X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Експресіонізм

Завантажити презентацію

Експресіонізм

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Експресіонізм

Слайд 2

Експресіонізм (від франц.expression – вираження, виразність) – літературно-мистецька стильова тенденція авангардизм, що сформувалася в Німеччині на початку ХХ століття.

Слайд 3

Ознаки стилю: Нервова емоційність та ірріціональність. Символ. Гіпербола, гротеск(крикливі художні засоби). Фрагментарність та плакатність письма, позбавленого прикрас. Тяжіння до абстракцій. Різноманітні ефекти. Естетизація потворного. Нагромадження всіляких жахів. Поєднання протилежних явищ.

Слайд 4

Художники: Едвард Мунк, Вінсент Ван Гог, Поль Сезанн, Поль Гоген, Анрі Матіс. Театр : Г.Кайзер, Е Толлер, Е.Баргах, ранній Брехт. Композитори: Ріхард Штраус. Письменники: Стефан Ґеорге, Франц Кафка, В.Стефаник, Т.Осьмачка, М.Куліш, О.Довженко, Л.Курбас. Представники:

Слайд 5

Експресіонізм у творах живопису

Слайд 6

Едвард Мунк «Крик» 

Слайд 7

Джеймс Енсор «Скелети, що борються за тіло повішеного»

Слайд 8

Вінсент Ван Гог «Соняшники»

Слайд 9

Поль Сезанн «Натюрморт з черепом»

Слайд 10

Отто Дікс «Ранений»

Слайд 11

Кольвиц Кете. «Нужда»

Слайд 12

Маріанна фон Веревкін. Червоне місто

Слайд 13

Василь Кандинський «Зимовий пейзаж II»

Слайд 14

Егона Шиле "Агонія"

Слайд 15

Е.Мунка «Вампір»

Слайд 16

Егона Шиле «Смерть і дівчина»

Слайд 17

Егон Шілле «Осіннє сонце I»

Слайд 18

У своїх головних проявах експресіоністичний живопис ліричний та драматичний. Предметом зображення в ньому стають людські почуття в момент найвищої напруги, особливо ті, що пов’язані з болем та стражданням. Це живопис печалі, нещастя та страху, що пригнічують людство, і важливе значення надається грі, в якій увагу глядача зосереджено на тому, що зображують дійові особи. Чисті пейзажі також можуть бути означені як «експресіоністичні», якщо вони, із урахуванням манери та способу їх виконання, виражають людські почуття та емоції. Експресіонізм у творах живопису Експресіонізм у творах живопису

Слайд 19

Експресіонізм в архітектурі

Слайд 20

Б Башта Ейнштейна в Потсдамі

Слайд 21

Офісна будівля Чилихаус в Гамбурзі (Німеччина)

Слайд 22

Церква Грундтвіга (Копенгаген)

Слайд 23

Аеропорт Нью-Йорка Джон Кеннеді

Слайд 24

Ернст Барлах.Скульптури на фасаді Катаріненкірхе,Любек.

Слайд 25

Амстердамская школа 

Слайд 26

Большой драматический театр (Берлин)

Слайд 27

Експресіонізм в архітектурі Стиль характеризувався використанням ранньо-модерністичних новітніх матеріалів, зовнішнім новаторством, та незвичайно масивними формами, які виходили або внаслідок природніх біоморфних форм, або технічних можливостей, зокрема масовим виробництвом цегли, гартованого і спеціального скла. Багато експресіоністів брав участь у першій світовій війні. Їхні враження, переживання, думки, ідеї, що виникли під впливом політичної нестабільності та соціальних змін у післявоєнний період та особливо після Німецької революції 1919 року відбилися на утопічному характері їхніх творів. Економічна нестабільність у період з 1914 до середини 1920-їх сповільнила розвиток будівництва. Це стало причиною, що деякі твори так і залишилися лише проектами на папері і досі не були втілені в життя, для прикладу Alpine Architecture Бруно Таута чи Formspiels Германна Фінстерліна.

Слайд 28

Експресіонізм у музиці

Слайд 29

Витоками музичного експресіонізму вважаються опера Вагнера «Тристан і Ізольда», пізні симфонії Малера і деякі твори Рихарда Штрауса. Найяскравіше втілення напрямок отримав у композиторів нововіденської школи: її засновника — Арнольда Шенберга і його учнів — Альбана Берга і Антона Веберна. У руслі експресіонізму виникла ідея духовності мистецтва, вища чистота якого вимагає повного звільнення від світу чуттєво-конкретного. У музиці хотіли бачити ідеальний приклад художньої абстракції, гри «чистих форм», які говорять про духовний, не опускається до реального. Шлях музики до духовності був зрозумілий як процес витиснення всіх засобів ліричної виразності. Центральним моментом реформи Шенберга стала відмова від тональної системи (атональність) і винайдення додекафонії.

Слайд 30

Шедевром пізнього музичного експресіонізму є опера Альбана Берга (1885-1935), учня А. Шенберга, "Воццек" (1921), створена за мотивами п'єси Г. Бюхнера. Це про твір не має серед героїв жодного позитивного персонажа. Берг показує трагедію маленької людини - солдата Воццека, над яким знущається його Капітан, ставить садистські експерименти Доктор, якому зраджує кохана дружина Марі. Убивши її в нападі ревнощів, напівбожевільний Воццек кінчає життя самогубством. Музична мова опери дуже багатий, в ній є і новаторські атональні фрагменти, що характеризують внутрішній стан головних героїв, і відгомони класичної та романтичної музики в ліричних сценах, побутові епізоди, де композитор пародіює популярну музику. В опері немає звичних арій, речитативів, ансамблевих сцен, але Берг використовує для організації музичного дії старовинні і класичні інструментальні форми: сюїту, Пассакалія, рондо, сонатную форму. Гостра соціальна проблематика твору, вражаюча і оригінальна музика Берга справили великий вплив на подальший розвиток жанру опери.

Слайд 31

Слайд 32

Дякую за увагу!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура