X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
"Європейська музична культура"

Завантажити презентацію

"Європейська музична культура"

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

ЄВРОПЕЙСЬКА МУЗИЧНА КУЛЬТУРА

Слайд 2

Віденська школа (нім. Wiener Klassik)   мистецький напрям у європейській музичній культурі 2-ї половини XVIII — початку XIX століття.

Слайд 3

Віденська школа Представники: Франц Йозеф Гайдн; Йоганн Хризостом Вольфганг Готліб (Амадей) Моцарт; Людвіг ван Бетховен.

Слайд 4

Франц Йозеф Гайдн (1732 1809) Створив мелодію, що була покладена в основу гімнів Німеччини й Австро-Угорщини

Слайд 5

Франц Йозеф Гайдн 24 опери, 14 ораторій, 14 мес; більше ніж 100 симфоній, серед яких: «Прощальна симфонія»; Лондонські симфонії ; Паризькі симфонії; концерти для фортепіано, скрипки, віолончелі та інших інструментів; 52 фортепіанні сонати; камерна музика.

Слайд 6

Пульт органа, на якому Гайдн грав у церкві Милосердних братів Інструмент у музеї Гайдна

Слайд 7

Франц Йозеф Гайдн 12 Лондонських симфоній За вийнятком однієї (до-мінорної) всі Лондонські симфонії Гайдна написані в мажорних тональностях. Особливості – ідейна зрілість і технічна бездоганність; життєвість і яскравість музичної мови, спирання на народно-побутову тематику, виняткова мелодико-ритмічна винахідливість, віртуозне володіння оркестром.

Слайд 8

Йоганн Хризостом Вольфганг Готліб (Амадей) Моцарт (1756–1791) «Вічне сонячне світло в музиці, ім’я тобі "Моцарт"». (А. Г. Рубінштейн)

Слайд 9

Йоганн Моцарт У віці 4-х років Моцарт створив концерт для клавесина. З 6-ти років разом із сестрою почав виступати з концертами в різних містах Європи. Домашній концерт (Йоганн Моцарт, його батько та сестра)

Слайд 10

Йоганн Моцарт Творчий доробок Моцарта складає понад 600 творів: більш як 40 симфоній, понад 20 опер, велика кількість інструментальних концертів (зокрема фортепіанних), 13 струнних квартетів, 35 сонат для скрипки та інших інструментальних і хорових творів. Будинок-музей Моцарта в Зальцбурзі

Слайд 11

М. Гаучі. Де Беньї в ролі Фігаро Сцени з опери «Дон Жуан». Кінець XVIII ст.

Слайд 12

Людвіг ван Бетховен (1770 1827) Музиці Бетховена притаманний величезний заряд енергії, накопичення почуттів та важлива риса бетховенської естетики, як і всіх композиторів-класиків XVIII ст., — чуття гармонії зі світом, зв’язок із людством та світом у цілому.

Слайд 13

Людвіг ван Бетховен Основні риси – піднесеність, поетичність, відсутність театральності і оперної патетики. Вона побудована на сфері глибоких душевних почуттів. Композитор назвав її «Соната як фантазія». Це переходи – від скорботності і сумних роздумів до бурхливої активності (послідовний перехід від adagio до presto). Місячна соната

Слайд 14

Людвіг ван Бетховен Створення Шостої симфонії За роботою вдома

Слайд 15

ВЕЛИКІ КОМПОЗИТОРИ-РОМАНТИКИ

Слайд 16

ВЕЛИКІ КОМПОЗИТОРИ-РОМАНТИКИ Франц Петер Шуберт; Фредерік Франсуа Шопен; Вільгельм Ріхард Вагнер; Ференц (Франц) Ліст.

Слайд 17

Франц Шуберт (1797 1828)

Слайд 18

Франц Шуберт  Це вокальний цикл на вірші німецького поета В. Мюллера. Створений у 1823 1824 рр. Об’єднує 20 пісень, що відзначаються художньою правдивістю, щирістю, красою розкриття почуття кохання. Цикл сповнений чистоти та романтики. «Прекрасна мельничиха»

Слайд 19

Франц Шуберт Шубертіада (Моріц фон Швінд)

Слайд 20

Фредерік Франсуа Шопен (1810 1849) Шопен писав твори винятково для фортепіано. Він не залишив жодної опери, симфонії чи увертюри.

Слайд 21

Фредерік Франсуа Шопен Музей Шопена у Варшаві

Слайд 22

Вільгельм Ріхард Вагнер (1813 1883)

Слайд 23

Вільгельм Ріхард Вагнер «Летючий голландець» Музика була написана в єдиному творчому пориві – за сім тижнів (серпень-вересень 1841 р. ) Твір сповнений драматизму, таємничості. Опера поєднує народно-побутові сцени з фантастичними.

Слайд 24

Вільгельм Ріхард Вагнер «Тангейзер» Арія Єлизавети – виконує Вікторія де Лос Анхелес (1961) Боротьба за душу Тангейзера – світу духовного, морального обов’язку та світу земної любові (чуттєва насолода)

Слайд 25

Ференц (Франц) Ліст (1811 1886)

Слайд 26

Ференц (Франц) Ліст Розпочав свої публічні виступи в 9 років. Багатогранна творча діяльність Ліста охоплює близько 60 років. Упродовж свого життя він створив понад 1300 творів.

Слайд 27

Ференц (Франц) Ліст Будинок-музей Ліста у Веймері

Слайд 28

ФРАНЦУЗЬКІ ШАНСОНЬЄ

Слайд 29

Шарль Азнавур Справжнє ім’я – Шахнур Вахінак Азнавурян (народився в 1924 р.)

Слайд 30

Шарль Азнавур «Ви підкорите світ, тому що вмієте хвилювати». (Шарль де Голль) «Шарль Азнавур — великий драматичний талант. Він підкорює людину. Він – найвидатніший у своєму мистецтві». (Моріс Шевальє) 1971 — Золота медаль міста Париж. 1995 — велика медаль французької пісні (Французька академія). 1996 — ім’я Азнавура занесене до Зали слави авторів пісень та ще більше ніж 10 нагород.

Слайд 31

Шарль Азнавур Кадр із фільму Bouvard en liberté Кадр із фільму La Tête contre les murs

Слайд 32

Едіт Піаф Справжнє ім’я – Едіт Джованна Гассіон (1915 1963)

Слайд 33

Едіт Піаф «Публіка втягує тебе у свої обійми, відкриває своє серце та поглинає тебе повністю. Ти сповнюєшся її любовʼю, а вона – твоєю».

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура