X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
"Декоративно – ужиткове мистецтво в Україні"

Завантажити презентацію

"Декоративно – ужиткове мистецтво в Україні"

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Слайд 2

З найдавніших часів українці займалися різноманітними ремеслами і промислами. Упродовж століть десятки й сотні тисяч майстрів – килимарниці, вишивальниці, ткачі, гончарі, різьбярі по дереву, кістці та рогу, майстри декоративного розпису, склороби-гутники, золотарі-ювеліри, ковалі, майстри лозоплетіння і художньої обробки шкіри та багатьох інших професій – створювали речі, необхідні людям у побуті. Кращі з них ми називаємо тепер творами народного мистецтва.

Слайд 3

Одним із найбагатших на різноманіття народних промислів сучасних осередків є Прикарпаття де мистецтво художньої обробки дерева, особливо художня різьба, займає тут найголовніше місце. Традиції Яворівської школи різьбярства мали величезний вплив на характер формування стильових особливостей українського різьбярства взагалі.

Слайд 4

Слайд 5

Художня обробка дерева – найдавніший вид декоративно-прикладного мистецтва. За формотворчими техніками художнє деревообробництво поділяється на відповідні галузі: бондарство, деревообробне токарство, столярство та декоративне різьблення. Визначними осередками є Яворів на Львівщині та с. Вижниця (Чернігівська обл.)

Слайд 6

Слайд 7

Сергій Дороженко -- Різьблені тарілки

Слайд 8

Слайд 9

Слайд 10

Слайд 11

Гончарство — обробка глини та виготовлення різноманітного кухонного посуду, а також цегли, кахлів та іншої кераміки.

Слайд 12

Так відомими центрами художньої кераміки є Опішня (Полтавщина),Васильків(Київщина), Косів(Гуцульщина).

Слайд 13

На Київщині — це Дибинці, Васильків, Канів, Нові Петрівці, Моринці, Гнилець; на Полтавщині — Опішня, Хомутець. Комишня; на Чернігівщині — Ічня, Городня, Короп, Ніжин, Олешня, Кролевець, Шатрищі; на Поділлі — Бубнівка, Бар; на Західній Україні — Косів, Коломия, Ужгород, Хуст, Ольхівка, Дубовинка; на Харківщині — Ізюм, Просяне, Нова Водолага; на Волині — Рокита, Дубровиця та ін.

Слайд 14

Слайд 15

Слайд 16

Слайд 17

За мотивами орнаменти вишивок поділяються на три групи: геометричні, рослинні, зооморфні (тваринні) й відображають елементи символіки стародавніх вірувань, культів.

Слайд 18

Слайд 19

Слайд 20

Слайд 21

Слайд 22

Слайд 23

Одним з найвідоміших центрів, що здавна славився своєрідним мистецтвом розпису на Україні, є село Петриківка Дніпропетровської області.

Слайд 24

Слайд 25

Слайд 26

Слайд 27

Слайд 28

Слайд 29

Слайд 30

Слайд 31

Слайд 32

Слайд 33

Слайд 34

Слайд 35

Ще одним унікальним явищем у декоративному мистецтві України є розпис великодніх яєць – писанок. Українські писанки беруть свій початок від прадавніх вірувань нашого народу. Якщо за часів язичництва писанку розписували до свята Весни, то за християнства – до Великодня, свята Воскресіння Христового.

Слайд 36

Слайд 37

Слайд 38

Слайд 39

Слайд 40

Коломийський музей писанки

Слайд 41

Слайд 42

Слайд 43

Слайд 44

Прикраси зі скла

Слайд 45

Слайд 46

Слайд 47

Слайд 48

Слайд 49

Слайд 50

Слайд 51

Слайд 52

Слайд 53

Виконала: учениця 10 класу сзш №78 м. львова Хомишин Оля

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Культура