X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
УКРАЇНСЬКА КУХНЯ

Завантажити презентацію

УКРАЇНСЬКА КУХНЯ

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Слайд 2

Українська кухня — національна кулінарія, яка має свою давню історію та славиться різноманітністю, нараховує сотні рецептів: борщі й пампушки, паляниці й галушки, вареники й ковбаси, печені та напої з фруктів і меду, відомі далеко за межами України. Деякі страви мають багатовікову історію, як-от, український борщ. Багато особливостей української кухні були обумовлені способом життя народу, переважна більшість якого займалась важкою хліборобською працею. Щоб виконувати важку працю, людям була потрібна ситна, калорійна їжа. Тому для української кухні характерні страви багаті і на білки, і на жири, і на вуглеводи. Примхи ж національного характеру вимагали, аби ця їжа була смачною. Саме тому для більшості страв характерний складний набір компонентів (так, у борщі їх нараховується до 20), а також комбінування декількох способів теплової обробки продуктів (смаження, варіння, тушкування, запікання). Така технологія обумовлює неповторні смакові властивості, аромат і соковитість страв української кухні.

Слайд 3

КОНКУРС 1: Традиційні страви з борошна Українці — спрадавна хліборобський народ, відтак і традиційна українська культура ґрунтується на цінностях хліборобської праці та шануванні хліба. Любов до хліба відобразилася й у традиційному меню українців, яке у всіх районах України в основному складалося з хлібних страв і борошняних виробів. Це і традиційні вареники, галушки, гречаники, сочники, шулики, потапці, присканці, млинчики, і обрядові - коровай, корочун, лежень, мандрики, паска, гуски, шишки. Доповненням до борошняних страв для наших предків були риба, ягоди, молоко та молокопродукти, олії, рідше - м’ясо. У щоденному побуті м'ясо використовували переважно у вигляді сала та смальцю, а ковбаси й інші м'ясні продукти можна було побачити на столі лише святкового дня — ними ласували зрідка...

Слайд 4

Завдання: відшукайте на фото українські страви з борошна. 1 2 3 4 5 6 КОМАНДА 1

Слайд 5

Завдання: відшукайте на фото українські страви з борошна. 6 2 5 4 3 1 КОМАНДА 2

Слайд 6

Так як традиційні страви – це страви в основному повсякденні, то готуватися вони мали легко та швидко, не потребуючи багато часу. Відтак, українська народна кухня взяла свій початок від простих у приготуванні сільських страв, основою яких є злакові та овочі, такі як картопля, капуста, буряк та гриби. Тому й традиційна кухня українців багата великим розмаїттям овочевих страв. Це — і борщ, і капусняк, і голубці, і квашена капуста, і солоні огірки, і гарбузова каша. Любили українці також різноманітні страви з яєць, особливо - яєчню із салом і ковбасою. КОНКУРС 2: Повсякденні страви

Слайд 7

Завдання: відшукайте на фото українські повсякденні страви. 6 4 5 2 3 1 КОМАНДА 1

Слайд 8

Завдання: відшукайте на фото українські повсякденні страви. 1 6 3 4 2 5 КОМАНДА 2

Слайд 9

Оскільки в Україні домашнім вогнищем здавана була піч, то наші предки готували переважно варену, тушковану й печену їжу. Навіть чумаки, які возили сіль з Криму й Приазов'я, та запорозькі козаки у походах робили у землі тимчасову пічечку — кабицю і готували в ній традиційні страви — куліш і кашу, лемішку й галушки. Навіть з упольованої дичини переважно варили юшку, а не смажили її на вогні. КОНКУРС 3: Козацькі страви .

Слайд 10

Слайд 11

Завдання: відшукайте на фото козацькі страви. 6 4 5 2 3 1 КОМАНДА 1

Слайд 12

Завдання: відшукайте на фото козацькі страви. 6 2 4 5 3 1 КОМАНДА 2

Слайд 13

Одна з найпопулярніших страв. На Україні існувало три різновиди борщу. Перший - червоний, найулюбленіший, готували з капустою, буряком, морквою, петрушкою (пастернаком), пізніше - з картоплею. У святкові чи недільні дні борщ варили на м'ясній юшці (із свининою чи птицею), в будень - затовкували або засмажували салом із часником та цибулею. Для борщу звичайно заквашували червоний городній буряк і використовували як його, так і квас. Для смаку додавали сироватку чи маслянку (рідину, яка залишалася після виготовлення сиру й масла), а в особливо урочисті дні забілювали сметаною. КОНКУРС 4: Борщ

Слайд 14

Слайд 15

Завдання: відшукайте на фото продукти, з яких варили червоний борщ. 1 4 6 5 3 2 КОМАНДА 1

Слайд 16

Завдання: відшукайте на фото продукти, які додавали у червоний борщ 1 6 3 4 2 5 КОМАНДА 2

Слайд 17

Другий різновид борщу - щавлевий, зелений або весняний. Його варили з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка, додаючи у юшку круто зварені яйця і сметану (сироватку, маслянку). Так само як і червоний, щавлевий борщ у піст готували без сала і м'яса, на олії, з грибами та рибою.

Слайд 18

Слайд 19

Завдання: відшукайте на фото продукти, які додавали у зелений борщ 5 6 4 3 2 1 КОМАНДА 1

Слайд 20

Завдання: відшукайте на фото продукти, з яких варили зелений борщ. 2 4 6 5 3 1 КОМАНДА 2

Слайд 21

Третій різновид борщу - так званий холодний (холодник) - готували виключно влітку. Молодий городній буряк варили, різали соломкою, заправляли квасом-сирівцем, сироваткою (маслянкою, сметаною), додавали зелень петрушки, кропу, цибулі, часнику, по можливості круто зварене яйце. Це був сирий борщ, оскільки варили (та й то окремо) лише буряк. Їли охолодженим, нерідко з вареною картоплею замість хліба.

Слайд 22

Слайд 23

Не менш тривалу традицію, ніж традиційні страви, мають і українські традиційні напої. З напоїв для української кухні характерні молочні, особливо користується популярністю пряжене молоко, кисляк та ряжанка. Одним з улюблених напоїв є також мед (відварені на воді фрукти з додаванням меду) та узвар — відвар із сухофруктів, який влітку часто заміняють компотом. Ну і з давніх давен в Україні царюють кваси: хлібний — з сухарів, фруктовий — із дичок — сирівець, а також борошняний, як-от грушевий, яблучний, а також борошняний, як-от ціберей. КОНКУРС 5: Напої

Слайд 24

Слайд 25

Завдання: відшукайте на фото продукти, з яких готували українські напої. 1 2 3 4 5 6 КОМАНДА 1

Слайд 26

Завдання: відшукайте на фото продукти, з яких готували українські напої. 6 2 4 5 3 1 КОМАНДА 2

Слайд 27

КОНКУРС 6: Підсумок Завдання: закінчіть прислів'я про їжу. КОМАНДА 1 КОМАНДА 2 Коли є хліб та вода, то не буде …. голода Житній хліб пшеничному калачеві… дід Гречана каша сама себе … хвалить Були б пиріжки - будуть і … дружки Яка пшениця, така й … паляниця Добра паска, як є … ковбаска

Слайд 28

Завдання: відшукайте 2 фото продуктів і страву, яку з них готували. 5 6 4 3 2 1 КОМАНДА 1

Слайд 29

1 6 3 4 2 5 КОМАНДА 2 Завдання: відшукайте 2 фото продуктів і страву, яку з них готували.

Слайд 30

ХАРЧУЙТЕСЯ ПРАВИЛЬНО! БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура