X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Хімія

Завантажити презентацію

Хімія

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Вплив хімічних сполук на довкілля і здоров'я людини Вчитель: О.Л. Підготував: Марк Подоля

Слайд 2

Людина створила собі середовище проживання заповнене великою кількістю хімічних сполук. Їх вплив на людину і довкілля найчастіше невідомий і виявляється часто, коли вже завдано відчутної шкоди. Використання продуктів, які містять токсичні та шкідливі хімічні сполуки пов'язане з неабиякими ризиками. Проблема негативного впливу на довкілля промислових і побутових відходів, які містять ці сполуки, залишається чи не найактуальнішою

Слайд 3

Шкідливі та токсичні сполуки Сполуки, що негативно впливають на організм називають шкідливими Сполуки, які викликають отруєння організму називають токсичними

Слайд 4

ВООЗ про хімічні сполуки За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), практично використовується до 500 тисяч. Із них 40 тисяч мають шкідливі для людини властивості, а 12 тисяч є токсичними.

Слайд 5

Джерела хімічних небезпек :

Слайд 6

Забруднення пестицидами Пестици ди  — це сполуки, які використовують в с/г і садівництві  для знищення шкідливих комах, збудників хвороб рослин , гризунів, бур'янів.

Слайд 7

Шляхи проникнення пестицидів в організм 95 % через продукти харчування 4,7 % з водою 0,3 через шкіру і повітря

Слайд 8

Головна небезпека - потрапляють у біологічний колообіг; накопичуються у ґрунті та переносяться живими організмами по трофічному ланцюгу; зменшують функціонування ґрунтових мікробіоценозів Негативний вплив пестициди на біосферу

Слайд 9

знижують інтенсивність процесів самоочищення ґрунту;  здатні накопичуватися у річках, морях та ґрунтових водах; перешкоджають природному відновленню родючості; викликають втрату харчової цінності та смакових якостей сільськогосподарської продукції

Слайд 10

Забруднення мінеральними добривами Особливо небезпечне в цьому відношенні передозування азотних добрив (нітратів), що призводить до їхнього накопичення у с/г продукції (фруктах, овочах, ягодах)

Слайд 11

Нітрати Нітрати — безбарвні кристалічні речовини, солі і ефіри азотної кислоти HNO3

Слайд 12

Як розпізнати нітрати в продуктах? Найбільші плоди і овочі до межі напхані нітратами Запах повинен бути і не слабким і не яскраво вираженим

Слайд 13

Ніколи не купуйте овочі не першої свіжості, у них вміст нітратів буде більше, а також не зберігайте їх довгий час, за винятком картоплі Запамятайте!!!

Слайд 14

Якщо м'якоть огірка яскраво зеленого кольору, він явно був схильний до дії нітратів. Морква повинна бути помаранчевої, без зелених і жовтих вкраплень, а не червоною. Картопля – мати білу м'якоть, а не яскраво жовту Зовнішній вигляд овочів

Слайд 15

Вплив нітратів на організм людини нерівний пульс, холодні кінцівки; біль у грудях, перебої в роботі серця; блювання, синювато-сіре забарвлення губ; порушення координації рухів; через кілька днів – кишкова кровотеча; потерпілий може впасти в коматозний стан.

Слайд 16

Побутові предмети та засоби побутової хімії як джерела небезпеки Предмети особистої гігієни містять широкий спектр летких речовин і твердих часток, а в багатьох з них наявні також пропеленти аерозолів.

Слайд 17

Небезпечні для здоров'я сполуки в косметиці Алюміній силікат – висушує шкіру, накопичується в мозку Натрій лаурилсульфат – шкірні висипи, алергія, запалення очей Солі алюмінію – рак молочних залоз Цинк сульфат – розлад репродуктивної та серцевосудинної систем

Слайд 18

Шляхи забруднення атмосфери: Теплоелектростанції - СО2, H2S Спалювання і переробка промислових відходів Хімічні підприємства – оксиди азоту,аміак, сполуки фосфору Транспорт –оксиди С, S,N.

Слайд 19

Кислотні дощі Щорічно при спалюванні палива в атмосферу надходить до 15 млн. т сульфур (ІV) оксиду, який, сполучаючись з водою, утворює слабкий розчин сірчаної кислоти, що разом з дощем випадає на землю Кислотні дощі негативно впливають на здоров’я людей, врожай, споруди тощо

Слайд 20

Озонові діри Дія холодильних установок та аерозольних упаковок забезпечує викиди в атмосферу хлористих і фтористих сполук – фреонів. Фреони руйнують озон. За один рік планета втрачає 0,3% озону

Слайд 21

Парниковий ефект Шар вуглекислого газу, затримує повернення у верхні шари атмосфери теплового забруднення. Внаслідок цього у нижніх шарах атмосфери підвищуватиметься температура, що, у свою чергу, призведе до танення льодовиків.

Слайд 22

Основними джерелами забруднення гідросфери є: стічні води підприємств; забруднення радіоактивними відходами; викиди транспорту; змивання міндобрив, отрутохімікатів з с/г угідь, стоки з тваринницьких ферм тощо.

Слайд 23

Щоб зберегти краплиночку роси, Щоб зберегти планету нашу, Ти в Бога розуму для себе попроси, Не викидай у атмосферу сажу. А щоб здорову націю зростить, Потрібно хімію усим нам вчить, Тоді ми будем точно знати Як сполук шкідливих уникати!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Інформатика