, соняшник, сочевицю, розмочену гречану крупу, пшоно, кукурудзу, рис на сірий, чорний, на заквасці, прісні коржі Варені зернові Білийхліб

Слайд 29

Для раціонального здорового харчування необхідно взяти за правило заміну продукти на наступні: Мясо тварин Кава, какао Газовані води Алкоголь Смажені або рафіновані жири горіхи, боби, жовток яйця ячмінь, цикоій, коріння, трави чисту воду чи талу свіжі соки, фукти олія холодного віджиму

Слайд 30

Для раціонального здорового харчування необхідно взяти за правило заміну продукти на наступні: Консерви Рослини, вирощені на хімічних добривах Харчі варені Сало Старі звички свіжі продукти Екологічно чисті рослини по можливості сирі покищо не заміняти (не переїдати) на перехідний період незбагненною радістю життя

Слайд 31

Сильно кислотоутворюючі продукти Мясо і вироби з нього Риба Яйця сири тверді Солодощі продукти з білої муки Алкоголь кава

Слайд 32

Сильно лужноутворюючі продукти Овочі Свіжі фрукти Картопля Зелений салат

Слайд 33

Слабо кислотоутворюючі продукти Сир домашній Сметана Горіхи Продукти з муки грубого помолу каші

Слайд 34

Слабо лужноутворюючі продукти Сухофрукти Сире молоко гриби

Слайд 35

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Різне