Температура кипіння. Питома теплота пароутворення
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Кипіння. Питома теплота пароутворення. Презентацію створено за допомогою комп’ютерної програми ВГ «Основа» «Електронний конструктор уроку»
Кипінням називають процес бурхливого пароутворення, що йде по всьому об’єму рідини. Кипіння, як і випаровування,— це пароутворення. Випаровування відбувається з поверхні рідини за будь-якої температури й будь-якого зовнішнього тиску, а кипіння — це пароутворення по всьому об’єму рідини за певної для кожної речовини температури, що залежить від зовнішнього тиску. Під час кипіння температура рідини й пара над її поверхнею однакова й залишається постійною до повного википання рідини.
Зовнішній тиск перешкоджає росту бульбашок пари усередині рідини, тому при підвищеному тиску рідина кипить за більш високої температури, а при зменшенні цього тиску температура кипіння знижується. У каструлях-скороварках їжу варять під тиском близько 2·105Па. Температура кипіння води при цьому досягає 120 °C.
Питомою теплотою пароутворення називають фізичну величину, що чисельно дорівнює кількості теплоти, яку необхідно передати 1 кг рідини, щоб повністю перетворити її на пару за постійної температури. Питома теплота пароутворення позначається буквою L й вимірюється в Дж/кг.
1. Які явища спостерігаються в рідині, перш ніж рідина починає кипіти? 2. Які сили діють на бульбашку повітря, наповнену парою, коли вона перебуває усередині рідини? 3. Чому в таблицях температура кипіння речовин зазначена за нормального атмосферного тиску? 4. На що витрачається енергія, що підводиться до рідини при кипінні? 5. Чи стає рідина «гарячішою» у процесі кипіння? 6. Що таке питома теплота пароутворення? Який її фізичний зміст? Питання
Задачі 1. Скільки гасу потрібно спалити, щоб випарувати 1 л води, що має температуру 20 °C? 2. У калориметрі знаходиться вода масою mв = 1 кг за температури tв = 20 °C. Скільки пари, що має температуру tп =100 °C, потрібно впустити в калориметр, щоб температура в ньому підвищилася до t = 40 °C?
3. Яка кількість теплоти виділиться при конденсації 50 г водяної пари, що має температуру 100 °C, й охолодженні води, що утворилася, до температури 60°C? 4. У посудині знаходиться вода, узята за температури 0°C. Відкачуючи повітря з посудини, воду заморозили за допомогою власного випаровування. Яка частина води випарувалася? Питома теплота пароутворення води при 0 °C дорівнює 2,5·106 Дж/кг.
1. Як спричинити кипіння води, не нагріваючи її? 2. Питома теплота пароутворення води значно більша, ніж ефіру. Чому ж ефір, налитий на руку, викликає набагато сильніше відчуття холоду? 3. Посудину з водою виносять із орбітальної станції у відкритий космос. Що відбуватиметься з водою, якщо посудину відкрити? Поміркуй
4. Пароутворення при кипінні відбувається за постійної температури, а пароутворення при випаровуванні — зі зниженням температури. Чим обумовлена така різниця? Розв’язок. У першому випадку пароутворення відбувається за рахунок енергії нагрівача, у другому — за рахунок внутрішньої енергії рідини. 5. Кружка з водою плаває в каструлі, що стоїть на вогні. Чи закипить вода в кружці? 6. Чи можна скип’ятити воду, підігріваючи її парою при температурі 100 °C? Атмосферний тиск уважати нормальним.
Презентацію створено за допомогою комп’ютерної програми ВГ «Основа» «Електронний конструктор уроку» © ТОВ «Видавнича група ˝Основа˝», 2011 Джерела: 1. Усі уроки фізики. 8 клас./ Кирик Л. А.— Х.: Вид. група «Основа», 2008.— 352 с. 2. Сайти: fizika.ru
Схожі презентації
Категорії