X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
“ОВОЧІ УКРАЇНИ - 2020”

Завантажити презентацію

“ОВОЧІ УКРАЇНИ - 2020”

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ ІНСТИТУТ ОВОЧІВНИЦТВА І БАШТАННИЦТВА НААН ПІЛОТНИЙ ПРОЕКТ “ОВОЧІ УКРАЇНИ - 2020” Директор ІОБ НААН, С.І. Корнієнко

Слайд 2

Слайд 3

Показники виробництва овочевих культур в Україні в середньому за 2009-2011 рр. Культури Площа, тис. га Валовий збір, тис. т. Урожай ність, ц/га Вироб- лено на 1 особу, кг Рекомендовані середньо душові норми споживання, кг Виробниц- тво до рекомен- дованої норми, % Овочі відкритого грунту, 470 8366 178 183 136 135 у т.ч. Огірок 52 718 138 16 10 160 Капуста 75 1702 227 37 29 128 Морква 48 754 157 17 9 189 Цибуля 62 992 160 22 9 244 Буряк столовий 41 787 192 17 10 170 Томат 83 1809 218 39 39 100 Часник 20 162 81 4 2 200 Інші 89 1442 162 31 28 111 Овочі захищеного ґрунту 3 385 1284 8,4 10 84 Овочі відкр. і захищ. ґрунту 473 8751 185 191,4 134,0 143

Слайд 4

Слайд 5

Слайд 6

Структура виробництва овочів відкритого ґрунту, % (2011 р.) сільськогосподарські підприємства господарства населення

Слайд 7

Динаміка собівартості виробництва овочів відкритого грунту (грн/ц)

Слайд 8

Ємність наявних потужностей та тих що будуються в областях для зберігання овочів, тис. тонн (станом на 20.02.2012 року) - наявні овочесховища (1,3 млн. тонн) Рівне Сімферополь Житомир Луцьк Київ Суми Хмельницький Вінниця Кіровоград Черкаси Полтава Луганськ Харків Чернівці Ужгород Ів.-Франківськ Львів Тернопіль Одеса Миколаїв Запоріжжя Донецьк Дніпропетровськ Херсон 13,9 18,9 14,6 17,3 100 100 118,5 2 58 72,8 75,6 9 16 5,2 6,2 4 4,8 151 2,5 3,6 31,6 5,3 70 82 35,6 18 30,5 24,6 38,8 68,6 142,3 27 2,2 6,6 7,8 77 213,7 321,9 13,7 20 73,8 82,9 3,5 4,6 38,8 6,3 52 3,2 - що будуються, (1,2 млн. тонн) 67 Чернігів 72,8 3,6 На сьогодні забезпеченість овочесховищами становить понад 988 од. загальною ємністю 1,3 млн. тонн, у т.ч.: приближеними до сучасних умов - 20% та відповідають європейським стандартам - 10%

Слайд 9

Оптові ринки сільськогосподарської продукції (станом на 01.11.2011 року) - ринки, що введені в експлуатацію – 3,2 млн.тонн Рівне Сімферополь Житомир Луцьк Київ Чернігів Суми Хмельницький Вінниця Кіровоград Черкаси Полтава Луганськ Харків Чернівці Ужгород Ів.-Франківськ Львів Тернопіль Одеса Миколаїв Запоріжжя Донецьк Дніпропетровська Херсон - ринки, що будуть введені в експлуатацію до 2020 р. – 5,3 млн. тонн Маріуполь

Слайд 10

Проблеми галузі, що потребують значної уваги: Недостатні обсяги виробництва овочевої продукції, що не забезпечують медично-обгрунтовану норму споживання населенням - 161 кг на 1 людину та зростання обсягів експорту Основна частка виробництва овочів (86 -90 %) сконцентрована в дрібнотоварному секторі (господарства населення), що призводить до їх високої собівартості та неконтрольованої якості Недостатні обсяги виробництва вітчизняного насіння через відсутність виробничої інфраструктури Значні втрати овочевої продукції (до 40%) через недостатню та застарілу інфраструктуру по зберіганню овочів Обсяги та асортимент переробленої овочевої продукції, в т. ч. і глибокої переробки не забезпечують потреби споживача Недостатня забезпеченість якісно новими зразками техніки Недостатній об’єм та асортимент виробництва продукції захищеного ґрунту Відставання процесів формування ринку органічної овочевої продукції від європейського та світового (частка українського органічного ринку 1% проти 10-30% світового).

Слайд 11

- недостатні обсяги виробництва насіння обсяг та асортимент переробленої продукції недостатній об’єм та асортимент виробництва продукції захищеного грунту Проблеми галузі, що потребують першочергового вирішення:

Слайд 12

Можливі варіанти розвитку галузі

Слайд 13

ОПТИМАЛЬНИЙ ВАРІАНТ РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМИ: Інноваційно-інвестиційний шлях розвитку галузі Концентрація державних, приватних фінансових ресурсів на найбільш проблемних напрямках: стимулювання виробництва овочів та насіння, переробки та їх просування до споживача через економічні, правові та організаційні заходи

Слайд 14

Розробити перспективні енергоощадні технології виробництва овочевої продукції на базі нових способів і засобів посіву, догляду за рослинами, нових систем зрошення, удобрення, захисту рослин, зберігання, переробки та методів логістики Створити нові конкурентоспроможні сорти і гібриди овочевих культур із залученням генетичних ресурсів, сучасних методів біотехнології, імунітету, прикладної генетики Розробити нові та удосконалити існуючі методи насінництва овочевих культур при застосуванні краплинного та інших способів зрошення Довести обсяги виробництва насіння вітчизняних сортів і гібридів до рівня 75-80% від загальної потреби Розробити та впровадити систему «Органічне виробництво» і довести її частку до 20% у структурі загальних посівних площ Розробити національні стандарти виробництва, зберігання та переробки овочевої продукції гармонізовані з міжнародними та європейськими Реконструювати існуючі овочесховища (місткістю 1,3 млн. т) та побудувати сучасні овочесховища (місткістю 1,2 млн. т) Створити систему торгівлі овочевою продукцією через продовольчі ринки (дрібні овочеві ринки, крупнотоварні ринки, супермаркети) з перевіркою показників якості продукції На регіональному рівні сприяти створенню кооперативів з вирощування, заготівлі і зберігання овочевої продукції Вжити заходи щодо обмеження імпорту овочевої продукції і насіння та посилити контроль за їх якістю З метою технічної модернізації галузі овочівництва активізувати фінансові потоки через лізинг-операції Шляхи і способи реалізації Проекту:

Слайд 15

Сьогодні необхідно направити зусилля на вирішення основних і найбільш актуальних проблем овочівництва: забезпечити галузь вітчизняним насінням збільшити обсяг та асортимент продукції захищеного грунту

Слайд 16

Одним з проблемних напрямків, на вирішення якого спрямований даний проект, є відновлення системи виробництва насіння овочевих культур

Слайд 17

Динаміка посівної площі і валового збору насіння овочевих рослин по Україні

Слайд 18

Структура посівних площ під насінниками овочевих рослин України за категоріями господарств, %

Слайд 19

Імпорт насіння овочевих рослин, т

Слайд 20

Розміщення насінників овочевих рослин за природно-кліматичними зонами України, 2011 рік, %

Слайд 21

Потреба добазоваого, базового та сертифікованого насіння основних овочевих культур для всіх категорій господарств України * Зелений горошок, часник, цибуля зелена, квасоля, малопоширені культури

Слайд 22

Динаміка площ товарних посівів овочевих культур, зайняті під сортами і гібридами вітчизняної селекції, тис. га

Слайд 23

Організаційна структура насінництва овочевих рослин України Міністерство аграрної політики України Національна академія аграрних наук України Асоціація «Українське насіннєве товариство» ІОБ НААН Дослідні станції Виробництво добазового насіння ІОБ та його мережа Дослідні господарства, Елітгоспи Виробництво базового насіння Господарства різних форм власності Виробництво сертифікованого насіння Торгові дома по закупівлі та реалізації насіння Кооперативи з вирощування товарних овочів

Слайд 24

Основні інвестори виробників насіння овочевих культур ІОБ НААН Дослідні станції Виробництво добазового насіння ІОБ та його мережа Дослідні господарства, Елітгоспи Виробництво базового насіння Кількість господарств – 18-22 Середня площа с/г угідь – 150-180 га Господарства різних форм власності Виробництво сертифікованого насіння Кількість господарств – 40-45 Середня площа с/г угідь – 250-300 га Підтримка держави за Програмою “Селекція в первинних ланках насінництва” Вітчизняні та іноземні інвестори

Слайд 25

В якості об’єкта інвестування пропонується Інноваційний бізнес-проект «Господарство з вирощування сертифікованого насіння овочевих культур (морква, буряк столовий, огірок)» площею 240 га Даний проект є фінансово привабливим для вітчизняних та іноземних інвесторів

Слайд 26

Ефективність Інноваційного бізнес-проекту «Господарство з вирощування сертифікованого насіння овочевих культур (морква, буряк столовий, огірок)» на площі 240 га Витрати на всю площу, млн. грн. 8,8 Валовий збір, ц 1440 Виручка, млн. грн. 15, 3 Чистий прибуток, млн. грн. 6, 5 Витрати на придбання техніки, млн. грн. 4,7 Термін окупності, роки 2

Слайд 27

– довести щорічний прибуток по галузі до 150 млн. грн. – довести частку вітчизняного сертифікованого насіння до 2020 року на рівні 80% – задовольнити попит товаровиробника вітчизняним насінням та високоякісною, доступною за ціною, овочевою продукцією – знизити техногенне навантаження на навколишнє середовище до вимог міжнародних стандартів – поліпшити ситуацію в економічній та соціальній сферах (створити додаткові робочі місця до 5 тис.місць) Реалізація запропонованої структури дозволить:

Слайд 28

Обсяг фінансування галузі насінництва на 2013 – 2020 роки Найменування завдання Найменування заходу 2013 р. 2020 р. ВСЬОГО ЗАГАЛЬНЕ ФІІНАНСУВАННЯ за 2013-2020 рр, млн. грн Фінансування, млн. грн Фінансування, млн. грн державний бюджет місцевий власні кошти та інвестиції державний бюджет місцевий власні кошти та інвестиції державний бюджет місцевий власні кошти та інвестиції Державна підтримка галузі насінництва Виплата дотацій за 1 га посіву насінників овочевих культур, в т.ч. баштанних 300 грн/га) 2,5 0,5 - 2,5 0,5 - 20,0 4,0 Часткове відшкодування вартості затрат на вирощування, засоби механізації, ЗЗР, удобрення, зрошення (25% ) 68,0 17,0 - 68,0 17,0 - 544,0 136,0 Надання державної підтримки з відшкодування елітної надбавки господарствам (20% на однорічних культурах, 30% - на дворічних ) 7,0 - - 7,0 - - 56,0 Компенсація вартості по кредитам на закупівлю техніки (іпотека – 7%) 7,8 - - 7,8 - - 62,4 Проводти підтримку вітчизняних сортів та гібридів при внесенні до Реєстру (50%) 7,5 - - 7,5 - - 60,0 Часткове відшкодування вартості електроенергії для вирощування насіння в умовах закритого грунту та зрошуваних землях (50%) 0,05 0,1 - 0,05 0,1 - 0,4 0,8 Модернізація сховищ та складських приміщень для зберігання маточників (30%) 18,0 12,0 30,0 18,0 12,0 30,0 144,0 96,0 240,0 Державна підтримка наукових установ Виконання програми «Селекція в первинних ланках насінництва» ІОБ НААН та його мережа 2,2 - - 2,2 - - 17,6 ВСЬОГО 113,07 29,6 30,0 113,07 29,6 30,0 904,56 236,8 240,0

Слайд 29

Посівні площі, валові збори, урожайність овочів захищеного грунту в Україні (всі категорії господарств) Перець, солодкий, баклажан, редиска, цибуля зелена, петрушка, кріп, салат

Слайд 30

ПЛОЩІ ПІД ОВОЧАМИ ЗАКРИТОГО ГРУНТУ, ТИС. ГА

Слайд 31

Сьогодні в Україні діє понад 78 тепличних комбінатів. З них найбільшими є: ВАТ «Комбінат" Тепличний "» (48,5 га) – Київська область; СТОВ «Кримтеплиця» (24 га) – АР Крим; ЗАТ «Зміївська овочева фабрика» (47 га: з них 24 га плівкових теплиць) – Харківська область; Агрокомбінат «Пуща Водиця» (36,6 га, в тому числі зимових теплиць – 91,2 тис. м2, плівкових - 191,9 тис. м2) – Київська область; Тепличний комбінат «Провесінь» (18 га) – Львівська область; Уманський тепличний комбінат (28 га) – Черкаська область.

Слайд 32

Споживання тепличних овочів на одну особу на рік

Слайд 33

Проблеми, що стримують розвиток тепличного овочівництва високі ціни на енергоносії (природний газ та електроенергію), скло, матеріали, добрива, засоби захисту рослин; низька урожайність внаслідок порушення технологічних процесів при виробництві тепличної овочевої продукції; низька адаптованість наявних сортів та гібридів до умов захищеного ґрунту; недостатній асортимент продукції (томат, огірок); до 40% імпорту, що істотно знижує ціни на продукцію вітчизняних виробників; високі процентні ставки на банківські кредити

Слайд 34

Шляхи вирішення проблеми: введення в дію нових теплиць площею 1,3 тис. га, в тому числі - весняних в кількості 750 га та 580 га зимових теплиць державна підтримка будівництва споруд захищеного грунту (до 50% вартості) створення нових гібридів для всіх типів захищеного грунту інтенсифікація виробництва овочевої продукції розширення асортименту культур надання виробникам овочів у захищеному грунту низки пільг (пільгові кредити, відшкодування частки витрат на енергоносії) активізація діяльності дорадчих служб із питань захищеного грунту забезпечення належного контролю за якістю продукції

Слайд 35

БУДІВНИЦТВО НОВИХ ТЕПЛИЧНИХ КОМПЛЕКСІВ У 2010-2020 роках, га

Слайд 36

В рамках виконання заходів галузевої програми “Овочі – 2020” та затверджених і діючих регіональних програм розвитку галузі овочівництва ставиться завдання ввести в дію близько 580 га зимових теплиць. В якості об’єкта інвестування пропонується Інвестиційний бізнес-проект “Будівництва тепличного комплексу для вирощування овочевих та зеленних культур” площею 10га Даний сегмент розвитку овочевого ринку є привабливим та прибутковим бізнесом для вітчизняних і закордонних інвесторів

Слайд 37

Ефективність Інвестиційного бізнес-проекту “Будівництва тепличного комплексу для вирощування овочевих та зеленних культур” площею 10 га * за умови дії Постанови КМУ № 305 від 2 березня 2011 року «Про затвердження Порядку використання коштів, що спрямовуються на часткове відшкодування вартості будівництва нових тепличних комплексів»

Слайд 38

Реалізація аналогічних проектів на площі 580 га дозволить: довести рівень споживання до медично-обгрунтованої норми 13 кг на одну людину; підвищити урожайність томатів – до 60 кг/м2 та огірків – до 30 кг/м2, а також окремих зеленних культур – до 10 кг/м2 за рахунок: впровадження в спорудах захищеного грунту прогресивних технологій забезпечення повноцінного живлення овочевих культур дотримання оптимальних параметрів мікроклімату впровадження інноваційних сортів та гібридів

Слайд 39

Основні параметри проекту “Овочі України – 2020” – Збільшення валового виробництва овочів відкритого та закритого грунту до 12,0 млн. тонн на загальну суму 31,2 млрд. грн. – Довести обсяг експорту вітчизняних овочів до 2,5 млн. тонн; – Зростання внутрішніх (до 70%) та зовнішніх (біля 30%) інвестицій в найбільш проблемні напрямки галузі – Збудувати нові овочесховища загальною ємністю 1,2 млн. тонн – Введення в дію нових оптових ринків сільськогосподарської продукції загальної ємністю 5,3 млн. тонн – Доведення у відкритому (до 250 ц/га) та захищеному грунті урожайності (до 30 кг/м2) за рахунок впровадження інновацій у виробництво – Доведення частки органічного овочевого ринку до 20% – Технологічне переоснащення галузі у відповідності до вимог ЄС – Забезпечення зростання робочих місць до 95 тис. чол. – Забезпечення на державному рівні ресурсної та регуляторної політики в період реалізації проекту – Поліпшення соціальної інфраструктури сільської території

Слайд 40

Схема селекційно-індивідуального відбору на прикладі цибулі ріпчастої на насіння еліти Супер-супереліта від селекціонера Відбір 300-1000 шт. цибулин 5% відбір На супереліту (200 кг) Залишок на товарні цілі І-й рік – посів на маточник супереліта + відбір насіннєвих рослин (від 300 до 1000 шт.) ІІ-й рік – висадка маточника І-й рік – посів на маточник Ділянки (розсадник розмноження ІІ-го року) 25% відбір на еліту (залишок на товарні цілі) ІІІ-й рік – висів насіння Додатки

Слайд 41

Схема селекційно-індивідуального відбору однорічних культур (томат) Супер-супереліта (отримано від селекціонера) 5% відбір супереліта 25% еліта) 70% на товарні цілі (залишок) І-й рік – посів, сортопрочистки і збір на товарні цілі ІІ-й рік еліта І репродукція)

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Різне