Фізика в житті сучасної людини
Завантажити презентаціюПрезентація по слайдам:
Вуглеводи – органічні речовини, молекули яких складаються із атомів Карбону, Гідрогену та Оксигену Загальна формула: Сn(Н2О)m
Моносахариди Дисахариди Полісахариди Рибоза С5Н10О5 Глюкоза Фруктоза С6Н12О6 Сахароза Лактоза Мальтоза С12Н22О11 Крохмаль Целюлоза (С6Н10О5)n Класифікація вуглеводів
Функції вуглеводів Енергетична: поставка енергії для діяльності мозку за рахунок окиснення глюкози. Пластична: участь у синтезі ферментів, ліпідів, нуклеопротеїдів. Захисна: вязкі секрети (слиз) багаті вуглеводами і захищають стінки органів від механічних пошкоджень. Регуляторна: клітковина, що міститься в їжі, сприяє перистальтиці кишківника.
Добування У рослинах вуглеводи утворюються із оксиду карбону (IV) і води в процесі фотосинтезу, що здійснюється за рахунок сонячної енергії за участю зеленого пігмента рослин - хлорофіла.
Задача У процесі фотосинтезу рослина поглинула 168 л (н.у.) вуглекислого газу. Яка маса глюкози утворилась при цьому? Скільки літрів кисню виділилось у результаті реакції? Відповідь: 225 г С6Н12О6, 168 л О2.
Тверда, кристалічна речовина Без кольору Має солодкий смак Добре розчиняється у воді Визначтете характер середовища розчину глюкози індикатором Висновок : Фізичні властивості глюкози
Яка реакція є якісною на багатоатомні спирти? Проведіть реакцію між свіжоосадженим купрум (ІІ) гідроксидом та розчином глюкози Висновок: Доведення складу і будови глюкози
Нагрійте (обережно!)пробірку із сумішшю речовин УТВОРЕННЯ ЦЕГЛЯНО-ЧЕРВОНОГО ОСАДУ СВІДЧИТЬ ПРО НАЯВНІСТЬ АЛЬДЕГІДНОЇ ГРУПИ -СНО Висновок:
Повна структурна формула глюкози Н Н Н ОН Н О │ │ │ │ │ // Н─ С ─ С ─ С ─ С ─ С ─ С │ │ │ │ │ \ ОН ОН ОН Н ОН Н
Як багатоатомного спирту ( по гідроксильній групі) 2. Як альдегіду (по альдегідній групі) 3. Специфичні властивості глюкози. Хімічні властивості глюкози
1) спиртове бродіння С6Н12О6 → 2СН3-СН2ОН + 2СО2↑ Етиловый спирт 2) молочнокисле бродіння С6Н12О6 → 2СН3-СНОН –СООН Молочна кислота 3) маслянокисле бродіння С6Н12О6 → С3Н7СООН + 2Н2↑ + 2СО2↑ Специфичні властивості глюкози
Підсумки уроку: У збалансованому харчуванні вуглеводи складають 60% від добового раціону Вуглеводи Нестача вуглеводів у їжі шкідлива і приводить до того, що в організмі починається посилене використання енергетичних можливостей білків і жирів. У цьому випадку різко збільшується кількість продуктів їх розпаду, шкідливих для людини. За складом їх можна класифікувати на СКЛАДНІ крохмаль (С6Н10О5)n ПРОСТІ глюкоза С6Н12О6 Вони містять дві функціональні групи: 1) гідроксильну, -ОН 2) карбонільну, -НС=О Надлишок вуглеводів в їжі шкідливий і приводить до ожиріння. Надлишкове вживання цукру негативно відображається на функції кишківникової мікрофлори, приводить до порушення обміну холестерину і підвищенню його рівня в сиворотці крові. Вуглеводи в організмі людини можуть запасатись! глюкоза С6H12O6 окиснення до вуглекислого газу СО2 і води Н2О з виділенням енергії (1 г ууглеводів – 4,1ккал.)
Схожі презентації
Категорії