X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
П.Куліш

Завантажити презентацію

П.Куліш

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Пантелеймон Куліш (26.VІІ.1819 — 2.ІІ.1897) Я не поет і не історик — ні! Я піонер з сокирою важкою: Терен колючий в рідній стороні Вирубую трудящою рукою.

Слайд 2

1819, 7 серпня Народився в м.Воронежі (теп.Сумської обл.). Батьки, статковиті хлібороби, походили з давніх козацько-старшинських родів. 1831 - 1840 Навчався в Новгород-Сіверській гімназії, слухав лекції в університеті св. Володимира (Київ). 1841 - 1847 Викладав у різних навчальних закладах України і Росії. 1847 - 1850 Арешт, ув’язнення в справі Кирило-Мефодіївського братства, адміністративне заслання в Тулу. 1856 - 1863 Період “бурі й натиску” Куліша: енергійно працював на ниві культури, науки, освіти, багато видав. 1858, 1861 Подорожував Західною Європою, жив у Львові, де став у центрі діяльності партії народовців. 1860, 1862, 1882, 1893 Вийшли “Повести П.А.Кулиша” в чотирьох томах, поетичні збірки – відповідно “Досвітки”, “Хуторна поезія” та “Дзвін”. 1883 – 1897, 14 лютого Усамітнившися на хуторі Мотронівка (Борзянщина), віддався літературній творчості, історичним дослідженням. Помер за робочим столом. Похований на своєму хуторі.

Слайд 3

“ Чорна рада ” П.Куліша – перший історичний роман в українській літературі.

Слайд 4

Слайд 5

Слайд 6

А в нас над усе – честь і слава, військова справа, щоб і сама себе на сміх не давала і ворога під ноги топтала… слава ніколи не вмре, не поляже, лицарство козацьке всякому розкаже. Персонаж роману “Чорна рада” Кирило Тур.

Слайд 7

Село Мотронівка займає особливе місце в історії України. Саме тут перетнулися шляхи відомих українців Тараса Шевченка, Пантелеймона Куліша, Віктора Забіли, Василя Білозерського, Ганни Барвінок та Івана Пулюя.

Слайд 8

У цьому селі жив і творив Пантелеймон Куліш. Відомо, що після смерті Куліша його будинок стараннями Олександри Білозерської-Куліш перетворився на своєрідний музей. Архівні документи доволі точно передають інтер’єр будинку Куліша. Весь інтер’єр відновлено, збереглося багато речей. І сьогодні тут залишився дух великого письменника.

Слайд 9

“Правда всюди нівечицця, а все колись визначицця”

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура