X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Українська символіка

Завантажити презентацію

Українська символіка

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

«Українська символіка як складова становлення держави» Виконала Учениця 10 Б класу Драбівського НВК «школа - гімназія» Гончарук Яна

Слайд 2

Актуальність: Моя робота є надзвичайно актуальною в наш час, адже сучасне покоління так мало знає про походження національних символів. Також її можна застосовувати як додатковий матеріал на уроках правознавства та історії України.

Слайд 3

Мета: Дуже прикро, що й сьогодні часто доводиться чути: національною символікою не треба нікого роздратовувати, бо це, мовляв, символіка Петлюри і Бандери. З огляду на такі підходи маю своєчасно, правдиво і кваліфіковано роз`яснити походження національної символіки, аби люди самі вирішували, що повинно залишитись в оновленому суспільстві.

Слайд 4

Джерельна база: 1. Білокінь С. Погляньмо в глиб історії // Літ. Україна. - 1989. - 6 лип. 2.Винклер П. П. Герби городов, губерній, областей и посадов Росийской империи, внесенные в Полное собрание законов за 1649-1900 гг. - СПб., 1900. З. Воссоидинение Украины с Россией: Документы и материали: В З т. - М: Изд-во АНСССР, 1953-1954. 4.Голомозда К., Павловский О. Українська національна символіка, походження, традиції, Доля. - К.:Ррепринт Інституту історії АН УРСР, 1989 - № 12. 5.Гречло А. Національний прапор Пам'ятки Укр. -1989. № 4. 6.Ісаєвич Я. С. Бойові прапори козацького війська. С. 85 – 87 7. Дашкевич Я. Символи, символи. - Львів, 1990. 8. Длугош Я. Грюнвальдськая битва. - 1962. 9. Енциклопедія Українознавства. Словникова частина. 1970. 10. Документи про визвольну війну українського народу, 1648 - 1654. 11. Климентович Р. Герби Підляшшя і Полісся. 1965.

Слайд 5

Зміст: Вступ 1.1 Герби 1.2 Історія виникнення тризуба 1.3 Вибір Герба УНР 2.1 Прапор 2.2 Затвердження національного прапора України 3.1 Національний Гімн 4. Висновки

Слайд 6

Висновки: Отже, аналізуючи Доробку з окресленої проблеми дає підставу зробити висновок, що особливості становлення і функціонування української національної, а згодом і державної символіки визначилася розвитком конкретних політичних обставин доби національно-визвольних змагань 1917-1921 рр. символіка має служити вихованню патріотичного почуття у громадян, сприяти піднесенню національної свідомості. Історію не можна переінакшити. А тому ніяка ідеологія не зможе ніколи викинути з минулого народу жодної сторінки, особливо ж тієї, котра пов'язується з боротьбою за свободу і незалежність. Наші батьки і діди змагалися за волю України під предковічними символами, які передали у спадщину синам. І ці святині - герб тризуб, синьо-жовтий прапор, гімн «Ще не вмерла Україна», козацькі клейноди ~ будуть і далі кликати до відродження національної самосвідомості, до творення нового світлого життя, Доки тече Дніпро в Чорне море, доти й будуть шанувати ці святині.

Слайд 7

Додатки: Старовинне зображення мисливця з соколом: Символом-тризубом.

Слайд 8

Додаток 2:

Слайд 9

Додаток 3:

Слайд 10

Додаток 4:

Слайд 11

Додаток 5: Павло Тичина так описав проголошення Української Народної Республіки: Ой що в Софійському заграли дзвони, затремтіли, Не білі голуби - ангели в небі полетіли, Ой там зібралися під прапори, під сонячні ще й сині. Віднині - не буде більше пана у вільній Україні. Олесь Гончар образно передав своє бачення про прапор: Українське військо, мов з могили, встало. Загриміло в бубни, у сурми заграло. Розгорнуло прапор сонячно - блакитний. Прапор України, рідний, заповітний!

Слайд 12

Додаток 6: Пісня-гімн козаків: «Нумо, хлопці, до зброї»: Ой зібрались були чайку рятувати, Славу добувати. Ой чи пан, чи пропав двічі не вмирати, Нумо хлопці до зброї!

Слайд 13

Додаток 7: Національний гімн козаків «Мир вам, браття»: Мир вам, браття, всім приносим, Мир - то наших отців знак, Мира з неба всі десь просим, Чи багатий, чи бідак. Разом руки си подаймо І, як браття, ся любім, Одні другим помагаймо, К спільній меті поспішім! Що нам нині на заваді? Все вже зникло, тепер чає! Далі й в мирі, далі й в ладі В ім'я Боже, лише враз! Мир вам, мир вам, руські діти, І гаразд вашим хатам! Разом сили сполучіте, Добре, добре буде нам!

Слайд 14

Додаток 8: Національний гімн України «Ще не вмерла Україна» слова Павла Чубинського музика Михайла Вербицького: 1 куплет: Ще не вмерла Україна, і слава, і воля, Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля, Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці, Запануєм і ми , браття, у своїй сторонці. Приспів: Душу й тіло ми положим За нашу свободу І покажем, що ми, браття, Козацького роду. 2 куплет: Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону, В ріднім краю панувати не дамо нікому. Чорне море ще всміхнеться, дід-Дніпро зрадіє! Ще у нашій Україні доленька наспіє. Приспів: А завзяття, праця щира свого ще докаже, Ще ся волі в Україні піснь гучна розляже, За Карпати відоб'ється, загомонить степами, України слава стане поміж народами. Приспів:

Слайд 15

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура