органи чуття
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
У людини є п’ять органів чуття. Органи чуття дають організму інформацію про навколишній світ. Подразнення по нервах передаються в головний мозок. зір нюх слух смак дотик
1 2 3 4 5 зіниця сітківка рогівка кришталик зоровий нерв Як людина бачить? світло око мозок Це виконують зіниця,сітківка,рогівка, кришталик і зоровий нерв, який передає імпульси в мозок
Сліпі люди зовсім не бачать і орієнтуються в просторі, сприймаючи все на слух, нюх і дотик. БЕРЕЖИ ОЧІ! Сонцезахисні окуляри потрібні: При засмазі При катанні на човні При ходьбі на лижах При іграх в снігу Ніколи не дивись на сонячне затемнення. Прямі сонячні промені можуть зробити людину сліпою менш, ніж за хвилину
1. Не можна читати лежачи. 2. Не можна читати, коли погане освітлення. 3. Промені світла повинні падати на книгу зліва або зверху. 4. Книгу тримати не ближче ніж 30 см від очей. 5. Не можна читати книгу і дивитися телевізор одночасно: це може призвести до перенапруження очей. 6. Кожну годину потрібно давати очам відпочити 10-15 хвилин. 7. Не можна читати в транспорті. 8. Обмежити час перебування перед телевізором і комп’ютером.
*Небезпечно самостійно чистити вуха глибоко всередині: можна пошкодити слуховий прохід. *Сильні звуки дуже небезпечні. Вони можуть пошкодити перетинки і можна оглухнути.
БУДОВА ВУХА вушна раковина слуховий прохід барабанна перетинка завитка слухові кісточки слухова труба Звукові хвилі направляються по слуховому проходу, заставляючи коливатися слухові кісточки та рідину у завитці. Коливання передаються слуховому нерву, який відправляє повідомлення головному мозку. слуховий нерв
Пахощі квітів,парфумів,мила приносять радість і задоволення. Запах їжі збуджує апетит. Запах газу, бензину чи диму попереджають про небезпеку. Запахи ми відчуваємо, коли найдрібніші частинки цих речовин потрапляють нам в ніс і подразнюють нюхові рецептори. Щоб зберегти нюх, старайся вберегти себе від застуди
Різні частини язика відчувають смак речовини,що потрапила до рота. Вона може бути кислою, солоною, гіркою чи солодкою. На поверхні язика розміщені тисячі смакових сосочків, за допомогою яких людина розпізнає смак.
Шкірою людина відчуває холод, тепло, біль, дотик. Чутливість шкіри дозволяє уникнути обморожень, поранень, опіків. Наша шкіра отримує інформацію завдяки рецепторам – чутливим нервовим закінченням. Вони по нервах передають інформацію головному мозку.
Прати Е. Тело человека. Енциклопедия для детей. – ООО «Издательская Группа Аттикус»,2008 Уокер Р. Анатомія людини. Ілюстрований атлас для дітей. - Онікс 21 століття,2001 Інтернет-ресурси: www.ex.ua http://images.yandex.ua/ http://uk.wikipedia.org/wiki/
Схожі презентації
Категорії