X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
"Українська художня культура ХІХ –ХХ ст."

Завантажити презентацію

"Українська художня культура ХІХ –ХХ ст."

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Українська художня культура ХІХ –ХХ ст. ХІХ – ХХ ст. приніс в Україну грандіозне будівництво. Визначалися центри міст – Хрещатик у Києві, проспект Свободи у Львові, вулиця Сумська в Харкові

Слайд 2

Владислав Городецький 1863 -1930 Упродовж 30 років спорудив близько 30 будинків у Києві та в інших містах України.Відомий архітектор сидить в кафе. На столі лежить книга “В. Городецький. В джунглях Африки.Щоденник мисливця”. Пам'ятник відкритий в 2004 році.

Слайд 3

Будинок з химерами

Слайд 4

Незвичайне скульптурне оформлення будівлі пояснюють захопленням автора полюванням в тропічних областях Азії та Африки. Декор відображає не лише пошук нових архітектурних прийомів оздоблення будівель, але і художні можливості цементу як будівельного матеріалу. Автор скульптурного оздоблення - Еліа Саліа, італієць за походженням, який багато працював в Києві.

Слайд 5

                                                                               Костел Св. Миколи в Києві

Слайд 6

. Будівництво костела було закінчено в 1909 році, в цьому же році він був освячений. На його будівництво пішло 500 тис. карбованців

Слайд 7

Еще один цікавий проект Городецького - це  схожа на античний храм будівля Національного художнього музею України, раніше – Міського музею давностей та мистецтв. Будівництво музею тривало з 1897 по 1901 рік. Молодий Городецький прийняв рішення продовжити реалізаццію проекта московського архитектора Петра Бойцова, який, хоча й виграв конкурс на возведенння будівлі, але пізніще відмовився.

Слайд 8

Національний художній музей України

Слайд 9

Слайд 10

Владислав Городецький  займався будівництвом Караїмської Кенаси( іудаїстського релігійного братерства) . Будівля відрізнялася красою мавритансько-арабського стилю. В багатьох проектах Городецького брав участь інженер Антон Ємільович Страус, розробник нового методу встановлення бетонних свай. Кенаса відрізнялася не тільки красою, вона, за останнім словом техніки, була оснащена електричним освітленням.

Слайд 11

В 1928 році 65-річний Городецький за запрошенням американської компанії відїзджає до Тегерану, де будує палац для шаха. Серцевий напад зруйнував всі плани.  Поховали митця на цвинтарі в Тегерані.      

Слайд 12

Скульптура Іван Мартос (1754 – 1835). Народився в Ічні. Закінчив Імператорську академію із золотою медаллю, був відправлений на навчання до Риму. Повернувшись до Петербурга був призначений викладачем Академії Мистецтв, а згодом став ректором .

Слайд 13

Пам'ятник Мініну і Пожарському в Москві

Слайд 14

Пам'ятник Дюку де Ришельє в Одесі (1823 – 1828)

Слайд 15

Живопис Провідним стилем у мистецтві І пол. ХІХ ст. був класицизм. Паралельно розвивався романтизм та реалізм. Демократично налаштовані художники вбачали розвиток мистецтва саме у реалізмі.

Слайд 16

Тарас Шевченко (1814 -1861) Засновником критичного реалізму в живописі був Т.Шевченко. У 1830 р. із поміщиком Енгельгардтом виїхав до Петербурга, де познайомився з впливовими діячами культури – О.Григоровичем, О.Венеціановим, К.Брюловим, В.Жуковським, які , розгледівши у Т. Шевченка рідкісний талант, у 1838 р. викупили його з кріпацтва

Слайд 17

Меценат Тарновський купує картину “Катерина”, створену на тему однойменної поеми Т.Шевченка. “Катерина” – єдина написана олією картина, що збереглася. “Катерина” відображає пошуки збірного образу й утвердження національного ідеалу

Слайд 18

Акварелі

Слайд 19

Офорти “ Мальовнича Україна”

Слайд 20

Олександр Мурашко (1875 – 1919) Найвидатнішим художником, творчістю якого розпочалося українське мистецтво, був О. Мурашко, який народився на Чернігівщині (поблизу Борзни). Роки навчання в Петербурзької Академії мистецтв закінчились написанням програмної роботи “Похорон кошового”. Саме за це полотно Мурашко отримав право поїздки за кордон

Слайд 21

Повернувшись до Києва, О.Мурашко розпочав об'єднання національних художніх сил: викладав у Київському художньому училищі, заснував Товариство художників.

Слайд 22

“Благовіщення” Ідея картини народилась випадково. З'явилася дівчина – легка філіжанка, світлі плями викликають певні асоціації. Так з'явився архангел Гавріїл.

Слайд 23

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура